Ştiri 15 martie 2012

Sâmbătă va avea loc o lansare de carte ortodoxă.
Este vorba despre lucrarea „Omilii” a Fericitului Augustin, tradusă din limba franceză de Protos. Dr. Arsenie Obreja.
Evenimentul va avea loc de la ora 16, în biblioteca „Arhiepiscopul Lucian Florea”, din Palatul Arhiepiscopal.
Cartea va fi prezentată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi de Pr. Prof. Univ. Dr. Nechita Runcan, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa.
Volumul se înscrie într-un proiect de promovare a învăţăturii Fericitului Augustin, coordonat de părintele Arsenie Obreja şi Ionuţ Druche.
În cadrul proiectului, Editura Arhiepiscopiei Tomisului a publicat alte două volume de traduceri din opera Fericitului Augustin, „Omilii la Evanghelia după Ioan (I-VII)” şi „Despre înfrânare. Despre văduvie. Despre căsătorie”, iar luna viitoare va apărea cartea „Teme augustiniene”.

Sărbătoarea Învierii Domnului va fi ilustrată pe timbre.
Ca în fiecare an, Romfilatelia va pune în circulaţie o emisiune de timbre, cu ocazia Paştilor.
Anul acesta, timbrele vor reproduce o icoană din patrimoniul bisericii Sf. Pantelimon din Bucureşti.
Mărcile poştale vor fi lansate pe piaţă mâine şi vor costa 1 leu bucata.

Anumite produse de post pot fi nesănătoase.
Specialiştii atrag atenţia că unele din produsele de post sunt pline de aditivi alimentari nesănătoşi, motiv pentru care e bine să citim eticheta înainte de a le cumpăra.
Mai multe aflăm dintr-un material de la Digi24 TV.

Legumele, fructele şi sucurile naturale ar trebui să facă parte din alimentaţia fiecărei persoane, indiferent de vârstă.
Acesta este îndemnul pe care specialiştii nutriţionişti îl adresează românilor în cadrul unei campanii de informare.
Potrivit acestora, în România educaţia nutriţională este aproape inexistentă, iar rata de creştere obezităţii şi a altor boli metabolice este explozivă.
Campania îşi propune creşterea gradului de conştientizare a copiilor şi adulţilor cu privire la consumul de legume, fructe şi sucuri.

Constanţa beneficiază de cel mai performant aparat de radiologie.
Acesta le permite medicilor să vadă în timpul intervenţiilor chirurgicale pe două axe.
Aparatul a fost instalat în noua Secţie de Ortopedie, care va fi inaugurată peste două săptămâni la Spitalul Clinic de Urgenţă.
Întreaga investiţie pentru reabilitarea Secţiei de Ortopedie depăşeşte 8 milioane de euro şi este suportată în totalitate de Consiliul Judeţean Constanţa.

Spitalele vor fi transformate în fundaţii ca să poată face angajări.
Declaraţia aparţine secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Potrivit acestuia, în sistemul sanitar sunt 42.000 de locuri vacante, care pot fi ocupate după regula: o angajare la plecarea a şapte bugetari din sistem.
Spitalele se confruntă cu o criză acută de personal, după ce peste 11.000 de medici au plecat în ultimii ani să lucreze în străinătate.
Secretarul de stat Vasile Cepoi a precizat că din luna iunie, ar putea fi făcut un experiment cu spitalele care ar funcţiona ca fundaţii, dar ai căror administratori vor rămâne Ministerul Sănătăţii şi, respectiv, autorităţile locale.

Medicii vor prescrie tratamente în funcţie de câţi bani au pacienţii.
Un nou proiect de lege prevede că medicii trebuie să-i informeze pe pacienţi dacă şi cât trebuie să suporte pentru plata medicamentelor.
În cazul în care pacientul declară că nu are bani pentru un anumit medicament, acesta va fi înlocuit cu unul mai ieftin, dar cu efecte similare.
Mai mult, medicii vor avea dreptul să îi taxeze pe cei care nu sunt bolnavi cronici şi solicită servicii medicale la cerere fără recomandare medicală şi peste programare pe listele de prioritate.

Reabilitarea blocurilor va continua şi anul acesta.
Guvernul a decis să continue şi în acest an acordarea de garanţii pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor, în limita unui plafon total de garantare de 200 milioane lei.
Conform legii, lucrările la anvelopa clădirilor de locuit sunt finanţate în proporţie de 10% din surse proprii ale proprietarilor şi de 90% din credite bancare, care vor putea fi contractate de aceştia cu garanţii guvernamentale.

Copiii din clasa pregătitoare nu vor avea manuale.
Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, care a adăugat că cei mici vor avea fişe de lucru, acordate gratuit, care vor rămâne la şcoală.
De asemenea, ea a precizat că până în prezent au fost înscrişi, la nivel naţional, 170.000 de copii care vor urma clasa pregătitoare şi clasa I în anul şcolar 2012-2013.

Oamenii de ştiinţă americani susţin că au descoperit un medicament ce vindecă 11 tipuri diferite de cancer.
Acesta este un derivat al aspirinei şi acţionează asupra a 11 tipuri diferite de cancer, precum cel de colon, pancreas, prostată, de sân şi leucemie.
Deocamdată, pastila a fost testată numai pe animale.
În cazul şoarecilor bolnavi de cancer de colon, tumoarea s-a micşorat cu 85% după administrarea medicamentului.
Cercetătorii susţin că pastila poate fi folosită în combinaţie cu alte medicamente.

Poluarea favorizează obezitatea.
Creşterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă îi face pe oameni să ia în greutate, indiferent dacă au sau nu tendinţe de obezitate.
Aceasta deoarece dioxidul de carbon favorizează creşterea cantităţii de orexină din sânge, cunoscută şi ca “hormonul apetitului”.
Cu toate acestea, tendinţa de îngrăşare poate fi combătută prin tehnici care să elimine dioxidul de carbon în exces, cum ar fi aerisirea spaţiilor, exerciţii în aer liber şi un consum suficient de legume şi fructe.

Şahul va fi introdus în învăţământul european.
Parlamentul european a decis ieri să încurajeze introducerea şahului ca materie de studiu în statele membre, în scopul dezvoltării gândirii copiilor.
Efectele benefice ale acestui sport al minţii sunt îmbunătăţirea concentrării, răbdării, creativităţii, intuiţiei, memoriei şi spiritului de corectitudine.
În plan social, şahul poate sprijini coeziunea socială integrarea socială, combaterea discriminării, reducerea ratelor criminalităţii şi chiar combaterea diferitelor dependenţe.

În România au apărut plantaţiile de aluni.
Agricultorii spun că alunii sunt o afacere profitabilă şi de lungă durată.
Detalii ne oferă Stelian Muscalu de la Digi24 TV.

Bulgaria a ratificat acordul cu privire la blocul aerian comun cu România.
Documentul a fost semnat la Bruxelles, în decembrie 2011.
Astfel, biletele de avion ale companiilor aeriene româneşti ar putea fi mai ieftine de anul viitor, odată cu intrarea în funcţiune a blocului aerian comun dintre România şi Bulgaria.
Uniunea Europeană doreşte astfel, reducerea emisiilor de dioxid de carbon dar şi îmbunătăţirea timpilor de trafic aerian, odată cu reducerea costurilor operaţionale ale companiilor aeriene şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea securităţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept