Ştiri 13 martie 2012

În Marea Britanie, credincioşii nu vor avea dreptul de a purta cruce la muncă.
Aşa prevede un proiect al guvernului britanic.
Miniştrii care au propus proiectul de lege sunt de părere că atâta timp cât crucea nu este o “cerinţă” a credinţei creştine, angajaţilor li se poate interzice purtarea acesteia.
În replică, Lordul Carey, fostul arhiepiscop de Canterbury a acuzat faptul că miniştrii dictează asupra religiei creştine şi sunt un nou exemplu de excludere a credinţei din viaţa oamenilor.
Aceasta este pentru prima oară când Guvernul se sesizează în ceea ce priveşte problema purtării crucilor, simbol al credinţei creştine.

Un elev constănţean a fost desemnat cel mai bun elev din România.
Reprezentanţii Alianţei Colegiilor Centenare din România au acordat premiul pentru elevul cu cele mai bune performanţe în 2011, lui Mihai Radu Popescu, elev al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
Distincţia a fost acordată ca urmare a rezultatelor deosebite obţinute la competiţiile naţionale şi internaţionale de fizică şi matematică.
Mai mult, Mihai Radu Popescu s-a făcut remarcat şi în cadrul competiţiilor organizate de centrele NASA, unde a câştigat împreună cu colegii săi, numeroase premii.

Companiile farmaceutice nu încurajează medicamentele ieftine pentru cancer, deoarece nu aduc profit.
În cursul mai multor experimente, un preparat conceput de oamenii de ştiinţă canadieni şi-a dovedit eficienţa în cazurile de cancer pulmonar, mamar şi la creier, fără efecte secundare asupra sănătăţii.
Testele au fost efectuate pe rozătoare cu forme severe de cancer.
Companiile farmaceutice nu s-au arătat însă interesate de procesul de studii clinice şi legalizarea tratamentului ieftin, deoarece estimează că acesta nu este profitabil pe termen lung pentru ele.

Unul din trei oameni suferă de tulburări mintale, la nivel mondial.
Aceasta este concluzia unor statistici date publicităţii cu prilejul unui eveniment intitulat „Săptămâna de Conştientizare a Creierului”.
Potrivit medicilor, cele mai frecvente probleme de sănătate mintală sunt depresia şi anxietatea.
Statisticile arată că boala psihică se situează la nivelul bolilor cardiovasculare şi are o incidenţă de trei ori mai mare decât cancerul.
Dintre cei diagnosticaţi cu probleme de sănătate mintală, majoritatea continuă să trăiască în comunitate, iar restul necesită internarea într-un spital.

Studenţii români au obţinut primul loc la Olimpiada internaţională de matematică din Bulgaria.
La competiţie au participat 22 de echipe din opt ţări.
Pe podium au urcat tineri din România, Grecia şi Bulgaria, iar proba individuală a fost câştigată de românul Victor Pădureanu.
Premianţii şi-au primit distincţiile din partea secretarului general al Uniunii Matematicienilor din Bulgaria, Sava Grozdev, şi a preşedintelui Asociaţiei Matematicienilor din sud-estul Europei, profesorul Doru Ștefănescu.

Alegerile locale vor avea primul scrutin pe 10 iunie.
Proiectele de hotărâri care reglementează desfăşurarea alegerilor locale din acest an au fost înregistrate la Guvern.
Documentele precizează că primul tur de scrutin va fi organizat pe 10 iunie.
Această dată a fost avansată de către coaliţie, încă de la mijlocul lunii februarie.

Şapte oameni pe minut mor în lume din cauza apei insalubre.
Totodată, potrivit unui raport al ONU, mai mult de jumătate din populaţia mondială nu are acces permanent la apă şi utilizează în fiecare zi o apă de calitate îndoielnică.
Astfel, în zonele rurale ale ţărilor sărace, 97% dintre locuitori nu au acces la apă distribuită prin canalizare, iar 14% beau apă din râuri sau lacuri.
De asemenea, până la 90% din apele uzate din ţările sărace se scurg în râuri, lacuri sau zonele de coastă, şi ameninţă sănătatea şi securitatea alimentară, accesul la apă potabilă şi la apa de spălat.
Raportul mai arată că apele insalubre rămân prima cauză de mortalitate pe plan mondial, cu 3,6 milioane de victime pe an, în majoritate copii.

Carnea roşie poate produce cancer.
Conform unui studiu, consumul de carne roşie procesată, precum cârnaţii sau salamul, poate creşte riscul apariţiei acestor boli mortale cu aproape 20%.
Oamenii de ştiinţă mai arată că riscul de deces în cazul persoanelor care mănâncă în mod constant fripturi este cu 12% mai crescut decât în cazul oamenilor care nu consumă carne.
Potrivit studiului, reducerea cantităţii de carne roşie din dieta oamenilor la 40 de grame zilnic ar putea preveni unul din zece decese.
Medicii recomandă pentru o alimentaţie echilibrată carnea de pasăre şi peştele.

Comisia Europeană vrea confiscarea şi îngheţarea averilor nejustificate sau dobândite prin corupţie şi crimă organizată.
Astfel, dacă instanţele nu au reuşit să stabilească o sentinţă şi urmăritul transferă bunurile obţinute ilegal rudelor sau prietenilor, acestea vor putea fi confiscate sau îngheţate.
Această directivă a fost propusă ieri de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström şi va fi obligatorie pentru fiecare stat membru UE.
În prezent, doar 1% din bunurile provenite din săvârşirea de infracţiuni sunt îngheţate şi confiscate în UE.
Dacă directiva va fi adoptată, anchetatorii vor recurge direct la confiscare, iar bunurile vor fi scoase la licitaţie şi vândute.

Americanii au inventat arma care va controla mulţimea.
Aceasta produce o rază electromagnetică de frecvenţă înaltă pentru ţinte aflate la o depărtare de până la un kilometru.
Arma este montată pe un vehicul militar şi provoacă disconfort oamenilor, pe care îi determină să fugă.
Proiectată în principal pentru controlul minţii, arma nu este letală, iar din testele efectuate pe 11.000 de oameni, doar doi au suferit arsuri de gradul doi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept