Ştiri 7 martie 2012

Biserica ortodoxă va cinsti vineri pe sfinţii 40 de mucenici din Sevastia.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la ora 16, iar de la ora 18 va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
De asemenea, duminică, de la ora 8.45, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mucenic Mina” din Mangalia.
Slujba va fi urmată de instalarea noului protoiereu al Protoieriei Mangalia, pr. Vasile Cîrlan şi de sfinţirea noului sediu al Protoieriei.
Cu această ocazie, sâmbătă, la ora 17, vor fi aduse aici moaştele Sfântului Andrei Criteanul de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.

Ortodoxia s-a extins şi în Regatul Tonga.
O misiune rusă condusă de părintele Michael Protopopoff a fost înfiinţată recent, cu acordul autorităţilor din zonă şi are în prezent 7 credincioşi.
Regatul Tonga se află în sud-vestul Oceanului Pacific şi este format din 176 de insule.

În Pakistan s-a înfiinţat a treia biserică ortodoxă.
Aceasta se află în jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruseşti, a fost sfinţită la începutul acestui an şi se află în localitatea Sargodha din centrul Pakistanului
După sfinţirea bisericii, 174 de pakistanezi au fost botezaţi.

Programarea la medic se poate face şi pe internet.
Astfel, la adresa „doctor.ro”, pacienţii din toată ţara au la dispoziţie peste 1.660 de medici din aproape toate specialităţile.
Printr-un procedeu foarte simplu, se pot evita cozile din faţa cabinetelor, după cum ne-a spus coordonatorul de Marketing şi Relaţii Publice al site-ului, Monica Brănescu.

După trimiterea solicitării, pacientul primeşte toate informaţiile necesare pentru a merge la consultaţie.

Coordonatorul de Marketing şi Relaţii Publice al site-ului „doctor.ro”, Monica Brănescu.
În cele şase luni de la apariţia proiectului, peste 4.600 de persoane şi-au creat deja un cont de acces.

Condiţiile precare din sănătate au scăzut PIB-ul României cu 15%.
Ţara noastră pierde anual circa 19 miliarde de euro, iar dacă starea sănătăţii populaţiei ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeană, România ar avea surplus economic de peste 6 miliarde de euro.
Aceasta este concluzia unui studiu care vizează industria farmaceutică din România.
În cadrul studiului este menţionat şi faptul că Guvernul a înregistrat încasări de peste 20 la sută din totalul valorii pieţei de medicamente pe bază de prescripţie, respectiv 1,7 miliarde de lei.

Uniformele şcolare nu mai sunt obligatorii.
Senatorii din Comisia de învăţământ au respins proiectul care prevede obligativitatea uniformelor în şcoli.
Aceştia au explicat că nu doresc reguli care să afecteze personalitatea elevilor.
Senatorii au respins şi o propunere care prevedea acces gratuit la muzee al preşcolarilor şi şcolarilor din învăţământul primar. Reprezentanţii Ministerului Culturii au arătat că preşcolarii şi elevii de până la 18 ani beneficiază deja de o serie de reduceri şi gratuităţi reglementate prin lege.

Programul Rabla va începe în 3 săptămâni.
Guvernul va menţine prima de casare a maşinilor vechi, la 3.800 lei, dar va limita bugetul total la 114 milioane lei.
Astfel va fi posibilă scoaterea din uz a maxim 30.000 autovehicule.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat că bugetul ar putea fi suplimentat, în funcţie de evoluţia pieţei.
Potrivit datelor oficiale, peste 300.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani au fost scoase din circulaţie în ultimii doi ani.

Creditele în lei se scumpesc.
Băncile comerciale au majorat în luna ianuarie dobânda la creditele în lei, astfel că aceasta a ajuns la 10,7% pe an. Scumpirea creditelor vine în contextul în care Banca Naţională a României a redus dobânda de politică monetară până la un nivel minim record .
Economiştii susţin că măsura luată de Banca Naţională are efect pe termen scurt, însă creditele se acordă pe termen lung.
Scumpirea creditelor se bazează exclusiv pe creşterea dobânzii la împrumuturile acordate companiilor.

Persoanele care cumpără fier vechi furat de la Calea ferată vor fi amendate.
Un ordin al ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare spune ca achiziţia materialelor feroase şi neferoase utilizate în activitatea feroviară este sancţionată cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.
În cazul în care cumpărătorul este o firmă specializată în colectarea deşeurilor industriale reciclabile, acesteia i se anulează, în plus, autorizaţia de colectare.

Franţa va crea un fişier cu datele biometrice pentru a combate furtul de identitate.
Parlamentul francez va implementa o carte de identitate biometrică, care va fi ataşată unui fişier centralizat, pentru a lupta împotriva fenomenului uzurpării identităţii.
Noua carte de identitate va avea două cipuri electronice.
Primul va conţine toate datele biometrice ale unui individ, stare civilă, adresă, culoarea ochilor şi amprente digitale.
Cel de-al doilea care va fi facultativ va servi drept semnătură electronică pe Internet pentru schimburi comerciale şi administrative.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept