Ştiri 5 martie 2012

Părintele românilor din Serbia, Boian Alexandrovici, a fost victima unor agresiuni la trecerea frontierei.
Acesta este Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române ”Dacia Felix” şi protopop al Protopopiatului ‘Dacia Ripensis’ din Serbia de nord-est.
El a declarat că agresiunea s a petrecut în noaptea de joi spre vineri în timp ce se întorcea dintr-o vizită efectuată în România.
Potrivit părintelui, autorităţile sârbe i-au reproşat că nu este fidel Serbiei şi că denigrează oficialităţile statului.
Poliţistul şi vameşul au reacţionat violent când şi-au dat seama cine este şi au intenţionat să confişte cărţile dăruite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru preoţii din Timoc.

Meteorologii avertizează că săptămâna aceasta, în Dobrogea vremea va fi în continuare foarte rece şi va ninge pe arii restrânse.
Astăzi, temperaturile vor rămâne foarte scăzute iar maximă nu va depăşi 4 grade.
Mâine şi miercuri temperaturile vor fi mai scăzute şi se vor semnala ninsori slabe.
Valorile termice se vor încadra între -3 şi 1 grad Celsius.
Joi şi vineri va fi vreme mohorâtă şi friguroasă, dar de sâmbătă vremea se va încălzi uşor.

Numărul persoanelor vârstnice creşte anual cu peste două milioane de persoane.
Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, a declarat, că, pe termen lung, gradul de îmbătrânire va fi mai accentuat în ţările care au aderat recent la UE.
Acesta a precizat că în partea de est a UE rata natalităţii a scăzut dramatic.
Reprezentantul Comisiei Europene a mai spus că, în următoarele decenii, UE se aşteaptă la o creştere semnificativă a costurilor legate de pensii şi de servicii de sănătate şi de îngrijire pe termen lung pentru persoanele în vârstă.

Astăzi încep înscrierile pentru clasa pregătitoare.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, de astăzi şi până pe 16 martie are loc prima etapă a înscrierilor, în cadrul căreia părinţii pot depune dosarele la şcolile la care au fost arondaţi.
Pe 19 martie, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ vor fi afişate liste cu numele copiilor înmatriculaţi în prima etapă. Dacă vor să opteze pentru o altă şcoală, părinţii trebuie să aştepte a doua etapă a înscrierilor, care se desfăşoară în perioada 20-27 martie, pe locurile rămase libere după primul rând de înscrieri.

Programul „Rabla” ar putea începe la sfârşitul acestei luni.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a mai declarat că luna aceasta ar putea fi definitivată lista centrelor REMAT partenere şi a dealerilor auto.
Potrivit oficialului, ediţia din acest an a programului nu va conţine modificări faţă de cea de anul trecut.
Astfel, fiecare cetăţean primeşte un tichet de 3.800 de lei pentru fiecare maşină casată, dar poate preda la REMAT până la trei maşini sau poate cumpăra de pe piaţa voucherelor astfel de tichete.

Preţul poliţei RCA a crescut în ultimele luni cu până la 20%.
Asiguratorii spun că au luat această decizie ca să-şi acopere pierderile înregistrate în ultimii ani.
Preţul unei asigurări de răspundere civilă auto începe de la 150 de lei şi ajunge până la 1.500.
Cele mai scumpe poliţe vor fi plătite de conducătorii auto care au fost implicaţi în mai multe accidente rutiere în ultimul an.
Şoferii care nu au o poliţă RCA valabilă riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.
În plus, li se va reţine şi certificatul de înmatriculare.

Preţul ouălor ar trebui să scadă în a doua parte a acestei luni.
Aşa arată un comunicat al crescătorilor de păsări, potrivit căruia, deficitul de pe piaţă va fi acoperit.
În primele două luni ale anului a existat un deficit de 30 milioane de ouă, rezultat aproape integral din reducerea importurilor.
Din acest motiv, preţurile de vânzare au crescut până la 0,5 lei pe ou.
La scumpire a contribuit însă şi viscolul, care a împiedicat aprovizionarea magazinelor şi a dus la epuizarea stocurilor.

Conţinutul ridicat de sare în dieta poate duce la obezitate.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă alimente sărate simt nevoia de a mânca produse alimentare şi băuturi dulci.
Acestea conduc la apariţia obezităţii încă de la vârste fragede.
Potrivit cercetătorilor, persoanele care consumă sare în cantităţi moderate, mănâncă mai puţine dulciuri şi băuturi răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr.

Ieri s-au împlinit 35 de ani de la cutremurul din 1977.
Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a avut efecte devastatoare asupra României.
Cele mai grave urmări au fost semnalate în Bucureşti, unde 32 de clădiri s-au prăbuşit, dar urmări distrugătoare au fost înregistrate şi în sudul şi estul ţării.
În urma seismului peste 1.500 de oameni au murit şi peste 11.000 au fost răniţi.
Potrivit directorului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, în prezent se dispune de echipamente moderne care înregistrează mişcarea tectonică cu 30 de secunde înainte de a se produce cutremurul.

România şi Republica Moldova au semnat Planul integrării europene a statului moldovean.
Alături de acest document, miniştrii celor două guverne au semnat şi un acord de cooperare în cazul producerii dezastrelor, un acord privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti aflate pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi protocoale în educaţie şi securitate socială.
De asemenea guvernul va analiza, săptămâna aceasta, posibilitatea prin care studenţii basarabeni din România să lucreze cu jumătate de normă în ţara noastră.
Aceasta a fost prima reuniune comună a celor două guverne.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept