Ştiri 2 martie 2012

Duminică, Biserica Ortodoxă va sărbători Duminica Ortodoxiei.
Această zi este închinată tuturor biruinţelor pe care Ortodoxia le-a avut asupra ereziilor.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, de la ora 9.
Duminica Ortodoxiei a fost instituită de către Sinodul de la Constantinopol din anul 843 ca sărbătoare a Ortodoxiei, pentru a sublinia biruinţa dreptei credinţe asupra iconoclasmului şi, în general, asupra tuturor ereziilor.

Spitalul de Urgenţă Constanţa va avea cea mai modernă Secţie de Ortopedie din ţară.
Construcţia blocului operator a fost terminată şi urmează montarea aparatelor de ultimă generaţie.
La sfârşitul lunii, medicii vor putea să efectueze aici orice fel de intervenţii chirurgicale din sfera ortopedie – traumatologie.
Investiţia în valoare de 12 milioane de lei aparţine Consiliului Judeţean Constanţa şi face parte din proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean.

Uniunea Europeană amână decizia privind aderarea României la Schengen până în septembrie.
Potrivit documentului, aderarea ţării noastre la Schengen nu se poate face în prezent, din cauza opoziţiei Olandei.
Olanda apreciază că aceste două ţări nu au progresat îndeajuns în domeniul securizării frontierelor şi al luptei împotriva corupţiei.
Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat poziţia Olandei faţă de România şi Bulgaria şi a acuzat-o că blochează aderarea acestora la Schengen doar din cauza intereselor politice interne.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de vânt puternic pentru zona montană şi de est, inclusiv Constanţa.
Avertizarea este valabilă din această noapte până mâine seară la ora 21.
În intervalul menţionat, în regiunile estice, precum şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali vântul va prezenta intensificări susţinute. Vitezele la rafală vor depăşi 55-70 km/h, iar în unele zone montane ar putea depăşi 80-90 km/h.
În zonele atenţionate vor fi şi precipitaţii slabe cantitativ, predominant ninsori, local şi temporar viscolite.

Legumele se vor scumpi cu până la 100%.
Din cauza pierderilor înregistrate de producători în urma condiţiilor meteorologice nefavorabile, preţurile legumelor s-ar putea dubla luna aceasta.
Directorul Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe, Cristian Rusu a declarat că pierderile înregistrate de producători vor fi suportate de consumatorii care vor plăti mai mult sau vor cumpăra mai puţin.
La Constanţa însă, pierderile cauzate de vremea rea au fost mai mici.
Astfel, preţul legumelor se va majora, dar nu se va dubla.

Una din trei familii din România este afectată de hepatită.
Simptomele acestei boli sunt de cele mai multe ori absente, iar din acest motiv, hepatita este diagnosticată mult mai târziu pentru a fi tratată.
Din acest motiv, aproximativ un milion de oameni mor în fiecare an din cauza hepatitelor de tip B şi C.
Astfel, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a lansat campania “Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa”, prin care va promova efectuarea de teste şi analize în vederea depistării virusului.

România are nevoie de mai multe locuri de muncă.
Aceasta este soluţia progresului economic al ţării, spune guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
El a criticat măsurile de creştere a taxelor şi impozitelor, despre care spune că favorizează evaziunea fiscală.

România şi Serbia au semnat tratatul privind drepturile minorităţilor, la Bruxelles.
Comisia Europeană a subliniat că acest protocol reiterează de fapt importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană.
Comunitatea românească din Serbia numără aproximativ 250 de mii de persoane, iar cei mai mulţi locuiesc în Valea Timocului şi Voivodina.
În Voivodina, românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni de televiziune şi posturi de radio în limba română, iar în 2001 a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română.
Pe de altă parte, românii din Timoc au fost privaţi de învăţământ sau activităţi culturale şi religioase în limba maternă.

Meteorologii au efectuat prognoza meteo pentru luna martie.
Astfel, în prima jumătate a acestei luni, în Dobrogea, vremea va fi rece, mai mult închisă şi va ploua pe arii restrânse.
Valorile termice se vor încadra între -3 şi +7 grade Celsius.
În a doua jumătate a lunii martie, temperaturile vor ajunge aproape de cele normale pentru această perioadă a anului. Meteorologii anunţă însă că precipitaţiile vor fi slabe din punct de vedere cantitativ, sub valorile multianuale.

Rata şomajului a ajuns la cota cea mai mare în ţările zonei euro, de la adoptarea monedei unice, în 1999.
Astfel, rata şomajului a fost, în ianuarie 2012, 10,7% – ceea ce înseamnă că 17 milioane de muncitori din zona euro nu au un loc de muncă.
De asemenea, ţinta de inflaţie în zona euro este de 2%, dar este depăşită pentru a cincisprezecea lună, consecutiv.

România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă.
Aşa arată un studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Potrivit preşedintelui organizaţiei, din 1990 şi până acum numărul deceselor la copii a scăzut simţitor, de la 8.400 la 2.000 pe an.
Cu toate acestea, România se menţine pe primul loc în clasamentul european la mortalitatea infantilă, cu circa 10 decese la o mie de născuţi vii.
Singura ţară care are o valoare apropiată de a noastră este Bulgaria, iar principalele cauze sunt bolile respiratorii şi intoxicaţiile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept