Ştiri 28 februarie 2012

În postul mare se oficiază Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite.
Această liturghie a fost sistematizată de Sfântul Grigorie Dialogul şi se slujeşte numai în zilele de miercuri şi vineri ale postului, în joia din săptămâna a 5-a şi de luni până vineri în săptămâna mare.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 8.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la biserica „Sfântul Cuvios Gherman” din Constanţa, iar vineri, va oficia Liturghia darurilor la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de la ora 8.

La Constanţa începe astăzi, campania de primăvară a proiectului „Schimb de carte ortodoxă”.
Până pe 9 martie, în cadrul a 7 întâlniri duhovniceşti, constănţenii vor avea prilejul de a schimba impresii despre literatura ortodoxă.
Amănunte despre aceste întâlniri aflăm de la organizatorul evenimentului, preşedintele asociaţiei Orthograffiti Constanţa Cristian Tănase.

Tot Cristian Tănase ne-a prezentat şi programul întâlnirilor din cadrul aceste campanii.

Ungaria a aprobat o lege care recunoaşte 32 de confesiuni religioase.
Celelalte denominaţiuni vor trebui să solicite oficial recunoaşterea, ce va fi atribuită în urma unui proces care se va încheia tot cu un vot în Parlament.
Opoziţia critică legea şi se teme că aceste recunoaşteri pot fi supuse unor interese politice.
Actul normativ, prin care erau recunoscute iniţial 14 comunităţi religioase, a fost adoptat la sfârşitul anului trecut, dar a fost amendat după respingerea din partea Curţii Constituţionale.

RATC va pune în vânzare abonamente de călătorie pentru o zi.
Acesta va putea fi achiziţionat de la 1 martie şi va avea preţul de 5 lei.
De asemenea, RATC va elibera şi un alt tip de abonament, valabil 7 zile care va costa 24 de lei.
Reprezentanţii RATC au mai hotărât ca preţul biletelor să rămână neschimbat.

Ministerul Mediului a emis aseară o avertizare hidrologică pentru 12 judeţe din sudul şi sud-estul ţării, printre care şi Constanţa.
Autorităţile atrag atenţia că pot apărea situaţii grave în aceste zone, din cauza ruperii podurilor de gheaţă.
În plus, există pericolul ca, pe anumite sectoare, nivelul Dunării să crească şi să provoace inundaţii.
În aceste condiţii, Ministerul Transporturilor trebuie să ia măsuri pentru ca gheaţa să fie îndepărtată astfel încât să se elimine pericolul unor eventuale poluări accidentale cu produsele din încărcătura vaselor blocate între sloiuri.

Facturile la gaze şi energie electrică ar putea creşte pentru 90% din populaţie de anul viitor, din cauza liberalizării tarifelor.
Restul populaţiei ar urma să primească ajutor de la stat, însă şi tariful social va fi eliminat treptat.
Astfel, persoanele care au un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie vor primi sprijin financiar.
Liberalizarea preţurilor vine în urma unei cereri a Comisiei Europene şi a FMI, care doreşte să aducă toate preţurile la nivelul din blocul comunitar.

Pâinea şi carnea se vor scumpi de la 1 martie cu până la 10%.
Anunţul a fost făcut de producători, care au mai spus că majorarea preţurilor se datorează frigului şi ninsorilor.
De la începutul anului, legumele s-au scumpit cu 30%.
Mai mult, producţia din sere care trebuia să apară în luna aprilie a fost complet distrusă de zăpezi.

Mezelurile conţin mai multă apă şi sare decât carne.
Aceasta este concluzia inspectorilor de la Protecţia Consumatorului care au găsit în jumătate din produsele verificate mai multă sare decât prevede legea.
Specialiştii au descoperit nereguli la produse cum ar fi bacon, pastramă, şuncă şi pulpe de pui.
Acestea aveau prea multă apă, conţinutul de proteine era scăzut, iar cantitatea de sare depăşea frecvent procentajul de 2% impus de lege.

Aproape trei sferturi dintre părinţi nu sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare.
Aşa arată un sondaj realizat săptămâna trecută de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Potrivit sondajului, dintre cei care sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare, 65% consideră că sistemul de învăţământ nu este pregătit pentru a introduce această clasă din anul şcolar viitor.
Potrivit respondenţilor, condiţiile necesare funcţionării clasei pregătitoare sunt baza materială, respectiv bănci, scaune, grupuri sanitare şi spaţiu suficient în sala de curs, existenţa programei şcolare şi corpul profesoral special format.

Un proiect de lege prevede că revoluţionari sunt numai cei din perioada 14-22 decembrie 1989.
Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda, a arătat că prin acest proiect s-au creat filtre suplimentare pentru identificarea celor care deţin certificate ilegal.
O altă noutate este că toate dosarele de revoluţionari vor trece printr-o evaluare care va fi făcută de o comisie specială.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept