Ştiri 19 februarie 2011

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol.
Cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Sf. Teodor de săptămâna aceasta, ierarhul nostru va oficia mâine Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu alţi ierarhi, la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol aflată în oraşul Istanbul din Turcia.
Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Teodosie îi va înmâna Sanctităţii Sale distincţia Arhiepiscopiei Tomisului: Crucea „Sfântul Apostol Andrei”.
Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarh Ecumenic, a fost în trecut oaspetele eparhiei de la malul Mării Negre, iar în anul 2004 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”, Constanţa.

Cinematograful “Republica” va fi reabilitat cu fonduri europene.
Sumele care trebuie investite în sala de cinema se ridică la milioane de euro, bani pe care Consiliul Judeţean nu îi are la dispoziţie şi de aceea singura soluţie sunt fondurile europene.
Cinematograful va fi inclus în portofoliul de proiecte al Zonei Metropolitane Constanţa pentru reabilitare şi va avea atât sală de spectacol, cât şi sală de proiecţie 3D.
După reabilitare, cinematograful îşi va schimba denumirea şi va purta numele “Jean Constantin”, în memoria marelui actor constănţean.

Compania americană Yahoo va lansa în luna aprilie varianta în limba română a paginii sale de Internet şi a serviciului de e-mail.
Yahoo.ro va conţine ştiri agregate din diverse domenii şi va arăta identic cu pagina Yahoo.com.
Lansarea a fost amânată mult timp, compania americană purtând discuţii în România încă de acum doi ani.
Serviciile Yahoo! sunt folosite, în ţara noastră, de 8 milioane de persoane, circa 80% din totalul celor cu acces la Internet.

Un experiment românesc se va desfăşura la bordul navetei spaţiale Discovery.
Acesta se numeşte „Creşterea şi Supravieţuirea Fungilor Coloraţi în Spaţiu” şi are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitaţia şi radiaţiile cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi.
Experimentul a fost realizat de Dumitru Hasegan de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti.
Lansarea navetei Discovery este programată pentru 24 februarie, după ce a fost amânată de mai multe ori din cauza unor probleme tehnice.

Jumătate din cele 6.000 de limbi care se vorbesc în lume riscă să dispară.
Comisia germană din cadrul UNESCO a anunţat că la fiecare două săptămâni dispare o limbă de pe planetă, deoarece populaţia care o vorbea deja nu mai există.
Războaiele, exodurile forţate şi stigmatizarea unor efective de populaţie sunt câteva din cauzele care au dus la dispariţia limbilor, în aceeaşi măsură ca şi procesul de migraţie şi de contopire a unor dialecte.
De asemenea, noile mijloace de comunicare şi informare favorizează procesul de impunere a unor limbi dominante, cum ar fi engleza.
Potrivit statisticilor UNESCO, din anul 1950 şi până în prezent au dispărut în total 250 de limbi.
Totodată, alte 570 de limbi din America de Nord şi de Sud, dar şi din Asia de Sud-Est, Oceania şi Africa sunt în pericol de dispariţie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept