Ştiri 14 februarie 2012

Arhiepiscopia Tomisului demarează campania “Împreună să biruim viscolul”.
Aceasta presupune strângerea de fonduri şi alimente neperisabile destinate familiilor afectate de căderile masive de zăpadă, din judeţele Buzău şi Vrancea.
În acest sens, campania se desfăşoară în toate parohiile şi mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei, în perioada 19 – 26 februarie.
Fondurile şi bunurile adunate vor fi direcţionate comunităţilor afectate, de către Departamentul Social Misionar al Centrului Eparhial.

Biserica ortodoxă cinsteşte vineri pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.
Cu acest prilej, biserica din cartierul constănţean Medeea îşi sărbătoreşte hramul.
Astfel, joi seara de la ora 17, se va oficia slujba privegherii, iar de la ora 23.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sfânta liturghie arhierească.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Mucenic Teodor Tiron, ale Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfântului Trifon Romanul, ale Sfântului Haralambie, ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion şi ale Sfântului Serafim de Sarov, precum şi veşmintele sfintelor muceniţă Filofteia şi Cuvioasei Parascheva.

Preşedintele Parlamentului European s-a pronunţat împotriva Acordului ACTA.
Acesta susţine că documentul furnizează un “echilibru slab” între protecţia dreptului de proprietate intelectuală şi drepturile utilizatorilor de internet.
Pentru a putea fi aplicat în spaţiul comunitar, tratatul trebuie ratificat de toate statele membre şi aprobat de Parlamentul European.
Săptămâna trecută, zeci de mii de persoane au protestat în Europa împotriva acordului ACTA.

Preşedintele american Barack Obama a modificat reglementările privind contracepţia.
Astfel, spitalele şi instituţiile patronate de biserică nu vor fi nevoite să plătească pentru contraceptive.
Casa Albă a schimbat legea astfel încât sistemul de asigurări de sănătate să acopere costurile în mod direct.
Prevederea conform căreia costul contraceptivelor trebuie să fie inclus în asigurarea medicală obligatorie făcută de companiile americane angajaţilor, a consternat Biserica Catolică din America.
Potrivit noului plan prezentat de Casa Albă, companiile de asigurări de sănătate vor fi obligate să ofere contracepţie direct angajaţilor instituţiilor religioase, doar dacă acest lucru le este solicitat.

Sistemul de învăţământ preuniversitar va avea, în premieră, un Cod de etică.
Acesta va fi finalizat în următoarele luni, iar principiile generale care vor sta la baza acestuia vor fi stabilite în cadrul primei întâlniri a Consiliului naţional de etică.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea a vorbit despre sprijinul pe care un Consiliu de etică îl poate aduce unui dascăl, unui părinte sau chiar şi unui elev care este supus unui abuz în unitatea de învăţământ.
Consiliul naţional de etică, instituit în toamna anului trecut printr-un Ordin de ministru, are structuri în fiecare judeţ şi supraveghează aplicarea normelor de conduită morală şi profesională din sistemul de învăţământ preuniversitar.

Guvernul a avizat actul care permite limitarea exportului de electricitate.
Astfel, Transelectrica poate dispune în regim de urgenţă, o serie de măsuri de siguranţă, respectiv să limiteze sau să sisteze livrările de energie electrică la export.
Perioada propusă în proiectul de act normativ pentru aplicarea acestor măsuri este 16 februarie-15 martie 2012.
Deficitul de energie este cauzat de temperaturile foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare dar şi reducerea stocurilor de cărbune, păcură şi gaze naturale.

Eurodeputaţii cer implicarea Comisiei Europene pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost.
Aceştia sunt de părere că este vital ca statele membre să aibă în vigoare măsuri pentru ajutorarea celor fără adăpost mai ales în perioada iernii, iar Comisia Europeană are rolul de a susţine statele membre în această provocare serioasă.
În Europa, în ultimele două săptămâni au murit peste 600 de persoane din cauza temperaturilor extrem de scăzute, iar în România, numărul celor decedaţi a ajuns la 74.

Meteorologii au ridicat avertizarea Cod Portocaliu de ninsori şi viscol însă au emis o atenţionare Cod Galben de ninsori, valabilă pentru următoarele patru ore.
Aceasta vizează partea estică, sud-estică şi centrul ţării, însă nu mai este valabil pentru judeţul Constanţa.
În judeţele vizate de atenţionarea meteo va continua sa ningă slab dar vântul va mai avea unele intensificări temporare ce vor viscoli şi spulbera zăpada.

Vaccinul împotriva dependenţei de heroină va apărea în cinci ani.
Oamenii de ştiinţă au testat metoda pe şobolanii dependenţi de heroină şi urmează ca vaccinul să fie testat şi pe oameni dar sunt şanse foarte mari să fie eficient.
Specialiştii spun că imediat după vaccinare, pacienţii nu vor mai resimţi aceeaşi senzaţie de plăcere la introducerea drogului în organism ca înainte.
Potrivit experţilor, vor fi aplicate metode şi pentru cocaină sau alte tipuri de droguri.

Tinerii fără experienţă au mai multe oportunităţi de angajare la începutul acestui an.
În prezent, unul dintre trei joburi vacante vizează personal fără experienţă.
Potrivit unui sondaj, peste 30% dintre posturile vacante în cadrul companiilor de pe piaţa locală sunt adresate tinerilor fără experienţă.
Sondajul mai arată că 35% dintre poziţiile pentru care recrutează companiile sunt adresate profesioniştilor cu 1-3 ani experienţă, iar 19% sunt job-uri pentru cei cu experienţă cuprinsă între 3 şi 5 ani.

O treime din cele 45.000 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi deblocate.
Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, care a mai precizat că se va limita durata spitalizărilor.
Potrivit oficialului, în ceea ce priveşte pachetul privind cardul de sănătate, fişa electronică a bolnavului şi reţeta electronică, acesta va funcţiona de la mijlocul anului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept