Ştiri 7 februarie 2012

Mitropolitul grec Athanasios Papas va conferenţia la Constanţa.
Aceasta va vorbi despre „Credinţa şi contribuţia diacronică a culturii elene în arta europeană”.
Evenimentul se va desfăşura astăzi de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa.
Mitropolitul Athanasios de Calcedon este membru al Sinodului Ecumenic şi profesor la catedra de Arheologie şi Artă Creştină a Şcolii de Teologie din Haliki.
De asemenea, este autorul a numeroase cărţi şi studii dedicate, în special, arheologiei şi artei creştine.
Manifestarea este organizată de către Arhiepiscopia Tomisului şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.

Constănţenii sunt invitaţi şi la o altă conferinţă.
Tema o constituie „Importanţa alimentaţiei pentru sănătatea copilului” şi va fi susţinută de doamna conf. Univ. Dr. Floarea Damaschin.
Evenimentul se va desfăşura mâine, de la ora 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti, din strada Vasile Lupu, nr. 43.

Meteorologii ne avertizează că urmează o perioadă cu temperaturi foarte mici, de sub -25 de grade Celsius.
Cerul va fi mai mult noros, iar în Oltenia şi Dobrogea va mai ninge, îndeosebi în cursul zilei de astăzi.
Vântul va continua să prezinte intensificări în sud-estul şi sudul ţării, cu viteze ce vor depăşi la rafală 80 km/h.
Temperaturile maxime se vor încadra între -15 grade în nordul Moldovei şi în depresiuni şi 2 grade pe litoral şi în nord-vest, iar cele minime vor fi cuprinse între -22 şi -12 grade, uşor mai ridicate pe litoral.
Izolat vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

‘Ziarul Lumina’, Cotidianul Patriarhiei Române, împlineşte astăzi şapte ani de apariţie neîntreruptă.
Primul cotidian creştin din România şi singurul ortodox din lume, a apărut la 7 februarie 2005, în ziua în care, vrednicul de pomenire, patriarhul Teoctist Arăpaşu, a împlinit 90 de ani de viaţă.
‘Ziarul Lumina’ a devenit în anul 2008 o publicaţie cu distribuţie naţională, în care se publică articole religioase şi sociale din toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române.
În anii 2009 şi 2010, cotidianul Patriarhiei a dezvoltat patru ediţii regionale, in Moldova, Transilvania, Oltenia şi Banat.

Noul premier al României este Mihai Răzvan Ungureanu.
Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat, aseară, pe Mihai Răzvan Ungureanu să formeze viitorul guvern, după ce Emil Boc, a demisionat din funcţie.
Şeful statului a ţinut o conferinţă de presă în care a vorbit despre principalele obiective ale noului Cabinet, pentru perioada următoare.

Mihai Răzvan Ungureanu deţine funcţia de şef al Serviciului Român de Informaţii Externe.
Acesta a vorbit despre responsabilitatea pe care şi-o asumă şi pe care promite să o ducă la bun sfârşit.

Demisia guvernului Boc a survenit după mai multe săptămâni de proteste în Bucureşti şi alte oraşe din România.

Pensiile şi salariile nu vor creşte anul acesta.
Autorităţile române şi reprezentanţii FMI au convenit să nu existe nicio modificare în bugetul pe 2012, până la următoarea evaluare din luna aprilie.
Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks a declarat că anul acesta bugetul continuă să fie pe traiectoria cea bună dar nu se vor face ajustări la planurile de cheltuieli şi venituri.
Acesta a mai declarat că de la ultima vizită, evoluţiile macroeconomice au fost mai bune, creşterea a fost de 2,5%, datorită exporturilor, anului agricol bun şi a reluării cererii interne.

Beneficiarii de ajutoare sociale care riscă să-şi piardă acest drept pentru neplata taxelor şi impozitelor ar putea beneficia de reeşalonări, amânări sau scutiri de datorii.
Măsura îi vizează însă doar pe cei care nu îşi pot asigura hrana.
Primarii pot pune în aplicare astfel de decizii numai în cazul celor aflaţi în situaţii extrem de dificile şi numai în baza unor Hotărâri ale Consiliilor Locale.

Circa 30% din formele de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea modului de viaţă.
Afirmaţia aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a precizat că pot fi evitaţi principalii factori de risc, precum fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe şi legume, lipsa de mişcare, alcoolul sau poluarea aerului în oraşe.
Potrivit ultimelor cifre la nivel mondial, cancerul a provocat 7,6 milioane de decese în întreaga lume în anul 2008, aproximativ 13% din mortalitatea la nivel mondial.
Cancerul de plămâni, stomac, ficat, colon şi de sân sunt cele care au provocat cele mai multe decese.

Fumatul duce la un declin mental mai rapid la bărbaţi decât la femei odată cu îmbătrânirea.
Oamenii de ştiinţă susţin că una din explicaţii ar putea fi faptul că bărbaţii fumează în general mai mult decât femeile.
Fumatul este recunoscut tot mai mult ca un factor de risc de demenţă la persoanele în vârstă.
Numărul de cazuri de demenţă din lume, estimat la 36 de milioane în 2010, continuă să crească în ritm rapid.
Specialiştii se aşteaptă ca numărul cazurilor de demenţă să se dubleze din 20 în 20 de ani.

Vânzarea dulciurilor, dar şi a băuturilor care conţin zahăr ar putea fi interzisă în apropierea şcolilor.
Această măsură ar putea fi pusă în practică de autorităţi la recomandarea specialiştilor care arată că anual, peste 35 de milioane de oameni mor din cauza diabetului zaharat.
Un studiu realizat de cercetătorii americani a concluzionat faptul că zahărul este la fel de nociv ca şi ţigările şi alcoolul.
Statisticile Ministerului Sănătăţii din ţara noastră arată că vârsta medie de apariţie a diabetului zaharat a scăzut foarte mult, iar în ultimii ani au fost afectaţi inclusiv copiii şi adolescenţii.

Cancerul poate fi curabil dacă este diagnosticat la timp şi tratat corect.
Aşa susţin medicii, potrivit cărora, la nivel mondial până în anul 2025, se încearcă reducerea cu 25% a deceselor premature din cauza cancerului.
Într-un raport european se arată că, deşi incidenţa acestei boli este în creştere, mortalitatea prin cancer este în descreştere, şi indică astfel impactul pozitiv al programelor de screening şi al noilor opţiuni terapeutice.
O statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează România pe locul 47 din 50 de ţări, în ceea ce priveşte numărul total de cazuri de cancer.

Cehia şi Polonia au suspendat ratificarea Tratatului împotriva pirateriei informatice, ACTA.
Premierul Poloniei a declarat că este necesară o analiză aprofundată a acestuia.
Şi prim ministrul Cehiei a anunţat că guvernul său suspendă procesul de ratificare a Tratatului Comercial Anti-Contrafacere.
Acesta a fost semnat de 31 de state până acum, inclusiv de către România şi a provocat proteste şi atacuri informatice asupra mai multor site-uri guvernamentale.
Criticii spun că tratatul ar duce la o monitorizare mult prea strictă şi la cenzură.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept