Ştiri 30 ianuarie 2012

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe sfinţii 3 ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul.
Sărbătorirea împreună a celor 3 sfinţi ierarhi, a fost rânduită de către episcopul Ioan al Evhaitelor, în secolul 11.
Pe atunci, la Constantinopol apăruse o dezbatere pe tema „care dintre cei trei sfinţi ar fi mai mare şi mai vrednic de cinstire”.
În timpul dezbaterilor, episcopului Ioan i-au apărut cei trei sfinţi ierarhi care i-au spus că în calitatea lor de mari dascăli şi îndrumători în teologie, sunt egali în cinstire la faţa lui Dumnezeu, motiv pentru care să fie cinstiţi toţi trei într-o singură zi.
Deoarece fiecare dintre cei trei sfinţi are câte o zi individuală de cinstire în cursul lunii Ianuarie, episcopul Ioan a hotărât ca şi cinstirea lor împreună să fie în aceeaşi lună.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ger.
Atenţionarea este valabilă până vineri, 3 februarie şi vizează 37 de judeţe, inclusiv Constanţa.
Potrivit meteorologilor din cadrul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea, în judeţul Constanţa, vom avea parte de o vreme deosebit de rece, local geroasă.
Cerul va fi variabil, temporar mai noros în partea litoralului, unde, trecător, vor fi condiţii de fulguieli.
Vântul va sufla moderat, cu intensificări, până mâine seara iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între -14 şi -7 grade Celsius, iar minimele între -16 şi -12 grade.

Presedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, intr-o conferinţa de presa, ca România va fi in dificultate, anul acesta daca zona euro va intra in recesiune.
Traian Băsescu va participa astăzi la Consiliul European de la Bruxelles.
Preşedintele a precizat ca, in afara de participarea la Consiliul European, urmează sa aibă si o întâlnire cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, pe diferite teme, printre care si sistemul antirachetă, conceputul de “smart defence” si prezenţa trupelor militare romaneşti în Afganistan.

Mai mulţi parlamentari, propun, înlocuirea programului „Cornul şi Laptele” cu un „pachet alimentar”.
Acesta s-ar putea încadra în limita unei valori zilnice de 1,17 lei pentru un elev, sumă care poate fi suplimentată de autorităţile locale.
Ca argumente pentru înlocuirea programului, parlamentarii invocă lipsa de simpatie a copiilor pentru program provocată de, cităm, “monotonia gustării”, dar şi de dificultăţile bugetare.
Părinţii, tutorii elevilor şi preşcolarilor îşi pot exprima în scris dorinţa de a renunţa la pachetul alimentar.

Autostrada Soarelui a fost redeschisa traficului rutier, ieri, insa viteza maxima admisa este de 50 de km/h.
Centrul InfoTrafic al Poliţiei Romane a anunţat ca a fost reluat traficul rutier pentru toate categoriile de autovehicule pe tronsonul Bucureşti – Cernavoda, dar avertizează şoferii să nu depăşească viteza maxima admisa de prevederile legale.
Poliţiştii au precizat de asemenea ca vor amplasa radare in anumite zone pentru a se asigura ca viteza nu este depăşită.

Constănţeanul Horia Tecău a intrat în istoria tenisului românesc, după ce a devenit primul român câştigător al unui turneu de Grand Slam după o pauză de 34 de ani.
Ieri, în finala probei de dublu mixt de la Australian Open, Tecău a câştigat finala alături de americanca Bethanie Mattek-Sands, cu 6-3, 5-7, 10-3.
Acesta este primul succes de acest fel pentru un jucător român din 1972, atunci când Ilie Năstase a câştigat turneul de dublu mixt la Wimbledon, alături de Rosemary Casals.

Specialiştii din Sănătate sunt de părere că introducerea coplăţii în sistemul sanitar este o mare greşeală.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că legea coplăţii este discriminatorie şi va creşte inechităţile din sistemul de sănătate românesc.
Acesta a mai adăugat că sistemul de coplata trebuie discutat în momentul în care se vorbeşte de pachetul de bază şi de asigurările suplimentare.

Peste 60 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa au fost închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, 62 de grădiniţe, şcoli şi licee din mai multe localităţi şi-au suspendat sau şi-au redus activitatea.
Aceştia au mai declarat că şi în 3 şcoli din municipiul Constanţa s-a decis reducerea duratei orelor de la 50 de minute la 45, iar pauzele de la zece minute la cinci minute.
Este vorba despre Colegiul Comercial „Carol I”, Şcoala Generală „Gheorghe Ţiţeica” şi Grupul Şcolar „Dionisie Leonida”.

Mai multe trenuri au fost anulate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Potrivit reprezentanţilor Sucursalei Transport Feroviar Călători Constanţa, vineri au fost anulate trenurile Regio Constanţa – Mangalia şi Mangalia – Constanţa, precum şi trenul Regio Negru Vodă – Medgidia.
Sâmbătă din cauza ninsorilor abundente mai multe trenuri au fost anulate, printre care şi trenurile InterRegio Braşov – Constanţa şi Constanţa – Braşov.
De asemenea, constănţenii care vor să plece cu trenul către Bucureşti o vor face pe ruta ocolitoare Constanţa – Feteşti – Ţăndărei – Buzău – Ploieşti – Bucureşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept