Ştiri 16 februarie 2011

Asociaţia Secular Umanistă din România a lansat o campanie împotriva predării religiei în şcoli.
În replică, Patriarhia Romană spune că prin predarea religiei în şcoală, Biserica propune modele viabile de bunătate şi sfinţenie, oferind tinerilor repere în viaţa de familie şi în viaţa socială.
Cu detalii Emilia Nucu de la Radio Trinitas.

Astăzi va începe prima şedinţă de lucru a Sfântului Sinod.
Principalele teme ce vor fi discutate ne sunt prezentate de părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Părintele Arsenie Papacioc a fost transferat la secţia de cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Duhovnicul a refuzat internarea la Terapie Intensivă şi va rămâne internat şi în zilele următoare, pentru a se evita riscul apariţiei unor complicaţii.
Despre părintele Arsenie, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a spus cu emoţie că este un uriaş privind spiritualitatea şi înţelepciunea sa şi că se va ruga lui Dumnezeu pentru sănătatea acestuia.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor consideră că Guvernul a „exagerat“ cu ajutorul dat pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
El a precizat că nu a fost de acord cu o astfel de intervenţie de la bugetul de stat, însă respectă hotărârea Guvernului.
Cabinetul Boc a oferit Bisericii Ortodoxe Române zece milioane de lei, pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.
Hotărârea a fost luată în ultima şedinţă a Executivului.

Muzeul de Arheologie din Constanţa va fi reabilitat.
Lucrările vor începe în scurt timp, după ce mâine va fi lansat ordinul de execuţie a lucrărilor.
Reabilitarea clădirii a fost posibilă în urma aprobării proiectului “HIPERB – Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Proiectul urmăreşte refacerea şi suplimentarea structurii de rezistenţă a muzeului pentru a fi adusă la un nivel potrivit normelor tehnice în vigoare.

CNA interzice publicitatea la tratamente pe posturile de radio şi televiziune.
Potrivit unor modificări ale Codului audiovizualului, radiodifuzorii pot difuza însă reclame la cabinete medicale, clinici şi farmacii.
De asemenea, publicitatea la suplimente alimentare, alimente cu destinaţie nutriţională specială şi produse pentru slăbit va putea include numai menţiunile autorizate prin regulamentul european.
Noul Cod audiovizual va intra în vigoare după publicarea lui în Monitorul Oficial.

Copiii care consumă Coca Cola se pot îmbolnăvi mai repede.
Medicii atrag atenţia asupra pericolului la care părinţii îi expun pe minori, lăsându-i să bea astfel de băuturi.
Potrivit specialiştilor, sucurile bogate în cofeină sunt asociate cu apariţia sindromului ADHD, tulburări ale somnului, lipsa puterii de concentrare şi compromit sănătatea oaselor, din cauza cofeinei conţinute.
De asemenea, un litru de băutură de tip cola este echivalent cu 100 grame de zahăr alb, cantitate exagerată pentru organismul unui copil.
Un studiu efectuat în Statele Unite arată că 75% dintre copii beau zilnic sucuri bogate în cofeină.

Medicii de familie ar putea lucra doar în sistem privat de la 1 aprilie.
Aceasta este prima consecinţă a faptului că doctorii nu vor să semneze contractul-cadru cu Casa de Asigurări de sănătate. Medicii se plâng de slaba finanţare, iar mulţi şi-au depus deja dosarele pentru a pleca din ţară.
De asemenea, obligativitatea asigurării permanenţei fără un minim de dotări este o altă nemulţumire a medicilor de familie, care refuză să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă privind eliminarea taxei TV.
Deputatul Marton Arpad a criticat adoptarea tacită a acestui proiect, susţinând că în acest fel Televiziunea publică este lăsată fără fonduri.
Propunerea a fost respinsă, anul trecut, de Comisia de cultură a Camerei, care a fost sesizată în fond, însă a fost adoptată tacit de plen, deoarece termenul de dezbatere stabilit pentru 5 februarie a fost depăşit.
Senatul este for decizional în acest caz.

Călătorii vor primi despăgubiri în cazul în care serviciile companiei de transport nu se ridică la nivelul promis.
Astfel, dacă întârzie cursa, se anulează sau se pierd bagajele, călătorii au dreptul la compensaţii băneşti.
Potrivit noilor reglementari adoptate de Parlamentul European, dacă un operator anulează o călătorie, el va trebui să acorde călătorilor compensaţii de 150% din preţul biletului.
De asemenea, în cazul pierderii sau deteriorării bagajelor, operatorii vor trebui să prevadă o rambursare de minim 1.200 de euro, precum şi rambursarea unei sume de până la 220.000 de euro, în caz de deces sau vătămare în urma unui accident.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept