Ştiri 15 februarie 2011

Astăzi are loc Şedinţa Adunării Naţionale Bisericeşti.
Evenimentul va fi precedat de oficierea unei slujbe de Te Deum, în Catedrala Patriarhală.
Adunarea Naţională Bisericească va examina în vederea aprobării raportul general privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul 2010.
De asemenea, va lua o serie de hotărâri pentru buna desfăşurare a activităţii Bisericii în acest an.
Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale, format din membrii Sfântului Sinod şi din câte trei reprezentanţi ai fiecărei eparhii.

Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc a fost internat ieri în spital.
Potrivit medicilor, părintele acuza o stare generală de rău, provocată de probleme urologice mai vechi, agravate de vârsta înaintată a pacientului, care are 97 de ani.
De asemenea, medicii au precizat că părintelui i-a fost aplicat un tratament de specialitate, iar în prezent, este în afara oricărui pericol.

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă despre sănătatea alimentară.
Aceasta va avea ca teme “Alimentaţia versus Alimentarism” şi „Noile orientări fitoterapeutice în diabet şi detoxifierea ficatului”.
Conferinţa va fi susţinută de profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi şi de Academician Dr. Ovidiu Bojor.
Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, de la orele 16, la Casa de Cultură din Constanţa.
Intrarea va fi liberă.

În Rusia, o treime dintre părinţi, consideră că lecţiile de Ortodoxie îi ajută pe copiii lor.
Aceştia au devenit mai toleranţi şi mai buni.
Conform unui sondaj, doar 2% dintre părinţi subliniază anumite dificultăţi în relaţiile dintre copii.
Protodiaconul Andrei Kuraiev a declarat că ideea conform căreia copiii care participă la cursuri despre culturi religioase diferite, vor deveni ostili unul faţă de celălalt, s-a dovedit a fi falsă.
În plus, profesorii din toate şcolile, care participă la acest proiect în comun, spun că ar avea nevoie de mai multe ore pentru acest subiect.

Primul sit arheologic creştin, care datează din perioada pre-islamică, a fost deschis vizitatorilor.
Acesta este vechi de peste 1.400 de ani şi se află în Emiratele Arabe Unite.
Complexul mănăstiresc a fost construit în jurul anului 600 după Hristos şi a fost descoperit în anul 1992, pe o insulă din Golful Arab.
Complexul cuprindea o biserică, o capelă cu un turn, chilii, gospodărie şi alte anexe, pe o suprafaţă de 65 mp.
Potrivit arheologilor, creştinismul s-ar fi răspândit în aceste părţi între anii 50 şi 350 dHr.

Guvernanţii intenţionează majorarea valorii tichetelor de masă.
Astfel, conform unui ordin al Ministerului Muncii valoarea unui tichet de masă va creşte, de la 1 martie, cu 0,28 de lei, adică de la 8,72 la 9 lei.
Majorarea actuală este insuficientă însă în condiţiile în care preţurile produselor alimentare au avansat în ultimul an cu peste 6%.
Ultima majorare a valorii unui bon de masă a avut loc în vara anului 2009, când preţul acestuia a urcat de la 8,48 la 8,72 de lei.

Alimentele sărate predispun la cancer la stomac.
Oamenii de ştiinţă japonezi susţin că bărbaţii ar trebui să evite pe cât posibil alimentele sărate, deoarece acestea măresc riscul cancerului la stomac.
Concluzia a venit după 11 ani de cercetare, timp în care specialiştii au ţinut sub observaţie 40.000 de persoane de vârstă mijlocie, atât bărbaţi, cât şi femei.
Potrivit rezultatelor, riscul de cancer la stomac printre bărbaţii care mănâncă alimente sărate este de două ori mai mare decât în cazul celor care se abţin să mănânce sărat.
În cazul femeilor însă, după cum s-a observat, excesul de sare nu are efecte atât de devastatoare.

Operatorii de cablu nu vor mai fi obligaţi să retransmită posturi comerciale.
Iniţiativa legislativă de modificare a Legii audiovizualului a fost depusă săptămâna trecută la Parlament.
Potrivit noii iniţiative, regulile sunt modificate în sensul că operatorii nu ar mai fi obligaţi sa retransmită posturile comerciale, ci doar serviciile publice, serviciile de televiziune a căror retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale.
Iniţiativa mai prevede că televiziunile şi radiourile care vor încălca legislaţia privind “dreptul la propria imagine”, “protejarea demnităţii” şi “prezumţia de nevinovăţie” riscă să primească amenzi între 60.000 şi 200.000 de lei, de la CNA.

Spitalele din România vor avea la dispoziţie, în acest an, fonduri pentru proiecte de informatizare.
Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme a precizat că va acorda finanţări de maxim 400.000 de euro pe spital, pentru proiecte de informatizare, în total având disponibile fonduri în valoare de 15 milioane de euro.
Astfel, în acest an ar urma să fie finanţate proiecte de informatizare pentru aproximativ 40 de spitale din ţară.

Rapoartele tehnice pentru aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen au fost aprobate.
Bulgaria a îndeplinit criteriile de aderare la Schengen, dar trebuie să depună eforturi suplimentare în ceea ce priveşte graniţa cu Turcia.
Grupul de evaluare Schengen a amânat, la sfârşitul lunii ianuarie, adoptarea a două rapoarte tehnice privind Bulgaria dar a adoptat raportul privind România.
Acestea vor fi predate instituţiilor europene, care urmează să ia decizia finală privind aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept