Ştiri 10 ianuarie 2012

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti.
Acesta s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, astăzi în judeţul Bacău şi a primit din botez numele de Alexandru.
La vârsta de 20 de ani şi-a părăsit familia şi a mers la Mănăstirea Căldăruşani, unde a fost tuns în monahism, primind numele de Alipie.
După doi ani a plecat la Muntele Athos, s-a aşezat la Schitul românesc Lacu, apoi patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte.
După o vieţuire de aproape 20 de ani în Muntele Athos, Cuviosul Antipa, se reîntoarce în Moldova pentru a strânge ajutoare în vederea terminării lucrărilor de zidire a Schitului românesc Prodromu.
În anul 1865 s-a aşezat la Mănăstirea Valaam, iar după 17 ani de aspră vieţuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa a trecut la cele veşnice, fiind înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam.
Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă şi Sfântul Munte Athos.
Sfântul Cuvios Antipa a fost trecut în rândul sfinţilor de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Mâine creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieţii de Obşte.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 8.45, Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel în cinstea ocrotitorului său spiritual.
După slujbă, va fi oficiat un Te Deum de mulţumire.

Creștinii indieni ar putea deveni ținta unor atacuri teroriste.
Potrivit site-ului „christiantoday.com”, în rândul lor s-au infiltrat extremiști islamiști și hinduși.
Aceștia pozează în creștini, pentru a obține informații pe care le dau mai departe grupărilor radicale.
Cu detalii,Gabriel Tudor

Autobuzele RATC ar putea să nu mai circule într-una din zilele săptămânii.
Măsura ar putea fi introdusă ca urmare a datoriei de 7 milioane de lei pe care Casa Judeţeană de Pensii o are către Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa
Anunţul a fost făcut de directorul RATC, Dumitru Coiciu care a mai declarat că instituţia pe care o conduce se află în cea mai dificilă situaţie financiară de la înfiinţare.
Din această cauză, conducerea Regiei, a tăiat tichetele de masă şi primele salariaţilor, iar de ieri, directorul RATC a decis scurtarea cu o oră a programului autobuzelor.

Medicii de familie sunt sfătuiţi să oprească vaccinarea antigripală.
Aceasta deoarece în urma unui control au constatat că vaccinul nu conţine cantitatea recomandată a unei proteine.
Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Dorel, a anunţat că analizele vor fi finalizate până mâine.
Acesta a mai precizat că este vorba de 100.000 doze de vaccin, care au fost repartizate în teritoriu, iar în prezent nu se ştie câţi pacienţi au fost vaccinaţi.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire sau alte complicaţii la persoanele care s-au vaccinat deja.

De astăzi facturile RAJA vor fi trimise prin poştă.
La abonaţii persoane fizice, transmiterea se va face prin intermediul factorilor poştali, în regim de trimitere simplă.
Indiferent de programul pe care îl au, abonaţii RAJA vor primi lunar, în cutiile poştale, facturile corespunzătoare consumului de apă şi canal, fără să mai fie restricţionaţi de un anumit program.

Părinţii constănţeni vor vedea notele copiilor pe internet.
Catalogul virtual va intra în vigoare odată cu începerea semestrului al doilea.
Măsura va fi implementată gratuit tuturor unităţilor de învăţământ constănţene timp de doi ani.
Pe lângă vizualizarea informaţiilor despre elev, catalogul virtual va constitui un avizier cu noutăţi, mesaje din partea şcolii sondaje, dar şi clasamente, premii şi alte informaţii importante. El va funcţiona în paralel cu clasicul catalog şi va presupune o muncă dublă din partea profesorilor.

Sistemul de urgenţă nu se va privatiza şi nu se va desfiinţa odată cu intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii.
Declaraţia aparţine ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, şi vine după ce şeful SMURD, Raed Arafat, a anunţat că demisionează din funcţie dacă documentul va fi votat în forma actuală.
Ministrul a precizat că actul normativ creează doar cadrul pentru intrarea în sistem a unor operatori privaţi cu condiţia ca Ministerul Sănătăţii să fie de acord.
El a mai spus că dacă în urma unei analize “profesioniste, şi nu subiective” se vor remarca neajunsuri, corecturile vor fi acceptate şi incluse în legea cadru.

Şcolile vor primi bani în funcţie de numărul elevilor prezenţi la ore.
Afirmaţia aparţine ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.
Ca urmare a acestui aspect, inspectoratele au început monitorizarea privind frecvenţa la cursuri încă din primul semestru al anului şcolar în curs, urmând să continue şi în semestrul al II-lea.
Potrivit ministrului, măsura va duce la scăderea abandonului şcolar, astfel că va fi o implicare mult mai puternică a şcolii în societate.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, RAED ARAFAT, a demisionat astăzi.
Acesta a decis să îşi dea demisia după ce a fost atacat dur de către preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei emisiuni la care era invitat.
Acesta l-a avertizat pe Arafat că ar trebui să se gândească să demisioneze din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dacă nu este de acord cu ministrul şi nu reuşeşte să îşi comunice nemulţumirile în cadrul instituţiei.
Raed Arafat este un medic român de origine palestiniană, care a înfiinţat şi coordonat cel mai modern centru de urgenţă din România, staţia SMURD de la Târgu Mureş.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept