Ştiri 6 ianuarie 2012

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul.
În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt s-a pogorât peste el în chipul unui porumbel.
Totodată şi Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii.
Astfel, din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul, cel profeţit şi aşteptat de către poporul Israel.
Primele menţiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul 3, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea Stromata întâi, dar şi în Constituţiile Apostolice, unde Boboteaza este menţionată alături de Naşterea şi Învierea Domnului.
Marii cuvântători ai secolelor 4-5 ne-au lăsat predici celebre la Bobotează, iar pe la anul 400 sărbătoarea era ţinută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentaţiile artistice.
Mai târziu, Biserica obişnuia ca botezul catehumenilor să se facă în ziua de bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii şi denumirea de luminare sau sărbătoarea luminilor.
Rânduiala bisericească prevede ca astăzi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfinţirii mari a apei, iar credincioşii pot folosi agheasma mare până la Odovania Praznicului de pe 14 ianuarie.
Totodată, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoţii aruncă după slujbă trei cruci în apă.

Constănţenii sunt invitaţi la o lansare de carte ortodoxă.
Volumul poartă titlul „Viaţa noastră- Hristos”, şi este semnat de părintele prof. conf. dr. Dumitru Măcăilă.
Evenimentul se va desfăşura luni, la orele 17, în sala mare a Palatului Arhiepiscopal, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri legea privind combaterea violenţei în sport.
Aceasta înăspreşte pedepsele pentru recidiviştii la violenţă pe stadioane.
Textul legislativ stabileşte, între altele, că “pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept, prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la un an şi măsura interzicerii accesului la competiţiile sportive pe o perioadă de la un an la 2 ani”.
Dacă intrarea pe suprafaţa de joc este însoţită sau urmată de acte de agresiune sau violenţă fizică, pedeapsa este închisoarea de la un an la 2 ani şi măsura interzicerii accesului la competiţiile sportive pe o perioadă de la 2 ani la 4 ani.

Persoanele care beneficiază de ajutoare sociale care nu îşi vor plăti taxele şi impozitele locale, nu vor mai primi niciun sprijin financiar din partea statului.
Suspendarea plăţii va fi pe o perioadă de cinci luni, iar printre cei vizaţi se numără şi persoanele care beneficiază de venitul minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului.
După ce îşi vor plăti dările către stat asistaţii vor primi din nou banii din prestaţii, inclusiv din lunile când a fost suspendată plata.
Singura prestaţie socială exceptată de la tăieri este alocaţia de stat pentru copii.

Legea audiovizualului a fost retrimisa Parlamentului, spre reexaminare, de către preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului recomanda legislativului respingerea acestui proiect de lege pe motiv ca limitează libertatea presei prin impunerea unor condiţii si limite in ceea ce priveşte conţinutul programelor furnizate de radiodifuzori.
Actul normativ trimis spre promulgare, propune ca programele oferite de radiodifuzorii sa rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, exceptând intervalul orar 1:00 – 7:00.

Noua lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate, aflată în dezbatere publică, ar putea intra în vigoare la sfârşitul acestui an.
Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau care a mai declarat că proiectul de lege este foarte amplu şi schimbă radical anumite mecanisme de finanţare, de organizare a spitalelor şi medicina primară.
De asemenea, gestionarea prin casele de asigurări a banilor va fi mult mai eficientă deoarece va apărea elementul concurenţial, de calitate.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Noua lege privind taxa auto prevede reducerea acesteia cu până la 25%.
Actul normativ dă posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
Taxa de poluare va fi plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.

Şoferii au dreptul sa refuze sa fie filmaţi de camerele Politiei, atunci când au comis o contravenţie, potrivit Constituţiei.
Avocatul Poporului susţine ca exista o baza legala pentru înregistrarea audio si video a şoferilor, insă că utilizarea camerelor nu este legala.
Reprezentanţii Poliţiei susţin ca înregistrarea este folosită ca factor de prevenţie a actelor de corupţie şi că numai şoferii care au ceva de ascuns vor refuza sa fie filmaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept