Ştiri 5 ianuarie 2012

Mâine, Biserica ortodoxă va prăznui Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Astăzi, în ziua Ajunului Bobotezei, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba de sfinţire mare a apei.
Apa sfinţită în ajun este îmbuteliată în sticle de plastic, pregătite pentru credincioşii constănţeni.
Mâine, în ziua Bobotezei, Ierarhul Tomisului va oficia de la ora 9 Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
După slujbă, Înaltpreasfinţia Sa va porni alături de credincioşi în procesiune către Cazino, unde va săvârşi slujba de sfinţire a apei.
Conform tradiţiei, Arhiepiscopul Tomisului va arunca în apa mării 3 cruci ce vor fi recuperate de către tineri curajoşi.
De această sărbătoare se leagă şi o veche tradiţie bisericească, şi anume stropirea cu apă sfinţită a caselor credincioşilor, de către preoţi.
Tot mâine, Ierarhul nostru va oficia, de la ora 17, slujba vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanţa, zona pod Butelii.
Sâmbătă, Biserica ortodoxă va sărbători Soborul Sfântului Proroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 9, sfânta liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Duminică, Ierarhul Tomisului va oficia sfânta liturghie la Catedrala Arhipeiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Biserica vrea să înfiinţeze cât mai multe unităţi medicale.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a precizat că pe lângă mănăstiri şi biserici înstărite de parohii au existat încă din cele mai vechi timpuri primele bolniţe.
El a mai spus că noua catedrală va avea în apropiere un centru de diagnostic şi tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la Bucureşti să fie consultaţi gratuit, iar Biserica încearcă să înfiinţeze unităţi medicale pentru cei care au nevoie de consultaţii.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că există multă suferinţă şi este nevoie de multă vindecare sufletească şi trupească.

România nu va reduce taxa pentru podul Giurgiu-Ruse.
Un document oficial arată că România are nevoie de banii strânşi din taxa de pod pentru finanţarea lucrărilor de construcţie şi întreţinere a drumurilor naţionale, precum şi la garantarea şi rambursarea creditelor externe şi interne.
Taxa de pod este de 6 euro în direcţia Giurgiu-Ruse, iar în vara anului trecut guvernul din Bulgaria a redus taxa în direcţia Ruse – Giurgiu la 2 euro.

Românii vor intra anul acesta în posesia cardului de sănătate.
Acesta va avea în componenţă toate datele referitoare la asigurat, nume şi prenume, un cod de identificare şi un cip. Cardul va conţine, toate informaţiile despre istoricul medical al pacientului, dar şi grupa de sânge şi avizul pentru donarea de organe. Imediat ce va intra în vigoare cardul, asiguratul va avea obligativitatea să l prezinte la fiecare vizită la medic sau la farmacie.
Identificarea se va face pe baza amprentei digitale.

De luni, 9 ianuarie, se modifica programul de circulaţie al mijloacelor de transport în comun.
Reprezentanţii RATC au anunţat că potrivit noului program, în timpul săptămânii, ora de plecare pe traseu a primei cursei va fi 5.15, în timp ce ultima cursă va pleca de la cap de linie la ora 22.00, în loc de 23.00, cum circulă în prezent.
În zilele de sâmbătă şi duminică, prima cursă va pleca la ora 5.45 şi ultima la ora 22.00.
Modificările programului au fost făcute din cauza situaţiei financiare precare prin care trece RATC Constanţa.

Consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost aprobată ieri de Guvernul României.
Valoarea investiţiei este de 39 de milioane de lei, iar lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de doi ani.
Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Turismului.
Cazinoul reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri ale oraşului şi ale litoralului şi este monument istoric de valoare universală.

CV-ul ar putea dispărea în viitorul apropiat.
O iniţiativă a Comisiei Europene, menită să simplifice angajarea muncitorilor în spaţiul comunitar va introduce cardul profesional european.
Documentul electronic va include studiile, diplomele sau atestatele obţinute, dar şi experienţa în muncă a posesorului.
La ora actuală, cei care vor să lucreze într-o altă ţară din spaţiul comunitar sunt nevoiţi să îşi echivaleze diplomele de studiu, iar anii de experienţă sunt, de obicei, trecuţi cu vederea.
În România, documentul va fi eliberat de Centrul pentru Recunoaşterea Diplomelor.

Produsele fast-food au efecte dăunătoare asupra creierului.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, acizii graşi conţinuţi de mâncărurile prăjite sau procesate duc la pierderea abilităţii creierului de a controla apetitul.
Produsele fast-food afectează creierul, astfel încât acesta nu mai poate transmite corpului dacă este sătul, senzaţia de foame persistând mai mult.
Potrivit specialiştilor, aceşti acizi graşi mai pot cauza probleme de sănătate şi boli cardiace, colesterol crescut, obezitate şi diabet.

Meteorologii au efectuat prognoza pentru următoarele 3 luni.
Astfel, luna aceasta va fi săracă în precipitaţii, în februarie va ninge doar pe arii restrânse, iar în martie vom avea temperaturi normale.
Luna aceasta, cu excepţia litoralului, unde temperaturile medii lunare nu coboară sub zero grade Celsius, în restul teritoriului valorile vor fi cuprinse între zero şi -6 grade.
Februarie va veni cu un regim termic cu valori apropiate de cele normale, adică între zero şi 2 grade, iar precipitaţiile vor fi mixte dar nu vor fi însemnate.
Luna martie vine cu mai multe precipitaţii locale în centrul şi vestul ţării, iar temperaturile vor fi apropiate de normalul perioadei.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept