Ştiri 3 ianuarie 2012

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Tit, episcop al Tomisului.
Acesta a păstorit în cetatea Tomisului între anii 319-324.
În vremea împăratului roman Liciniu, la data de 3 ianuarie 324, Sfântul ierarh Tit a pătimit ca martir pentru Hristos.
Motivul persecuţiei l-a constituit faptul că episcopul tomitan a refuzat îndeplinirea serviciului militar, datorită incompatibilităţii acestuia cu slujirea arhierească.
Conform documentelor vremii, Sfântul Tit a fost aruncat în mare pentru nesupunere la ordinul împăratului.
O inscripţie care ne vorbeşte despre acest episcop de Tomis se găseşte şi la Muzeu de Arheologie din Constanţa.

Anul 2012 a fost declarat Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.
Iniţiativa aparţine Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din luna februarie 2011.
Astfel, în acest an, Patriarhia Română şi eparhiile din ţară şi străinătate vor organiza conferinţe, colocvii teologice, dezbateri şi seri duhovniceşti despre Taina Sfântului Maslu.

Stareţul Efrem de la Mănăstirea Vatoped a fost arestat în ajunul Crăciunului.
Stareţul este acuzat că ar fi primit lacul Vistonida şi mai multe proprietăţi în Xanthi, printr-o decizie judecătorească şi că apoi ar fi schimbat aceste proprietăţi cu unele clădiri.
Există însă acte doveditoare că lacul Vistonida aparţine Mănăstirii Vatoped din anul 1080.
Majoritatea creştinilor consideră detenţia stareţului ca fiind un abuz şi un exces absurd de zel din partea justiţiei greceşti.
Patriarhul Kirill al Rusiei a cerut preşedintelui Greciei să îl elibereze pe Stareţul Efrem de Vatoped.
El a spus că detenţia pentru Arhimandritul Efrem este în măsură să îi afecteze iremediabil sănătatea precară.
Totodată, Patriarhul Rusiei şi-a exprimat speranţa pentru o decizie cinstită şi imparţială privind proprietăţile Mănăstirii Vatoped.

Biletele de tren s-au ieftinit cu 5%.
Reprezentanţii CFR Călători anunţă că, se acordă o reducere de 5% pentru orice bilet de tren cumpărat online, de pe site-ul companiei.
Reducerea de 5% se acordă la suma finală, după ce au fost aplicate şi alte eventuale discount-uri, cum este cea pentru achiziţionarea unui bilet dus-întors.
Tipărirea biletului nu este obligatorie, clientul fiind identificat în tren doar pe baza cărţii sale de identitate şi a ID-ului de bilet.

A fost lansată o aplicaţie numită “Carte de rugăciune ortodoxă” destinată telefoanelor mobile sau computerelor cu iPhone şi Android.
Tehnologia poate ajuta la un mai bun program de rugăciune pentru credincioşii ruşi.
Aplicaţia conţine toate rugăciunile de peste zi, cele şapte laude şi alte rugăciuni de mare trebuinţă pentru creştinii ortodocşi şi poate fi descărcată gratis de pe internet.
O aplicaţie similară este disponibilă pe internet şi în limba română.

De la 1 ianuarie ouăle marcate cu cifra 3 nu mai pot fi comercializate.
Ţara noastră şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene au interzis vinderea ouălor de la găini crescute în cuşti neîmbunătăţite.
Astfel toate fermele avicole sunt nevoite să facă investiţii pentru a respecta normele europene până la sfârşitul lunii iulie 2012.
În cazul nerespectării prevederilor Uniunii Europene, sancţiunile pot merge până la închiderea fermelor avicole.

Despăgubirea prin poliţă RCA a crescut cu peste 30% de la 1 ianuarie.
Astfel, limitele de despăgubire ale poliţelor auto RCA au crescut cu 33%, la un milion de euro, în cazul daunelor materiale din accidente rutiere, şi cu 43%, la 5 milioane de euro, pentru vătămări corporale şi decese.
Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

Copiii născuţi în anul 2006 vor intra de anul acesta la grupa pregătitoare.
Obligativitatea parcurgerii grupei pregătitoare începând cu acest an este stipulată de Legea Educaţiei Naţionale, document ce prevede şi posibilitatea ca părinţii să solicite în anumite cazuri prelungirea cu un an a grupei mari.
Această excepţie se poate aplica doar în cazul copiilor care împlinesc şase ani în intervalul septembrie-decembrie 2012 şi doar pe baza unei cereri explicite venite din partea tutorilor.

Anul 2012 a adus românilor scumpiri şi ieftiniri.
Datorită noului curs valutar pentru calcularea accizelor la carburanţi, benzina se scumpeşte cu 1,5 bani, iar motorina, cu peste 8 bani.
De asemenea, preţul electricităţii creşte cu aproximativ 2,5%, iar toate aceste majorări vor duce la creşterea produselor alimentare, dar nu numai.
Există însă şi veşti bune, astfel că de la 1 ianuarie, tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie mobilă au fost reduse cu până la 30%.

Noua lege a Sănătăţii aduce modificări în sistemul medical.
Astfel, Ministerul Sănătăţii va negocia cu companiile farmaceutice numărul pacienţilor ce pot fi trataţi din banii disponibili pentru programele naţionale.
De asemenea, bolile grave cum ar fi diabetul, cancerul sau HIV-SIDA, rămân în continuare în gestionarea Ministerului Sănătăţii, iar bolnavii vor avea acces la tratament indiferent dacă au sau nu asigurare medicală.
În plus, cei care vor avea dreptul la asigurare, fără să plătească taxele la bugetul Casei de Asigurări, sunt copiii şi tinerii până în 26 de ani incluşi în programe sociale, dar şi persoanele fără venituri, din rândul femeilor însărcinate sau al celor cu handicap.
Proiectul noii Legi a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

România şi Bulgaria sunt măcinate de dezamăgire la cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
Aşa comentează agenţia de presă germană Deutsche Welle, potrivit căreia dezamăgirea celor două state apare în condiţiile în care apartenenţa la Uniune nu pare să mai fie o garanţie pentru o viaţă mai bună.
Bulgaria este pe ultimul loc în ceea ce priveşte veniturile, pensiile, productivitatea muncii şi eficienţa energetică.
Sofia este criticată în continuare pentru reformele judiciare, lupta împotriva corupţiei, crimei organizate şi traficului de persoane, precum şi pentru nivelul scăzut al protecţiei copiilor.
Şi în prezent, anumiţi membri ai Parlamentului European consideră că România şi Bulgaria nu sunt pregătite pentru apartenenţa la Uniunea Europeană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept