Ştiri 23 decembrie 2011

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a efectuat în această dimineaţă o vizită pastorală la Penitenciarul Poarta Albă.
Ierarhul nostru le-a adresat celor privaţi de libertate un cuvânt de învăţătură despre Naşterea Domnului şi Anul Nou.
Duminică, de sărbătoarea Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

Constănţenii nu vor avea zăpadă de Crăciun.
Potrivit meteorologilor, mâine vremea va fi însorită, iar temperatura maximă nu va depăşi 0 grade.
Duminică, temperaturile se vor încadra între -7 şi +1 grad Celsius şi se va semnala ceaţă.
Luni, va ieşi soarele spre după-amiază, însă vremea va rămâne destul de rece, cu minime de -3 şi maxime de +2 grade Celsius.
De marţi se mai încălzeşte puţin, astfel că valorile vor atinge, pe alocuri şi 5 grade.

Agenţiile fiscale din Constanţa mai sunt deschise doar astăzi, pentru încasarea impozitelor şi taxelor locale.
Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa anunţă că, de mâine inclusiv, baza va fi închisă în vederea pregătirii programului informatic pentru noul an fiscal şi pentru emiterea înştiinţărilor de plată.
În schimb, în perioada 27 – 30 decembrie, în fiecare locaţie a instituţiei va funcţiona câte un ghişeu unic pentru asigurarea serviciilor de urgenţă.

De anul viitor se schimbă pragul alcoolemiei şi se măresc amenzile de circulaţie.
Un proiect adoptat de Camera Deputaţilor prevede ca pragul minim de alcoolemie de la care consumul de alcool la volan se consideră infracţiune să fie coborât la 0,5 alcoolemie în sânge, de la 0,8 cât prevede legislaţia actuală.
În plus, amenzile de circulaţie se vor majora de la începutul anului viitor, în contextul în care salariul minim brut pe economie va creşte cu 30 de lei.

Pensionarii pot călători încă un an fără carduri de transport.
Coaliţia a decis prelungirea cu un an a termenului în care pensionarii şi veteranii de război pot beneficia de facilităţi la călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene.
Guvernul a stabilit, iniţial că, la începutul lui 2012, pensionarii şi veteranii de război vor primi legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri.

Tichetele de masă, de creşă şi cadou nu vor mai fi indexate semestrial în mod obligatoriu.
Firmele private, companiile naţionale şi regiile de stat care se autofinanţează au fost scutite de către Guvern de la obligaţia de a indexa semestrial valoarea tichetelor de masă, de creşă şi cadou.
Această modificare a fost decisă la propunerea unor angajatori şi este în concordanţă cu angajamentul Guvernului privind restrângerea cheltuielilor bugetare.

Românii se numără printre cei mai îngrijoraţi europeni cu privire la siguranţa locului de muncă.
Conform unui sondaj, mai mult de un sfert dintre români sunt nemulţumiţi de situaţia de la locul de muncă şi peste 90% se arată îngrijoraţi cu privire la şomaj.
Sondajul mai arată că românii au cea mai redusă încredere din Europa în capacitatea FMI de a lua măsuri împotriva efectelor crizei.
Sondajul a fost realizat la nivel european în perioada 5-20 noiembrie, pe un eşantion de peste 31.600 de persoane.

Guvernul intenţionează să ia 90% din profitul companiilor şi agenţiilor de stat şi anul viitor.
Executivul a amânat însă o decizie din cauza unor miniştri care s-au opus, susţinând că aceste societăţi ar trebui lăsate să se dezvolte
Premierul Emil Boc a declarat că nu este normal ca aceste companii de stat şi regii autonome să păstreze fonduri importante în depozite bancare, în timp ce Guvernul este obligat să se împrumute pentru a finanţa deficitul.

Anul viitor, în ţara noastră, vor fi înfiinţate 40 de centre pentru persoanele cu autism.
O instituţie caritabilă din România a început deja amenajarea şi dotarea acestor centre, în parteneriat cu Ministerul Muncii.
Serviciile oferite vor fi gratuite, iar copiii diagnosticaţi cu autism vor beneficia de terapie de recuperare gratuită şi aparţinătorii acestora vor primi consiliere.
Înfiinţarea centrelor de terapie face parte din activităţile unui program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu autism.

Asistenţa de urgenţă va fi asigurată în continuare de stat.
Proiectul de lege privind sănătatea prevede că SMURD şi serviciile de ambulanţă rămân în responsabilitatea statului.
Declaraţia aparţine ministrului Sănătăţii, care a precizat că dacă cineva din privat ar dori să intre în acest sistem ar trebui să îndeplinească standardele stabilite în minister.
Ministrul a subliniat faptul că actualul sistem de urgenţă este foarte bine pus la punct, dar trebuie dezvoltat şi completat.

Elevii intră de astăzi în vacanţa de iarnă până pe 16 ianuarie 2012.
Vacanţa de anul acesta este cu o săptămână mai lungă faţă de anii precedenţi.
Cursurile semestrului al II-lea se vor încheia în 22 iunie 2012.
Copiii vor avea vacanţa de primăvară între 7 şi 22 aprilie, cu o săptămână mai lungă decât cea actuală.
De asemenea, vacanţa de vară a anului şcolar viitor va fi cuprinsă în perioada 23 iunie-9 septembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept