Ştiri 20 decembrie 2011

Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la spectacolul de operă “Sfântul Apostol Andrei. De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis”.
Acesta va avea loc mâine, de la ora 19.30, la Casa de Cultură din Constanţa.
Opera rememorează secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei şi este compusă din şase tablouri pentru solişti, cor şi orchestră.
Muzica este scrisă de compozitorul Mugurel Scutăreanu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de actriţa Doris Ciortan, iar spectacolul este dirijat de părintele lector univ. Valeriu Roman şi arhidiaconul asistent universitar Iulian Dumitru.

Asociaţia „Opera Viva” organizează un concert intitulat „Crăciun în familie”.
Evenimentul se va desfăşura astăzi, de la orele 19, la Biserica „Sfântul Anton” din Piaţa Ovidiu, Constanţa.
Concertul va fi susţinut de baritonul Bogdan Ocheşel, pianista Cristina Teodoru, precum şi de artişti de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski şi de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa.
Intrarea va fi liberă.

Produsele din carne s-ar putea scumpi de anul viitor.
Anunţul vine de la preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea, care a precizat că mezelurile şi carnea proaspătă se scumpesc cu 10% în primele luni ale anului viitor.
Acesta consideră că principalele motive pentru aceste scumpiri sunt reprezentate de creşterea preţului la gaze şi curent electric şi a dat asigurări că nu vor fi majorări ale preţului cărnii de sărbători.

De anul viitor angajaţii CFR nu vor mai avea dreptul de a călători gratuit cu trenul.
Potrivit unei legi, nici membrii de familie ai acestora, precum şi pensionarii feroviari nu vor mai putea merge gratuit cu trenul.
Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România consideră eliminarea acestor drepturi ca fiind „un grav abuz îndreptat împotriva feroviarilor”.

De anul viitor ministerul Finanţelor Publice va majora acciza pe motorina cu 4,4%.
Astfel, de la 1 ianuarie, pentru a ajunge la nivelul asumat de România în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, acciza pe tona de motorină va creşte de la 358 euro până la 374 euro pe tonă.
Majorarea accizei pe motorină poate determina creşterea preţului tuturor combustibililor.

Orice produs ar putea fi returnat din orice motiv, în termen de doua zile lucrătoare.
Potrivit unui proiect de lege propus de deputatul Victor Socaciu comerciantul ar avea obligaţia să restituie consumatorului suma plătită.
Conform iniţiativei, nerespectarea obligaţiei de a rambursa suma plătită pe produs se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.
Excepţie de la regulă ar face băuturile alcoolice şi produsele alimentare.

Persoanele care nu îşi recuperează carnetele de muncă rămân fără vechime.
Inspecţia Muncii avertizează că 30% dintre români nu şi-au recuperat carnetele de muncă, aceştia riscând să piardă vechimea.
Potrivit conducerii ITM, de la 1 ianuarie nu mai este obligatoriu carnetul de muncă, deoarece toate datele au fost trecute într-o bază de date on-line.

Reorganizarea administrativ teritorială se amână pentru anul viitor.
Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc, care a precizat, că subiectul va fi rediscutat în Parlament.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în aceasta vară un plan de reorganizare administrativ-teritorială, menit să reducă numărul instituţiilor şi angajaţilor de la stat, în urma căruia România ar fi fost împărţită în opt mari judeţe.

Şeful Băncii Centrale Europene a avertizat că zona euro s-ar putea destrăma.
Acesta consideră că ţările din zona euro, care vor ieşi din actuala structură monetară, vor avea parte de o situaţie economică mult mai grea decât cea prezentă.
Pentru membrii care ar continua să rămână în zona euro, situaţia ar fi de asemenea dificilă din cauza modificării configuraţiei de state.
Ţările care ar părăsi zona euro ar fi nevoite să-şi devalorizeze moneda pentru a face faţă costurilor mari impuse de datoriile de stat, ceea ce ar determina, o inflaţie foarte ridicată.

FMI a aprobat a treia evaluare de tip preventiv pentru România.
Astfel, Fondul Monetar Internaţional va pune la dispoziţia ţării o nouă tranşă, a patra, în valoare de circa 480 de milioane de euro.
În luna martie, autorităţile române au convenit să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept