Ştiri 13 decembrie 2011

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.
Acesta s-a născut în anul 1624, cel mai probabil în oraşul Suceava, într-o familie de mazili.
În anul 1649, după încheierea studiilor, s-a retras la Mănăstirea Probota, unde a fost tuns în monahism.
Aici şi-a început activitatea cărturărească, cu traducerea, pentru prima oară în româneşte, a Istoriilor lui Herodot.
La începutul anului 1658 a fost hirotonit episcop de Huşi, iar doi ani mai târziu, a fost instalat pe scaunul episcopal al Romanului.
A revizuit traducerea Septuagintei, realizată de spătarul Nicolae Milescu la Constantinopol, iar în jurul anului 1665 a început să lucreze la “Psaltirea în versuri” şi la “Viaţa şi petrecerea sfinţilor”.
Astfel, Sfântul Dosoftei este cel dintâi ierarh moldovean care a pus bazele procesului de pătrundere a limbii române în Biserică, prin înlocuirea slavonei bisericeşti.
După 11 ani de păstorire la Roman, în anul 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1693 şi a fost înmormântat la Biserica “Naşterea Domnului” din Zolkiew, în Polonia.
Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2005.

Astăzi va avea loc un eveniment “In memoriam – Arhim. Arsenie Papacioc”.
Astfel, de la orele 18, în sala mică a Casei de Cultură va fi proiectat filmul “Părintele Arsenie – Bogăţia vieţii creştine”, urmat de o conferinţă cu titlul “De dragul Părintelui Arsenie”, susţinută de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Seara se va încheia cu vernisajul expoziţiei fotografice cu tema “Părintele bucuriei”, organizată în colaborare cu Centrul de copiere şi tipografie “Fotostory”.
Evenimentul face parte din cadrul Festivalului duhovnicesc intitulat “Serile filocalice”, organizat de ASCOR Constanţa.
Intrarea va fi liberă.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o avertizare “cod galben” de ceaţă pentru judeţele Constanţa, Ilfov, Tulcea şi Bucureşti.
De asemenea, a fost transmisă avertizare de ceaţă pentru încă 13 judeţe.
Meteorologii au precizat că vizibilitatea va fi scăzută, local sub 100 de metri şi izolat sub 50 de metri.

România şi Bulgaria vor avea un singur spaţiu aerian.
Cele două ţări au încheiat un acord pentru înfiinţarea unui bloc funcţional de spaţiu aerian prin care acestea vor avea un spaţiu comun.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Alexandru Nazare, rutele de zbor vor fi mai scurte, iar, în final, pasagerii vor experimenta un timp redus de călătorie.
Uniunea Europeană a iniţiat în 2004 proiectul “Cer Unic European” pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.

Anul viitor salariile şi pensiile vor rămâne cel puţin la nivelul actual iar cota unică şi TVA-ul vor fi păstrate.
Declaraţia a fost făcută de premierul Emil Boc, care a mai precizat că bugetul de stat pe 2012 nu propune diminuări de salarii şi pensii şi le menţin cel puţin la nivelul din acest an.
Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 au intrat, ieri, în dezbaterea plenului reunit ale celor două Camere.

Profesorii care aplică tratamente degradante minorului ar putea fi amendaţi cu până la 2.500 de lei.
Măsura face parte din proiectul pentru modificarea legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Proiectul propune introducerea de sancţiuni pentru părinţii care îşi trimit copiii la cerşit, pentru cadrele didactice care aplică pedepse corporale elevilor, dar şi pentru autorităţile care nu-şi respectă atribuţiile stabilite prin lege.
Sancţiunile vor fi aplicate în situaţiile în care aceştia nu îşi îndeplinesc în mod corespunzător atribuţiile sau responsabilităţile.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa a intrat ieri in posesia dozelor de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii.
Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, cantitatea de vaccin este de peste 35 de mii de doze.
Astfel se va trece la cea de-a doua etapă de vaccinare a populaţiei.
Reamintim că DSPJ Constanţa a demarat campania de vaccinare pe 2 noiembrie.
Dozele vor fi distribuite personalului medical care încă nu a fost vaccinat, dar şi copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi.

Pensiile vor fi plătite în avans luna aceasta.
Poşta Română a început deja achitarea acestora.
Astfel, în perioada 12 – 23 decembrie, pensiile vor fi distribuite la domiciliul beneficiarilor şi până la data 29 decembrie, la ghişeele subunităţilor poştale.

Medicii vor putea face de gardă şi la domiciliu.
Potrivit unui nou proiect al Ministerului Sănătăţii, condiţia este ca medicii să răspundă la solicitări în maxim 20 de minute, iar pentru acest efort ei vor fi plătiţi cu 40% din sumele acordate pentru garda din spital.
De asemenea, cadrele medicale vor putea face de gardă acasă după-amiaza, noaptea, în weekend şi în zilele de sărbătoare.

Maşinile înmatriculate în Bulgaria nu vor mai putea circula de la 1 ianuarie.
Potrivit unui proiect de lege, autovehiculele înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au domiciliul în România vor putea circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maxim 90 de zile.
Poliţiştii rutieri vor solicita celor care conduc maşini înmatriculate în alte state, un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de traducerea în limba română, efectuată de către un traducător autorizat a cărui semnătură a fost legalizată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept