Ştiri 14 februarie 2011

De ieri, creştinii ortodocşi au intrat în perioada Triodului.
Triodul reprezintă o perioadă calendaristică de 10 săptămâni de dinaintea Sărbătorii Învierii Domnului.
Ea începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului şi se termină în noaptea dinaintea Duminicii Paştilor.
Slujbele Bisericii din acest timp liturgic scot în evidenţă slujirea arhierească a Mântuitorului care a fost împlinită prin Patimile şi Jertfa Sa de pe Cruce.
Totodată credinciosul este îndemnat de Biserică să se întoarcă mai mult înspre viaţa sa interioară, duhovnicească, prin post, rugăciune, smerenie, iertarea semenilor şi conştientizarea propriilor greşeli.
Triodul este şi singura perioadă din cursul anului bisericesc în care se oficiază toate cele trei Sfinte liturghii din cultul ortodox: a Sfântului Vasile cel Mare, a sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Grigorie Dialogul.

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă.
Aceasta va avea ca teme “Alimentaţia versus Alimentarism” şi „Noile orientări fitoterapeutice în diabet şi detoxifierea ficatului”.
Conferinţa va fi susţinută de profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi şi de Academician Dr. Ovidiu Bojor.
Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, de la orele 16, la Casa de Cultură din Constanţa.
Intrarea va fi liberă.

Ministerul Comunicaţiilor va derula un proiect prin care va acoperi şi ultimele zone din România lipsite de internet.
Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme a declarat că internetul va fi extins şi în zone izolate, precum cătunele din Munţii Apuseni şi a afirmat că politica Uniunii Europene spune că fiecare cetăţean are dreptul să aibă acces la internet.
Potrivit oficialului, în România calitatea comunicaţiilor este una din cele mai bune din Europa, dar şi din lume, ţara noastră fiind pe locul al patrulea pe continent la calitatea comunicaţiilor, respectiv la telefonie şi la date.

Medicii de familie ameninţă că nu vor mai elibera reţete gratuite.
Ei sunt nemulţumiţi de toate actele normative anunţate de oficialii ministerului pentru anul în curs printre care, impunerea orelor de gardă în centrele de permanenţă, achiziţionarea, din fonduri proprii, a cititoarelor de carduri de sănătate şi schimbarea bazei de calcul în funcţie de care sunt plătiţi medicii.
Mai mult, cadrele medicale au etichetat impunerile ministerului şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate drept „ilegale” şi au hotărât să se adreseze instanţei de judecată.

În România, copiii au dezvoltat rezistenţă la antibiotice.
Medicii spun că acest aspect reprezintă un potenţial pericol pentru pacienţi.
Astfel, cu cât se vor da mai multe antibiotice copiilor, cu atât aceştia vor fi predispuşi la boli severe şi la o apărare antiinfecţioasă precară, deoarece germenii vor dezvolta rezistenţă.
O primă măsură, pentru evitarea acestor riscuri, o pot lua medicii de familie, care nu ar mai trebui să prescrie antibiotice copiilor de fiecare dată când fac febră.

Magazinele ar putea fi obligate să aibă rafturi doar cu produse tradiţionale româneşti.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, măsura are ca scop susţinerea economiei autohtone.
Astfel, în cadrul acestor spaţii din magazine vor putea fi expuse produse specifice judeţului în care un supermarket îşi desfăşoară activitatea.
Conform proiectului de act normativ, nerespectarea prevederilor privind spatiile de expunere va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 5.000 si 10.000 de lei.

Verificarea persoanelor cu venituri mari va fi posibilă din luna august.
Guvernul va asigura până la sfârşitul lunii martie necesarul de personal pentru departamentul din ANAF care va verifica persoanele cu venituri mari.
Structura va deveni operaţională până în luna august, după ce vor fi aprobate şi normele de aplicare.
Executivul a decis anul trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Autorităţile vor prezenta miercuri în Guvern un proiect privind interzicerea etnobotanicelor.
Decizia a fost luată ieri, în şedinţa interministerială de lucru la care au participat premierul Emil Boc, ministrul Internelor, Traian Igaş, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila şi cel al Agriculturii, Valeriu Tabără.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a declarat că este necesară întărirea forţelor şi intensificarea activităţii autorităţilor în judeţe, pentru a găsi soluţii în combaterea vânzării şi consumului de droguri, în condiţiile în care comercianţii de astfel de substanţe găsesc în mod constant unele produse noi, care sunt greu de determinat de către autorităţi.

CFR va închide circa o mie de kilometri de cale ferată până în luna august.
Aceasta este măsura de restructurare impusă de Fondul Monetar Internaţional, potrivit scrisorii de intenţie convenite împreună cu Guvernul român.
De asemenea, scrisoarea de intenţie prevede scoaterea spre închiriere a circa 20% din lungimea de cale ferată rămasă operaţională.
Prin planul de restructurare, se urmăreşte o reducere cu 25% a pierderilor şi stoparea acumulării de noi arierate în acest an.

China a devenit a doua mare putere economică din lume.
De anul trecut se considera că aceasta a depăşit Japonia, însă datele anuale din partea niponilor care să confirme acest lucru nu au fost disponibile până astăzi.
Schimbul istoric subliniază o schimbare completă a destinelor celor două ţări: China creşte rapid şi conduce economia globală, în timp ce Japonia nu şi-a revenit niciodată complet de pe urma stagnării care a urmat crizei imobiliare.
Cu toate acestea, Japonia a anunţat că economia ţării va fi ridicată de un val de reveniri pe pieţe cheie precum cele din Statele Unite şi alte ţări, ţintind să beneficieze totodată de pe urma ţării vecine şi principala piaţă de export, şi anume China.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept