Ştiri 6 decembrie 2011

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscop al Mirelor Lichiei.
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Datorită persecuţiilor romane anticreştine, Sfantul Nicolae va fi şi el întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae va participa la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Conform datelor statistice, peste 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte mâine pe Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Astfel, biserica Sf. Muceniţă Filofteia din cartierul constănţean km 4-5 îşi va sărbători hramul.
Cu acest prilej, astăzi de la orele 17, vor fi aduse spre închinare la această biserică, moaştele Sf. Serafim de Sarov, ale Sf. Haralambie, ale Sf. Teodor Tiron şi ale Sf. Ioan Românul, precum şi moaştele Sfinţilor martiri ucişi la Sinai.
Mâine, de la ora 8.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia sfânta liturghie la această biserică, urmată de un concert de colinde susţinut de corala bărbătească Teodoxa.

Constănţenii sunt invitaţi la un concert de colinde.
Acesta se numeşte “Hristos se naşte, slăviţi-L” şi va fi susţinut de Grupul psaltic „Sfântul Vasile cel Mare”, dirijat de protopsaltul Marian Bostan.
Concertul va avea loc sâmbătă, de la orele 18.30, la Casa de Cultură din Constanţa.
Evenimentul se va desfăşura sub egida Festivalului duhovnicesc intitulat “Serile filocalice”, organizat de ASCOR Constanţa, sub înaltul patronaj şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Intrarea va fi liberă.

Vârsta minimă pentru procurarea armelor letale este de 25 de ani.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege referitor la regimul armelor şi muniţiilor, care prevede ca vârsta minimă pentru persoanele care doresc să-şi procure arme letale să fie 25 de ani, faţă de 18 ani cât este în prezent.
Proiectul mai stipulează că persoanele care doresc arme letale trebuie să fie apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi a folosi arme şi muniţii.

Bugetarii ar putea fi scutiţi de impozite până în 2016.
Banii ar compensa salariile tăiate de guvernanţi.
Astfel, aceştia nu ar mai plăti impozitele pe locuinţă, autoturisme şi terenuri.
Odată cu obţinerea unei hotărâri definitive şi executorie, fiecare salariat se va prezenta la direcţiile generale ale finanţelor publice din judeţul de domiciliu, pentru obţinerea unei adeverinţe fiscale unde va fi înscrisă suma pe care o are de încasat ca drept salarial.
După obţinerea acestei adeverinţe, salariatul se va prezenta la administraţiile fiscale locale, pentru scăderea impozitelor menţionate.

România şi Bulgaria vor crea un sistem de alerte privind riscul producerii de tsunami în Marea Neagră.
Proiectul este finanţat prin programul european de cooperare transfrontalieră, iar costurile sunt estimate la circa şase milioane de euro.
Specialiştii spun că proiectul este extrem de important pentru securitatea locuitorilor care trăiesc în zonele de coastă, precum şi pentru sectorul turismului din cele două state.
Planul prevede construirea a zece staţii de observare în zone de coastă din România şi Bulgaria.
Potrivit experţilor, zonele de coastă din România şi Bulgaria riscă să fie afectate de tsunami în cazul unui seism puternic.

Danemarca va sprijini aderarea României la Spaţiul Schengen.
Primul-ministru danez i-a transmis premierului Emil Boc că sprijinul pentru aderarea României la Schengen a fost negociat în programul său de guvernare, iar autorităţile române pot conta în acest proces pe susţinerea Danemarcei.
Premierul danez se află într-un turneu de vizite în România şi Bulgaria, pentru a prezenta priorităţile viitoarei preşedinţii în exerciţiu a Uniunii Europene care va fi preluată de Danemarca.

Medicamentele împotriva răcelii conţin E-uri.
Specialiştii atrag atenţia că acestea ar putea afecta dezvoltarea copiilor.
Un studiu arată că mulţi producători folosesc E-uri, în tabletele de supt pentru răceală.
Astfel, într-o tabletă de Propolis cu vitamina C se regăsesc 5 E-uri, iar în medicamente similare, alţi producători utilizează un singur aditiv.
Unul dintre cele mai periculoase este E 420, sorbitolul, folosit pe post de conservant în industria cosmetică şi este interzis şi celor cu intoleranţă la fructoză.

Zona Euro ar putea intra în recesiune la începutul anului viitor.
Potrivit unei agenţii de evaluare financiară, declinul care afectează deja economiile din Spania, Portugalia şi Grecia ameninţă să se extindă către alte state, inclusiv Germania şi Franţa.
Cu toate acestea, analiştii agenţiei au adăugat că în a doua jumătate a anului viitor, Zona Euro va reveni pe creştere.
Totodată, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că va milita cu cancelarul german pentru un nou tratat care să refondeze Europa în faţa crizei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept