Ştiri 30 noiembrie 2011

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României.
Acesta este originar din Betsaida şi totodată este fratele sfântului Apostol Petru.
Face parte dintre cei doisprezece apostoli, şi este primul care îl urmează pe Hristos, deoarece aude pe Sfântul Ioan Botezătorul mărturisind despre Iisus ca fiind Mielul lui Dumnezeu.
Sfântul Andrei îl aduce la apostolie şi pe fratele său, Petru, şi amândoi renunţă la ocupaţia de pescari, devenind ucenici ai lui Hristos.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei propovăduieşte Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria.
Acest fapt îi va conferi şi supranumele de „apostolul românilor”.
Conform datelor istorice, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită de atunci „crucea Sfântului Andrei”.
Cel mai important loc al creştinismului românesc ce are legătură cu Sfântul Andrei este Peştera Sfântului Apostol Andrei, de la mânăstirea cu acelaşi nume de lângă localitatea Ion Corvin.
Conform datelor statistice, peste 600 de mii de români îşi serbează astăzi onomastica.

Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la un spectacol în premieră naţională, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei.
Astfel, mâine, de la ora 19, va avea loc spectacolul de operă “Sfântul Apostol Andrei. De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis” care se va desfăşura la Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Acesta rememorează secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei şi este compus din şase tablouri pentru solişti, cor şi orchestră.
Muzica este scrisă de compozitorul Mugurel Scutăreanu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de actriţa Doris Ciortan, iar spectacolul este dirijat de părintele lector univ. Valeriu Roman şi arhidiaconul asistent universitar Iulian Dumitru.
Intrarea va fi gratuită.

Data de 10 Mai ar putea fi declarată sărbătoare naţională.
Senatul a constatat adoptarea tacită a unei propuneri legislative care prevede declararea zilei de 10 mai – Ziua Independenţei, ca zi de sărbătoare naţională.
În propunerea de act normativ se arată că “importanţa zilei de 10 mai pentru istoria României este covârşitoare, ea fiind alături de zilele de 1 decembrie 1918, 24 ianuarie 1859 şi 22 decembrie 1989, unul dintre reperele statului român modern”.
În expunerea de motive a iniţiativei legislative se menţionează că ziua de 10 mai a fost ziua naţională a României până la 30 decembrie 1947.
Propunerea va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Iniţiatorii proiectului privind castrarea chimică a pedofililor consideră că ar trebui instituită pedeapsa cu moartea.
După ce legea a fost aprobată tacit în Senat, iniţiatorii proiectului sunt convinşi că acesta va trece şi de Camera Deputaţilor, for decizional.
Deputatul Alin Popoviciu a argumentat că era necesar acest proiect pentru faptul că sunt mulţi străini care vin în România în acest scop deoarece ţara noastră are o legislaţie mult mai permisivă decât în alte state.

Ziua mondială a sănătăţii ar putea fi zi de doliu naţional în România.
O iniţiativă legislativă care prevede acest lucru a fost adoptată tacit de Senat.
Potrivit iniţiatorilor, ziua de 7 aprilie, Ziua mondială a sănătăţii, trebuie să fie considerată zi de doliu naţional, în care decidenţii să evalueze diferenţele dintre reforma statului şi sentinţa la condamnare la moarte a tuturor românilor.
Ei mai spun că numărul morţilor evitabile va continua să crească în condiţiile menţinerii actualelor măsuri privind desfiinţarea şi comasarea spitalelor.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, urmează să ia în discuţie acest proiect.

Dunărea este afectată de secetă.
Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că seceta prelungită care a afectat Dunărea în această toamnă poate avea un impact negativ asupra ecosistemelor.
Ei precizează că 80% dintre zonele umede din lungul Dunării au dispărut în decursul secolului trecut şi au făcut loc terenurilor agricole.
Mai mult, ca urmare a dragării şi îndiguirii, albia Dunării se adânceşte treptat, accentuând eroziunea malurilor şi scăderea nivelului pânzei freatice.
În plus, viitoarele lucrări de infrastructură planificate ca parte a Programului Trans-European pentru Transport al Uniunii Europene, ar putea afecta statutul ecologic al ecosistemelor acvatice, de-a lungul a peste 1.000 km.

Petrecerile după ora 22 ar putea fi interzise.
Senatul a aprobat un proiect de lege care interzice petrecerile după ora 22, fără acordul scris al vecinilor.
Iniţiatorii admit posibilitatea ca în staţiunile turistice, orarul de funcţionare al localurilor să poată fi exceptat de la lege, dar doar după consultarea cetăţenilor şi a operatorilor economici din turism.
Senatul este prima Camera sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Vaticanul va deveni cea mai ecologică ţară din lume.
În apropierea Bisericii San Pedro, pe acoperişul sălii de conferinţe, au fost instalate 2400 de module fotovoltaice, a căror funcţionare permite Vaticanului să economisească anual aproape 90 de tone de petrol.
În prezent, Vaticanul produce, cu ajutorul panourilor solare, 200 de wati de energie electrică pe cap de locuitor.
Titlul de stat “zero energie” ar putea reveni Vaticanului până în anul 2014, în momentul intrării în funcţiune a panourilor solare din zona Santa Maria, care vor avea o putere instalată de 100 MW.
În acest mod, Vaticanul îşi va reduce emisiile de gaze cu 91.000 de tone şi ar putea deveni totodată exportator de electricitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept