Ştiri 24 noiembrie 2011

Mâine Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina.
Cu acest prilej, mâine, începând cu ora 9, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Mare Muceniţa Ecaterina” din cartierul constănţean Tomis Plus-Boreal.
Sâmbătă, biserica ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Stelian, ocrotitorul copiilor.
Începând cu ora 8.00, Ierarhul Tomisului va târnosi biserica „Sfântul Cuvios Stelian”, din localitatea Săcele, judeţul Constanţa.
După târnosire va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, iar credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Cuvios Stelian aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Bisericile creştine se opun legiferării bombelor cu dispersie.
Propunerea legii internaţionale privitoare la bombele de personal cu dispersie a fost anunţată la “Conferinţa Convenţiei asupra Armelor Convenţionale”, care se desfăşoară la sediul Naţiunilor Unite în această perioadă.
Noua lege, sprijinită de Statele Unite, Rusia, Israel, China şi India stipulează distrugerea tuturor bombelor cu dispersie produse înainte de 1980, dar permite celor mai noi să fie folosite în următorii ani.
O bombă cu dispersie eliberează mai multe bombe mai mici, care ucid civili şi distrug vehiculele din zonă.
Un grup internaţional care doreşte să eradicheze aceste arme a prezentat o petiţie la Geneva cu 587,000 semnături cerând guvernelor să protejeze vieţile oamenilor nevinovaţi.

O icoană miniaturală, din secolul al şaselea, a fost descoperită la Ierusalim.
Potrivit arheologilor, este o cutie miniaturală, făcută din os de cămilă sau de cal şi decorată cu o cruce.
Baza cutiei conţine o pictură cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos sau al unui sfânt creştin.
Cutia a fost găsită intactă şi perfect izolată de umiditate, ceea ce a păstrat icoana din interior.
Relicva a fost descoperită acum doi ani, dar a fost analizată de experţi şi restauratori.

Asiguratorii anunţă scumpirea poliţelor RCA.
Dauna medie plătită de asiguratori pe segmentul RCA a crescut cu 8% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2010, însă costul poliţelor de asigurare s-a menţinut constant.
În acest context, companiile de asigurări sunt nevoite să crească preţul poliţelor, deoarece segmentul RCA a scăzut semnificativ în acest an din cauza preţurilor mici, însoţite şi de o diminuare a calităţii serviciilor.

Supradoza de paracetamol poate fi fatală.
Conform unui studiu, o doză depăşită de paracetamol poate duce până la distrugerea celulelor hepatice.
Mai exact, este vorba despre producerea unei substanţe toxice care, în mod normal, este neutralizată de ficat, însă o supradoză de paracetamol produce mai multe toxine decât poate combate corpul uman.
Statisticile arată că numărul deceselor cauzate de supradoze cu această substanţă este mai mare decât în cazul tentativelor de sinucidere cu pastile.
Specialiştii recomandă respectarea cu stricteţe a indicaţiilor din prospectul medicamentului.

Călătoria cu trenul pe ruta Bucureşti-Constanţa va dura 2 ore şi 29 minute.
După data de 11 decembrie, când intră în vigoare noul mers al trenurilor, durata de parcurs pentru trenurile de rang superior, de pe mai multe magistrale, se reduce.
În cazul Intercity Bucureşti Nord – Constanţa, fost Rapid, ea scade de la 2 ore şi 45 minute la 2 ore şi 29 minute.
De asemenea, vor fi introduse noi legături directe, cu trenuri InterRegio, între Satu Mare – Constanţa şi Constanţa – Braşov.
Tarifele la trenurile Intercity şi Regio rămân neschimbate, iar pentru trenurile de tip InterRegio, va fi practicat un tarif intermediar, între tariful celor două ranguri de tren Accelerat şi Rapid.

Trei români din 10 sunt expuşi la boli din cauza igienei deficitare.
În ţara noastră, în prezent, doar 72% din populaţie are acces la reţeaua de salubritate, ceea ce înseamnă că trei români din zece sunt expuşi în orice moment la pericolul microbilor şi virusurilor care pot provoca boli grave.
Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condiţiilor de igienă este diareea infecţioasă.
La nivel mondial, această boală ucide mai mulţi copii decât o fac HIV-SIDA, malaria şi pojarul la un loc.
Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdară şi de condiţiile de viaţă insalubre.
Specialiştii susţin că bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precară sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat, iar în plus, sunt foarte costisitoare.

Procesul de reducere a numărului de salariaţilor bugetari va continua.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu, care a precizat că numărul bugetarilor va fi redus la 1,1 milioane până la sfârşitul anului viitor.
El a arătat că, de la 1 ianuarie 2010 până în octombrie 2011, numărul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe lună.

Ungaria a aprobat cel mai ridicat nivel al TVA din Europa.
Parlamentul ungar a aprobat o lege referitoare la fiscalitate, care include şi majorarea, de anul viitor, a taxei pe valoarea adăugată de la 25 la 27%.
Ungaria a fost nevoită să solicite un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană din cauza dificultăţilor de a se finanţa de pe piaţă, în contextul crizei datoriilor din zona euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept