Ştiri 22 noiembrie 2011

Astăzi la Bucureşti va avea loc expoziţia cu tema “Dunărea şi Dobrogea creştină”.
Vernisajul se va desfăşura de la ora 13, la Camera Deputaţilor a Parlamentului României.
Expoziţia cuprinde selecţiuni din colecţia de artă contemporană a Mănăstirii Dervent.
Totodată, Grupul psaltic al Mănăstirii Dervent va oferi un recital special.
Evenimentul este dedicat sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei şi Zilei Naţionale a României.

Senatorii pot vota până mâine declararea ca sărbătoare naţională a zilei Sfântului Andrei.
În caz contrar, proiectul va fi adoptat tacit.
Plenul Senatului a respins o solicitare de prelungire la 60 de zile a termenului de dezbatere pentru iniţiativa legislativă care viza declararea zilei de 30 noiembrie, a Sfântului Andrei, ca sărbătoare naţională.
Senatul este primă Cameră sesizată, decizia urmând a fi luată de Camera Deputaţilor.

Copiii care au mai puţin de 7 ani nu vor mai putea fi înscrişi în clasa I, de anul viitor.
Astfel, părinţii au de ales între grupa mare sau grupa pregătitoare pentru copiii de 6 ani.
Mai mult, numărul copiilor care vor fi înscrişi la grupa pregătitoare şi clasa I este mai mare decât numărul locurilor disponibile în şcoli la momentul actual.
Potrivit Legii Educaţiei, toţi copiii care sunt născuţi până la începutul anului şcolar, şi au vârsta de şase ani, vor începe clasa pregătitoare.

Tot mai mulţi profesori pleacă la muncă în străinătate.
Numai în judeţul Vaslui, de la începutul anului şcolar au fost înregistrate peste 100 de cereri de concediu fără plată.
Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui susţin că profesorii renunţă pentru un an de zile la catedră pentru a putea merge să muncească în străinătate.
Nu este însă doar cazul profesorilor, ci şi al elevilor, astfel că peste 400 de copii au solicitat transferul.

În luna ianuarie vor începe lucrările de renovare a Cazinoului din Constanţa.
Prefectul Claudiu Palaz a anunţat că până la sfârşitul anului Ministerul Dezvoltării Regionale va aloca banii necesari renovării clădirii, iar după 1 ianuarie vor începe lucrările de restaurare.
Consilierii locali din Constanţa au aprobat pe 24 august transmiterea Cazinoului în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale.

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter a avut loc în această dimineaţă în zona Vrancea.
Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 138 de kilometri.
Directorul institutului, Gheorghe Mărmureanu a declarat că seismul produs în această dimineaţă face parte din activitatea seismică normală din Vrancea.

Specialiştii avertizează consumatorii în ceea ce priveşte puiul intoxicat cu antibiotice.
Ei spun că unele alimente de import, şi nu numai, se pot dovedi nocive pentru sănătate.
În Germania, ministerul care răspunde de protecţia consumatorilor a anunţat, de curând, ca 96 la sută dintre puii ce se vând pe piaţa autohtonă sunt plini cu antibiotice.
În plus, dozele de medicament folosite în tratarea puilor sunt dăunătoare pentru om.
Potrivit specialiştilor, cantităţile de antibiotice, găsite în carnea de pui din Germania, sunt atât de mari încât ar putea fi vorba despre un tratament forţat al pasărilor care să le accelereze creşterea.

Guvernul ar putea creşte salariul minim de anul viitor.
Potrivit unui proiect de act normativ, Executivul intenţionează să majoreze de la 670 la 700 de lei salariul minim brut pe economie, din anul 2012.
Creşterea salariilor minime nu va mări însă şi grilele de salarizare prevăzute de Legea salarizării unitare în sectorul bugetar, deoarece parlamentarii puterii au adăugat o serie de amendamente care prevăd îngheţarea salariilor în sectorul bugetar anul viitor.

CFR va schimba denumirile trenurilor de luna viitoare.
Odată cu intrarea în vigoare a noului mers al trenurilor, de la 11 decembrie, CFR renunţă la denumirile de accelerat, personal sau rapid.
Pe lângă această schimbare, compania anunţă şi o majorare a preţurilor la bilete.
În ceea ce priveşte denumirile pe care le vor purta garniturile, cele de rapid, accelerat şi personal vor fi înlocuite de Intercity, Interregio şi Regio.
Intercity sunt trenurile care fac legătura între principalele oraşe din ţară şi din Europa, trenurile Inter regio sunt cele care opresc în toate oraşele mari, iar trenurile regio, care vor circula cu viteze de până la 35km/oră, vor opri în toate staţiile, inclusiv în halte.

Şoferii care au asigurare CASCO nu primesc despăgubiri în cazul unui accident pe drumurile înzăpezite, dacă nu au cauciucuri de iarnă.
Aceste masuri pot fi luate numai in cazul in care accidentul a avut loc pe un drum înzăpezit.
În caz contrar, clientul va fi despăgubit integral, întrucât nu este obligat să echipeze maşina cu anvelope de iarnă dacă circulă pe drumuri care nu sunt acoperite cu zăpadă sau gheaţă.
În unele ţări, precum Germania, Austria, Suedia sau Letonia, asiguratorii nu mai plătesc despăgubiri clienţilor care au încălcat legea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept