Ştiri 18 noiembrie 2011

Biserica ortodoxă prăznuieşte luni Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia, duminică, de la ora 9, sfânta liturghie arhierească la Mănăstirea Colilia, care îşi va sărbători hramul.
Totodată, Înaltpreasfinţia Sa va oficia duminică, de la ora 17, slujba Vecerniei, la Capela militară Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din cartierul constănţean Km 4-5, unde îl va instala pe noul preot paroh.

Trei cărţi ortodoxe chinezeşti, de la începutul secolului XX au fost descoperite în Pekin.
Este vorba despre un Ceaslov, o Psaltire şi o Carte a Genezei şi au fost găsite printre lucrările unei colecţii de carte rară din Universitatea Pekin din Beijing.
Aceste texte au fost publicate în limba chineză de către Misiunea Rusă din Pekin, în primul deceniu al secolului XX.
În prezent, s-a luat iniţiativa digitalizării acestor lucrări.

În România mor cei mai mulţi bolnavi de ciroză din Europa.
În plus, datele statistice arată că ţara noastră se află pe primele locuri la numeroase boli care se dovedesc a fi fatale.
Anul trecut, aproximativ 11.000 de persoane au murit din cauza bolilor hepatice, astfel, rata mortalităţii în România este de 53 de persoane la suta de mii de locuitori.
Potrivit statisticilor, pe locul al doilea se află Ungaria, unde se înregistrează 48 de decese provocate de bolile hepatice la suta de mii de locuitori.
Pe ultimele locuri în clasament se găsesc ţări precum Grecia, Irlanda, Suedia, Cipru şi Olanda.

Angajaţii temporar vor primi şomaj dacă vor cotiza 6 luni din 24.
De asemenea, servicii gratuite de evaluare a competenţelor dobândite informal, prima de mobilitate pentru şomerii de lungă durată şi o alocaţie plătită pe intervalul participării la cursuri de formare profesională, sunt câteva dintre noutăţile pe care Ministerul Muncii vrea să le introducă printr-un proiect de modificare a legii şomajului.
Potrivit Strategiei Europa 2020, Uniunea Europeană ar trebui sa ajungă în anul 2020 la o rată de ocupare de 75% în rândul persoanelor cu vârste între 20 şi 64 de ani, iar România, la nivelul de 70% în ceea ce priveşte ocuparea forţei active.

Privitul la televizor pentru un timp îndelungat poate creşte riscul de depresie.
Oamenii de ştiinţă au arătat că inactivitatea poate cauza modificări la nivel psihic şi emoţional, iar exerciţiile fizice pot creşte stima de sine, datorită nivelului de endorfine.
Un studiu a evidenţiat faptul că persoanele care fac mişcare timp de 90 de minute pe zi au cu 20% mai puţine şanse să sufere de depresie, în timp ce persoanele care privesc aproximativ 3 ore pe zi la televizor sunt cu 13% mai predispuse acestei afecţiuni.

Profesorii ar putea fi responsabili pentru absenţele nemotivate ale elevilor.
O propunere publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei arată că profesorii ar putea avea de suferit în cazul în care elevii lor chiulesc, considerându-se că aceştia nu sunt capabili să trezească interesul copiilor pentru orele de curs.
Exemplul negativ este dat de judeţul Gorj, unde s-au înregistrat peste 4.000 de absenţe în ultimul an.
Surse ale Ministerului Educaţiei susţin că o situaţie asemănătoare se înregistrează şi în alte 11 judeţe, pe primele locuri aflându-se Vaslui, Botoşani şi Dolj.

Guvernul britanic ar putea interzice fumatul în maşină.
Asociaţia Medicilor Britanici a cerut Guvernului să interzică fumatul în maşină, aşa cum se întâmplă în cazul fumatului în locurile publice.
Medicii susţin că nivelul de poluare creat de fumatul în maşină poate fi de 23 de ori mai mare decât într-un bar plin de fum.
Potrivit specialiştilor, copiii şi persoanele în vârstă, al căror sistem respirator este mai fragil, sunt cei mai expuşi caracterului nociv al fumului de ţigară din spaţiul închis al maşinii.

Ministerul Apărării Naţionale creează circa 6.000 de noi locuri de muncă pentru militarii în rezervă.
Astfel, de la 1 ianuarie 2012, MApN înfiinţează două noi filiale de pază şi hrănire a bazelor militare.
Cei vizaţi să ocupe aceste posturi sunt, în primul rând, gradaţii voluntari şi rezerviştii.
Salariul începe de la 800 de lei şi urcă în funcţie de vechime, specialitate şi funcţiile în care se încadrează doritorii.

Infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice se răspândesc în Europa.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a declarat că, în unele ţări, până la 50% din cazurile de otrăvire a sângelui cauzate de virusul care provoacă boli urinare şi respiratorii – sunt rezistente la cea mai puternică clasă de antibiotice.
Potrivit statisticilor, aproximativ 25 de mii de oameni mor în fiecare an în Europa din cauza infecţiilor bacteriene rezistente la antibiotice.
Ţările cu cele mai ridicate rate ale infecţiilor rezistente, precum Grecia, Cipru, Italia, Ungaria sau Bulgaria, sunt şi cele care au cele mai mari rate de utilizare a antibioticelor.

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de buget.
Acesta va fi înaintat pe 28 noiembrie Parlamentului în vederea dezbaterii.
Premierul Emil Boc a subliniat că investiţiile şi locurile de muncă reprezintă prioritatea României, iar acestea vor fi prioritizate în proiectul de buget pe care Guvernul îl va adopta.
De asemenea, el a precizat că datele Institutului Naţional de Statistică pentru trimestrul III indică faptul că România a reuşit să aibă patru trimestre consecutive de creştere economică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept