Ştiri 15 noiembrie 2011

Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Postul are o durată 40 de zile, până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-16 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 4, 5, 7 şi 9 decembrie când se prăznuiesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ.
Acesta s-a născut pe 21 decembrie 1722, în familia protoiereului din oraşul Poltava din Ucraina.
De tânăr a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Kiev, după care a venit în Ţările Române, unde a învăţat limba românească la schiturile Dălhăuţi, Trăisteni şi Cârnu.
De aici, a mers la Muntele Athos, unde devine pustnicul Paisie şi este hirotonit ieromonah, după care a întemeiat o obşte monahală de 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.
În anul 1763 a venit în Moldova, la mânăstirea Dragomirna, cu o parte dintre ucenici şi a întemeiat o obşte de 350 de monahi.
Aici a tradus o parte dintre scrierile Sfinţilor Părinţi, devenind astfel ctitorul Filocaliei în limbile română şi slavonă.
Totodată, a introdus isihasmul în viaţa monahală de obşte, în acest fel dezvoltând un nou curent teologic-monahal numit paisianism.
În anul 1775, datorită ocupaţiei austriecilor, obştea Sfântului Paisie s-a mutat la mânăstirea Secu, iar apoi la Neamţ, datorită creşterii numărului de călugări.
În ziua de 15 noiembrie a anului 1794, Sfântul Paisie s-a mutat la Domnul, la vârsta de 72 de ani.
Sfântul Sinod a proclamat canonizarea Sfântului Paisie în anul 1988, iar cinstirea sa se face în toate ţările ortodoxe.

Comisia Europeană a adoptat două regulamente care instituie două liste noi cu aditivi autorizaţi.
Astfel, prima listă se referă la aditivii din produsele alimentare şi va intra în vigoare în iunie 2013.
Aceasta va permite consumatorilor şi operatorilor din sectorul alimentar să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.
Cea de-a doua listă priveşte aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Accizele la motorină vor creşte de la 1 ianuarie cu 4,4%.
De asemenea, potrivit unui document guvernamental, accizele pentru cafea vor fi menţinute şi anul viitor, deşi eliminarea taxelor a fost programată încă din 2010.
Pentru 2012, Guvernul se aşteaptă să colecteze din accizele pentru toate produsele la care se aplică această taxă o sumă totală de 21 miliarde de lei, echivalentul a 11% din totalul încasărilor la buget.

Coaliţia a decis reducerea numărului de parlamentari.
Astfel, coaliţia a hotărât să se păstreze sistemul bicameral, iar alegerea pentru Camera Deputaţilor să aibă loc în baza unui sistem mixt, urmând ca numărul total al deputaţilor să ajungă la aproximativ 300.
Pentru Senat, proporţia va fi de doi senatori pentru fiecare judeţ, indiferent de mărimea judeţului, şi câte un senator pentru fiecare sector, rezultând 88 de senatori.
Pe de altă parte, premierul Emil Boc a cerut opoziţiei să susţină în comisia de revizuire a Constituţiei un Parlament unicameral.

Energia electrică s-ar putea scumpi cu 2,5% la începutul anului viitor.
Declaraţia a fost făcută de directorul ANRE, Maria Mănicuţă.
Ea a explicat ca de la 1 noiembrie 2011 se poate aplica Ordonanţa privind promovarea energiei electrice prin resurse regenerabile, iar până la sfârşitul anului va exista o lege de aprobare a acestei Ordonanţe.
ANRE face deja acreditarea producătorilor existenţi care ar urma să beneficieze de certificatele verzi şi este posibil ca faţă de preţul actual să fie o creştere cu 2,5% a preţului la consumatorul reglementat.

Unul din zece adulţi va avea diabet până în anul 2030.
Un raport estimează că circa 550 de milioane de persoane vor face diabet în următoarele două decenii.
Acesta se bazează pe statistici privind schimbările demografice şi îmbătrânirea.
Federaţia Internaţională a Diabetului avertizează că numărul cazurilor va creste cu 90% chiar şi în Africa, unde bolile infecţioase au fost, până acum, cel mai răspândite.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent, în întreaga lume sunt 340 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet, iar peste 80% din decesele provocate de această boală au loc în ţările dezvoltate.

Ministerul Sănătăţii va alcătui o listă cu serviciile medicale care nu vor mai fi suportate de stat anul viitor.
Pe această listă se găsesc deja medicamentele anticanceroase scumpe dar şi investigaţii de tip Computer Tomograf sau RMN.
Ministerul Sănătăţii ar putea primi, la rectificarea bugetară aproximativ 1,2 miliarde de lei, bani care ar trebui să acopere nevoile din sistem până la sfârşitul anului.

Finlanda este de acord cu aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen în 2012.
Potrivit ministrului finlandez, frontierele aeriene şi maritime pentru România şi Bulgaria ar urma să fie deschise în totalitate în martie, iar subiectul frontierelor terestre ar urma să fie discutat în iulie.
Iniţial, Olanda şi Finlanda au blocat aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, afirmând că niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate corupţia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept