Ştiri 11 noiembrie 2011

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Sfântul Mare Mucenic Mina este originar din Egipt şi a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor romani Diocleţian si Maximian.
A slujit în armata romană, şi apoi s-a retras în pustie pentru a se dedica rugăciunii şi pentru a fugi de închinarea la idoli, la care erau obligaţi soldaţii.
Pentru că şi-a mărturisit credinţa în Hristos, Sfântul Mina a fost supus la chinuri cumplite şi în cele din urmă decapitat.
În evlavia populară, Sfântul Mina este cunoscut şi ca sfântul ajutător în pagube şi pierderi materiale.

Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia, de la ora 8, slujba de târnosire a bisericii „Sfântul Nicolae”, din localitatea Casimcea, judeţul Constanţa, urmată de săvârşirea sfintei liturghii.
De asemenea, de la ora 15, Ierarhul nostru, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi va târnosi paraclisul cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din cadrul parohiei „Sfântul Prooroc Ilie”, din localitatea Techirghiol.
Tot mâine, de la ora 16, Înaltpreasfinţitul Teodosie va sfinţi locul pentru noua biserică cu hramurile “Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Rusul şi Sfinţii Epictet şi Astion”, din cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie arhierească, de la ora 9, la biserica Buna Vestire, din cartierul constănţean Inel II.
Mai multe detalii ne oferă părintele paroh, Dumitru Măcăilă.

Constănţenii sunt invitaţi la un simpozion dedicat Dobrogei.
Acesta se va desfăşura luni, 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, în sala mică a Casei de Cultură din Constanţa.
Tema o constituie “133 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român”.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 16, o slujbă de „Te-Deum” la Biserica „Sfânta Treime” din Parcul Casei de Cultură din Constanţa.
Simpozionul va debuta la orele 17, printr-un concert bisericesc, susţinut de Corala „Laudatio” a Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
La eveniment vor participa, printre alţii, Înaltpreasfinţitul Teodosie, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa, Maria Magiru, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Constanţa, pr. prof. univ. dr. Nechita Runcan şi redactorul publicaţiei „Lumină lină”, Ionuţ Druche.
Simpozionul se va încheia printr-un moment de folclor dobrogean, în interpretarea artiştilor Marius Brutaru, Elena Marinuş şi Marius Cristel Marin.
Intrarea va fi liberă.

Trei copii mor la fiecare minut în lume din cauza pneumoniei.
Conform statisticilor, pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă.
Cu toate acestea ea este o boală ce poate fi prevenită prin imunizare, o alimentaţie sănătoasă şi o corectă informare a părinţilor.
Mâine, cu prilejul Zilei Mondiale Împotriva Pneumoniei, organizaţii din toată lumea se vor uni pentru a trage un semnal de alarmă, având în vedere că pneumonia ucide mai mulţi copii cu vârstă sub cinci ani decât orice altă boală.
Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum alimentaţia deficitară, sărăcia şi lipsa de îngrijire medicală.

Produsele alimentare etichetate ca “tradiţionale” conţin E-uri.
Preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat, că în ultima perioadă s-a constatat la comercializarea produselor alimentare, utilizarea excesivă a termenilor „tradiţional“ sau „reţetă tradiţională“.
Inspectorii ANPC au verificat legalitatea utilizării acestor termeni sau a produselor alimentare cu indicaţie geografică sau cu denumire de origine.
Ei au constatat că 73% dintre cei peste 400 de comercianţi verificaţi aveau nereguli în această privinţă.
Astfel, au fost descoperite produse sub denumirile salam de casă tradiţional, cârnaţi afumaţi tradiţionali sau parizer tradiţional, produse care conţin conservanţi, benzoaţi şi stabilizatori, dar şi fasole provenită din China, şi doar ambalată în România.

Românii cred că televiziunile manipulează şi difuzează orice pentru audienţă.
Potrivit unui studiu, peste 70% dintre români consideră că televiziunile sunt dispuse să difuzeze orice de dragul audienţei şi că statul ar trebui să intervină pentru a opri emisiunile care aduc atingere bunului-gust, în timp ce 65% dintre oameni cred că posturile manipulează.
De asemenea, cei mai mulţi români consideră că televiziunea ar trebui să aibă şi un rol educativ, iar 82% dintre cei chestionaţi cred că publicul român are un nivel de educaţie scăzut.
Pe de altă parte însă, 89% dintre telespectatori spun că pot decide singuri dacă o emisiune merită să fie urmărită sau nu.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de peste 1.000 de persoane, cu vârste de peste 18 ani.

Peste jumătate dintre români au probleme cu banii.
Conform unui studiu, mai mult de jumătate dintre români afirmă că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile obişnuite, iar aproape un sfert spun că au datorii.
În privinţa perspectivelor financiare, circa 40% dintre români spun că se aşteaptă la o înrăutăţire, faţă de primele luni de toamnă ale anului trecut, când pesimismul românilor era mai accentuat.
De asemenea, încrederea în stabilitatea locului de muncă se situează la un nivel foarte scăzut faţă de lunile trecute ale anului.
Astfel, 77% dintre români se aşteaptă ca şomajul să crească şi 3% estimează o scădere în următorul an.

În Rusia, femeile care nu-şi doresc bebeluşii îi pot abandona în containere încălzite.
În câteva oraşe din Rusia, autorităţile au amenajat boxe speciale unde mamele nevoiaşe îşi pot abandona nou-născuţii, iar identitatea femeilor să rămână necunoscută.
Senzorii din aceste containere transmit informaţii către medici şi după câteva minute copilul va fi preluat şi dus într-un loc sigur.
Proiectul a fost iniţiat de autorităţile din Krasnodar şi are ca scop salvarea bebeluşilor de la moarte sau de la o viaţă în slujba traficanţilor de carne vie.
Potrivit autorităţilor ruse, în primele nouă luni ale acestui an, în regiunea Krasnodar au fost intentate 6 dosare penale pentru uciderea nou-născuţilor de către mame sau abandon în locuri periculoase.

Homosexualii şi străinii pot adopta copii din România.
Legea privind regimul juridic al adopţiei a fost modificată de Parlament, iar forma adoptată permite adopţiile internaţionale şi adopţiile de către homosexuali, dar individual, şi nu în cuplu.
Consiliul Legislativ a sesizat că potrivit noii legi, cetăţenii români devin defavorizaţi la adopţie, în faţa cetăţenilor străini.
Astfel, românii sunt obligaţi să stea în ţară minim 9 luni din cele 12 luni dinaintea adopţiei.
În schimb, în cazul adopţiilor internaţionale, părinţii adoptivi au doar obligaţia de a se deplasa în România şi de a rămâne aici o lună înaintea adopţiei.
Un alt aspect controversat al proiectului este cel legat de orientarea sexuală a părinţilor adoptivi.
Astfel, un copil adoptat poate fi crescut de un cuplu de homosexuali, a căror relaţie nu este oficializată, avându-l, formal, doar pe unul dintre aceştia drept părinte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept