Ştiri 10 noiembrie 2011

Mâine biserica ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17, slujba vecerniei şi taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din Mangalia.
Totodată, în această seară, credincioşii se vor putea închina şi la sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie Taumaturgul, care vor fi aduse la această biserică.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârşi sfânta liturghie, de la ora 9, la biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanţa, unde vor fi aduse spre închinare moaştele Sfântului Nectarie.
Sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia slujba de târnosire a bisericii Sfântul Nicolae, din localitatea Casimcea din judeţul Constanţa, urmată de săvârşirea sfintei liturghii.

Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie arhierească, de la ora 9, la biserica Buna Vestire, din cartierul constănţean Inel II.
Mai multe detalii ne oferă părintele paroh, Dumitru Măcăilă.

Constănţenii sunt invitaţi la un simpozion dedicat Dobrogei.
Acesta se va desfăşura luni, 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, în sala mică a Casei de Cultură din Constanţa.
Tema o constituie “133 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român”.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 16, o slujbă de „Te-Deum” la Biserica „Sfânta Treime” din Parcul Casei de Cultură din Constanţa.
Simpozionul va debuta la orele 17, printr-un concert bisericesc, susţinut de Corala „Laudatio” a Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
La eveniment vor participa, printre alţii, Înaltpreasfinţitul Teodosie, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa, Maria Magiru, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Constanţa, pr. prof. univ. dr. Nechita Runcan şi redactorul publicaţiei „Lumină lină”, Ionuţ Druche.
Simpozionul se va încheia printr-un moment de folclor dobrogean, în interpretarea artiştilor Marius Brutaru, Elena Marinuş şi Marius Cristel Marin.
Intrarea va fi liberă.

Telefoanele mobile constituie un pericol latent.
La această concluzie au ajuns experţii britanici, care cer autorităţilor să avertizeze populaţia în legătură cu acest pericol.
Peste 200 de studii academice au demonstrat legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile şi probleme grave de sănătate, cum ar fi tumorile cerebrale.
Specialiştii spun că nu se acordă suficientă atenţie riscurilor grave pe care le reprezintă pentru sănătate utilizarea acestor dispozitive – în special pentru copii, ale căror cranii mai mici şi mai subţiri sunt mai sensibile la radiaţii.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, perioada de latenţă pentru tumorile cerebrale este de 30 de ani, astfel încât consecinţele folosirii telefonului nu sunt imediat evidente.
Cu toate acestea, criticii avertizează că oamenii de ştiinţă nu au găsit suficiente dovezi, iar o campanie de acest gen ar provoca panică.

Anvelopele vor fi împărţite în funcţie de consumul de combustibil.
Potrivit unui proiect al Ministerului Economiei, anvelopele vor fi etichetate cu date privind eficienţa energetică.
De asemenea, furnizorii vor avea obligaţia să ofere, pe lângă etichete, o fişă a produsului.
Potrivit oficialilor, furnizarea de informaţii referitoare la clasele de eficienţă a consumului de combustibil sau clasele de aderenţă pe teren umed, are scopul a influenţa deciziile utilizatorilor în sensul achiziţionării unor pneuri mai sigure, mai silenţioase şi mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.
Noile prevederi se vor aplica cel mai probabil din toamna anului viitor.

Academicienii vor putea preda şi după vârsta de 65 de ani.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care academicienii sunt exceptaţi de la pensionarea obligatorie la vârsta de 65 de ani, aceştia putând preda în continuare în cadrul universităţilor.
Motivaţia iniţiatorilor se bazează pe faptul că universităţile europene permit academicienilor să predea până la vârsta de 80 de ani.
Proiectul a fost adoptat tacit în Camera Deputaţilor, urmând ca şi Senatul să se pronunţe în calitate de Cameră decizională.

Fructele uscate sunt mai sănătoase decât cele confiate.
Deşi arată la fel, fructele uscate şi cele confiate se fabrică diferit.
Astfel, curmalele uscate sunt lăsate 24 de ore într-un cuptor, la temperaturi de peste 80 de grade, în timp ce curmalele confiate sunt fierte câteva zile la rând într-o soluţie concentrată de zahăr.
De multe ori, producătorii adaugă în această soluţie şi conservanţi sau coloranţi, pentru ca fructele să aibă un aspect mai atrăgător.
Nutriţioniştii spun că fructele uscate sunt o alegere sănătoasă, deoarece conţin la fel de multe fibre şi minerale.

Odorizantele de cameră sunt periculoase pentru sănătate.
Oamenii de ştiinţă americani susţin că produsele care împrospătează aerul au în componenţă substanţe organice volatile, extrem de periculoase pentru sănătate.
Expunerea la aceste substanţe poate creşte riscul de astm la copii.
Astfel, aceste produse pot afecta ochii, pot produce infecţii sau iritaţii tractului respirator sau dureri de cap şi ameţeli.
În Statele Unite, aproape 20% din populaţie şi 34% din cei care suferă de astm au probleme cu odorizantele de cameră.

În România au avut loc trei cutremure în această dimineaţă.
Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, un cutremur s-a produs în Transilvania şi alte două în Vrancea, iar cel mai mare a fost de 3,3 pe scara Richter.
Acesta a avut loc în Vrancea la o adâncime de 131 de kilometri.
Ultimul cutremur înregistrat în România s-a produs pe 24 octombrie şi a avut magnitudinea de 4 pe scara Richter.

Programul “Casa Verde” va continua şi anul viitor.
Acesta prevede subvenţionarea cu sume între 6.000 şi 8.000 de lei pentru achiziţia unei centrale pe peleţi, panouri solare sau pompe de căldură.
Pentru 2012, suma pusă la dispoziţia beneficiarilor urcă la 150 milioane de lei, faţă de 100 de milioane în acest an.
Totodată, ministerul Mediului a anunţat că o comisie a Parlamentului European va veni să verifice parcurile eoliene din ţara noastră.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept