Ştiri 8 noiembrie 2011

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Conform tradiţiei biblice, sfinţii arhanghelii sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de 7, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafael.
Sfântul Mihail este îngerul dreptăţii care l-a pedepsit pe Satana atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”.
Sfântul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă deoarece el este cel care a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.
Numele lui se traduce tot în ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu”.
Biserica cinsteşte în această zi adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.
Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
Conform datelor statistice, peste 1.300.000 de persoane poartă numele Sfinţilor Arhangheli.

Mâine, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.
Cu acest prilej, în această noapte, de la ora 24, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din cartierul constănţean Medeea.
În această seară de la ora 22, vor fi aduse de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie, ce vor rămâne la biserică, spre închinare, până în seara zilei de 13 noiembrie.
Totodată, în perioada 8-13 noiembrie, în fiecare dimineaţă va fi săvârşită Sfânta Liturghie, iar biserica va rămâne deschisă şi noaptea.

Astăzi este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.
Începând din anul 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Acest eveniment a fost iniţiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluţii pentru planificarea oraşelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.
Acum douăzeci de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, iar în prezent, sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.

Ministerul Turismului a început o campanie de promovare a staţiunilor balneare româneşti în Marea Britanie.
Acesta intenţionează astfel să atragă în 2012 în jur de 1.000 de turişti englezi la noi în ţară.
Directorul Biroului de Promovare a României la Londra a explicat că segmentul balnear a devenit o prioritate pentru România odată cu lansarea de anul trecut a brandului turistic.
Ministerul Turismului a lansat ieri la Londra, în cadrul unui târg de turism, un ghid al staţiunilor balneoclimaterice româneşti.

Afecţiunile cardiovasculare se află pe primul loc în ţara noastră.
Totodată, ele clasează România pe locul patru în lume în ceea ce priveşte mortalitatea.
În fiecare an, spitalele îngrijesc sute de mii de pacienţi, iar specialiştii sunt de părere că numărul pacienţilor ar putea să scadă dacă sistemul de sănătate ar implementa un program de prevenţie în acest sens.
Mai mulţi cardiologi din România au atras atenţia că asistăm la o scădere a vârstei a persoanelor care fac infarct de miocard sau accident vascular cerebral.
Potrivit medicilor, prevenţia este importantă, deoarece aceste boli cardiovasculare şi cerebrovasculare apar la generaţiile active.

Formatul CD va dispărea până la sfârşitul anului viitor.
Marile case de discuri intenţionează să renunţe la formatul CD pana la sfârşitul anului 2012, sau mai devreme, şi să-l înlocuiască cu serviciile de download.
Singurele CD-uri care vor rămâne şi după 2012 vor fi ediţiile limitate, care vor fi disponibile pentru anumiţi artişti.
Specialiştii sunt de părere că dispariţia CD-urilor este un lucru normal, deoarece acestea costă bani, chiar şi când nu se cumpără, pentru că spaţiul de depozitare trebuie plătit.

În Republica Moldova, cei care nu respectă limba română ar putea primi amenzi.
Doi deputaţi au depus la Parlament, o iniţiativă legislativă în acest sens.
Aceştia spun că în localităţile din Republica Moldova sunt mii de panouri publicitare, anunţuri, firme, magazine, baruri sau cafenele, scrise doar în limba rusă, încălcându-se astfel dreptul la informare a majorităţii, vorbitori de limba română.
Iniţiatorii proiectului fac trimitere la Recensământul populaţiei din 2004, unde peste 70% de persoane au declarat limba moldovenească sau română drept limbă maternă.

Data de 23 august a fost declarată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care prevede acest lucru, precum şi pe cea care prevede declararea zilei de 21 decembrie ca Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România.
Totodată, şeful statului a semnat şi decretul pentru promulgarea Legii privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Pensiile şi salariile ar putea fi mărite din aprilie 2012.
Coaliţia de guvernare a decis că pensiile şi salariile bugetarilor ar putea fi mărite anul viitor, în luna aprilie, dacă va exista spaţiu bugetar.
Decizia Coaliţiei vine la câteva zile după ce reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au precizat că le vor permite autorităţilor guvernamentale de la Bucureşti să efectueze majorări de pensii şi salarii în 2012.
Cu toate acestea, indexările vor fi făcute doar în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept