Ştiri 7 noiembrie 2011

Pictura nouă a fostei biserici Capela militară va fi sfinţită mâine, de sărbătoarea Sfinţilor arhangheli Mihail şi Gavriil.
Pictura a fost realizată în tehnica fresco, între anii 2007-2011, de către o echipă coordonată de pictorul Adrian Botea.
O parte din fosta frescă, cea realizată de către profesorul Constantin Ioanid, se păstrează la exterior, în pridvorul bisericii.
Deoarece biserica a fost construită în anul 1940 de către Regimentul 13 artilerie, în curtea fostei Garnizoane militare, este cunoscută şi sub numele de Capela militară.

Miercuri, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.
Cu acest prilej, în noaptea de marţi spre miercuri, de la ora 24, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Constanţa.
Mâine seara de la ora 22, vor fi aduse de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie, ce vor rămâne la biserică, spre închinare, până în seara zilei de 13 noiembrie.
Totodată, în perioada 8-13 noiembrie, în fiecare dimineaţă va fi săvârşită Sfânta Liturghie, iar biserica va rămâne deschisă şi noaptea.

Conţinutul de biocarburant va fi afişat la pompă.
Conform unui proiect, distribuitorii de benzină şi motorină vor fi obligaţi să afişeze la pompă conţinutul de biocarburant din combustibili.
De asemenea, producătorii şi importatorii de autovehicule sunt obligaţi să includă în cartea tehnică, informaţii privind conţinutul de biocarburanţi din benzină care poate fi utilizat şi, mai ales, cu privire la folosirea adecvată a diverselor tipuri de amestecuri conţinând benzină.
Până la data de 31 decembrie 2020, furnizorii au obligaţia să reducă, în etape, emisiile de gaze cu efect de seră.

Ţara noastră are cea mai mică speranţă de viaţă din Uniunea Europeană.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România are o speranţă de viaţă de 75 de ani la femei şi 68,5 ani la bărbaţi.
Pe primul loc în top se află Andorra, unde speranţa de viaţă este de 83,5 ani, urmată de Singapore.
În Hong Kong, speranţa media este de 81,5 ani, aproape similară cu cea din Japonia, iar în Suedia, oamenii trăiesc până în jurul vârstei de 80 ani.
Totodată, un alt raport arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, în timp ce Qatarul, Luxemburg şi Norvegia conduc în topul celor mai bogate state din lume.

Persoanele care stau mult pe scaun riscă să se îmbolnăvească de cancer.
Potrivit unui studiu, mai mult de 90.000 de cazuri noi de cancer care apar în fiecare an numai în Statele Unite sunt cauzate de lipsa activităţii fizice şi perioadele lungi în care stau pe scaun.
Mai exact, cercetătorii în oncologie spun că există un risc mai mare să apară cancerul la sân şi la colon din cauza inactivităţii.
Numeroase alte studii au arătat că cei care stau mult timp de scaun au risc mai mare să sufere de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, endometrial sau ovarian.
Specialiştii mai spun că activitatea fizică scade riscul de cancer deoarece, printre altele, reduce grăsimea şi inflamaţiile din corp.

Părinţii cer Ministerului Educaţiei să renunţe la temele copiilor pentru acasă.
În general, părinţii se plâng de faptul că tinerii sunt prea obosiţi după ce vin de la şcoală şi că au un program prea încărcat pentru vârsta lor.
În replică, Ministerul Educaţiei a precizat că, potrivit metodologiilor de predare, timpul alocat efectuării temelor pentru ziua următoare nu trebuie să depăşească 2 ore la clasele primare şi 3 ore la clasele gimnaziale.

Guma de mestecat este periculoasă pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător.
Un raport arată că peste 600.000 de tone de gumă de mestecat sunt consumate anual pe glob, iar consecinţele sale asupra sănătăţii noastre şi a mediului sunt dintre cele mai nefaste.
Guma sintetică, obţinută din petrol, siropuri şi coloranţi artificiali, conţine aproape o sută de chimicale, poate provoca tulburări digestive şi creşte aciditatea bucală.
De asemenea, specialiştii spun că timpul necesar ca aceasta să se descompună este enorm, putând ajunge şi la 5 ani.

Tabelul lui Mendeleev are trei elemente noi.
Elementele chimice au fost recent aprobate de către forurile ştiinţifice competente.
Acestea se numesc Coperniciu, Roentgeniu şi Darmstadtiu şi sunt aşa-numite elemente super-grele sau transuraniene.
Ele nu există în natură, ci au fost create pe cale artificială, în laborator, în acceleratoare de particule.
Potrivit specialiştilor, elementele sunt foarte instabile şi se dezintegrează rapid, dând naştere altor elemente chimice.

România are grâu suficient până la noua recoltă.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, stocurile de grâu deţinute de România în septembrie 2011 erau de 4,6 milioane de tone, cu 8% mai mari decât în perioada similară a anului trecut şi pot asigura necesarul de consum al populaţiei până la noua recoltă.
În perioada similară din 2010, datele operative consemnau aproximativ 4,27 milioane tone.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept