Ştiri 20 octombrie 2011

Constănţenii sunt invitaţi la o lansare de carte.
Este vorba despre volumul intitulat “Cumplite încercări, Doamne” al scriitorului şi profesorului Marcel Petrişor.
Manifestarea face parte din seria mărturisirilor foştilor deţinuţi ai închisorilor comuniste.
Evenimentul se va desfăşura astăzi, de la ora 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.

Astăzi începe recensământul populaţiei şi al locuinţelor din România.
Acesta se va desfăşura până la sfârşitul lunii, pe 31 octombrie.
Răspunsurile sunt obligatorii, iar cine refuză să-i primească pe recenzori sau dă informaţii incorecte riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.
Patriarhia Română îndeamnă clerul şi credincioşii ortodocşi să participe cu responsabilitate la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor şi să-şi declare identitatea creştin-ortodoxă.
Datele statistice obţinute în urma Recensământului din acest an, vor fi de folos eparhiilor Patriarhiei Romane din ţară şi străinătate pentru dezvoltarea programelor pastoral – misionare, sociale şi culturale în funcţie de realitatea demografică şi problemele specifice fiecărei comunităţi de credincioşi.

Proiectul de lege pentru scutul antirachetă a fost adoptat de Guvern.
România va continua să exercite toate atributele suveranităţii asupra bazei de la Deveselu, care este şi va rămâne o bază românească, fiind sub comandă exercitată de un ofiţer român, iar Statele Unite va avea comanda şi controlul sistemului antirachetă.
Proiectul urmează să fie înaintat Parlamentului, pentru dezbatere şi adoptare.

Transportatorii rutieri ameninţă cu greva generală din cauza scumpirii carburanţilor.
Ei argumentează că pe plan internaţional cotaţiile petrolului au scăzut, şi ameninţă cu proteste similare celor ale transportatorilor greci, care au declanşat ieri o grevă generală.
Pe de altă parte, directorul companiei Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat că majorarea preţurilor la motorină este determinată de creşterea cererii pentru acest produs, iar România produce mai puţin decât consumă din acest tip de combustibil.

Mai multe oraşe din Franţa au interzis cerşetoria.
Primăria din Marsilia a ieşit în evidenţă luni, de Ziua mondială a Solidarităţii împotriva Sărăciei, prin publicarea unei hotărâri împotriva cerşetoriei.
Adoptarea acestei hotărâri are loc după ce, luna trecută, Prefectura de Poliţie din Paris a interzis cerşetoria pe Champs-Elysees.
Primăria din Marsilia a subliniat însă că decizia sa nu vizează în mod direct cerşetoria, ci caută să reprime vagabondajul şi să restaureze un sentiment de securitate în rândul locuitorilor.

România trebuie să introducă sistemul de colectare selectivă la nivel naţional până în 2015.
Transpunerea Directivei Europene privind deşeurile, a fost aprobată de către Camera Deputaţilor.
Legea prevede printre altele şi obligaţia României de a introduce, până în 2015, sistemul de colectare, pe minim patru fracţii: hârtie, metal, plastic şi sticlă.

Chinezii vor să investească în producţia şi procesarea de legume din România.
Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ Româno-Chineze, investitorii străini vor să producă legume aici şi să exporte conserve.
El a precizat că un grup de investitori chinezi din provincia Anhui va vizita în zilele următoare mai multe zone agricole din România, pentru a găsi oportunităţi de investiţii.

Ministerul Educaţiei cere ca micuţii de trei ani să cunoască stema ţării, să ştie tradiţiile minorităţilor şi să descrie Ziua Unirii.
Evaluarea ar începe încă din momentul în care copiii intră la grădiniţă.
În primele două săptămâni, educatoarele vor observa copiii în timpul diferitelor momente ale programului zilnic şi vor dialoga atât cu părinţii, cât şi cu copiii in vederea obţinerii unei imagini cât mai apropiate de realitate.
Psihologii apreciază însă că aceste evaluări sunt periculoase şi că fişele de evaluare nu au fost elaborate de cineva care a lucrat cu această grupă de vârstă şi că nu au legătură cu realitatea.

Pensiile vor fi indexate anul viitor doar dacă există resurse financiare.
Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Sulfina Barbu, care a precizat că nu a existat nicio discuţie la nivelul Guvernului, legată de majorarea taxelor şi impozitelor.
Ministerul Muncii mai anunţă că în cazul în care va fi nevoie să se recurgă la indexarea pensiilor, potrivit calculelor, acest lucru ar însemna un impact bugetar de aproximativ trei miliarde de lei.

Românii sunt cei mai săraci din Europa.
Aşa arată un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.
Conform studiului, trei sferturi dintre români nu au maşină, spre deosebire de spanioli şi germani, unde doar 10, respectiv 17% nu posedă un autoturism.
Tot românii se află pe primul loc într-un clasament al cetăţenilor europeni care nu au telefon, urmaţi de bulgari şi maghiari.
La polul opus se află Suedia, unde toţi locuitorii au telefon.
De asemenea, doar 12% dintre locuinţele urbane nu au baie proprie, iar în zona rurală, ponderea este de 88%.
Principalul motiv este că doar 13% din locuinţele rurale sunt conectate la apă curentă şi canalizare.

Satelitul german ROSAT va cădea pe Pământ la sfârşitul săptămânii.
Acesta a fost scos din funcţiune în 1999, cântăreşte două tone şi jumătate şi va reintra în atmosfera terestră în intervalul 22 – 23 octombrie, cu o viteză de circa 28.000 de kilometri/ oră.
Potrivit ultimelor estimări, circa 30 de bucăţi din acest satelit ar putea cădea pe Terra.
Informaţiile privind momentul şi locul intrării satelitului ROSAT în atmosferă vor fi aflate abia cu o oră-două înainte de impact.
Luna trecută, un satelit american de 6 tone, a căzut pe Pământ, iar resturile desprinse au ajuns într-o zonă nepopulată din sudul Oceanului Pacific.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept