Ştiri 19 octombrie 2011

O nouă biserică va fi construită în judeţul Constanţa.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17, slujba de sfinţire a locului viitoarei biserici din localitatea Horia.
Lăcaşul de cult va purta hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Astăzi la Constanţa are loc o serie de acţiuni culturale dedicate aniversării Zilei limbii italiene.
Manifestările se derulează pe parcursul întregii zile la Campusul Universităţii Ovidius, dar şi la Muzeul de Artă.
Ziua limbii italiene este circumscrisă Săptămânii Limbii italiene în lume care, în acest an, are ca temă a 150-a aniversare a unităţii Italiei.

Patriarhia Română îndeamnă clerul şi credincioşii ortodocşi să participe cu responsabilitate la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor şi să-şi declare identitatea creştin-ortodoxă.
Datele statistice obţinute în urma Recensământului din acest an, vor fi de folos eparhiilor Patriarhiei Romane din ţară şi străinătate pentru dezvoltarea programelor pastoral – misionare, sociale şi culturale în funcţie de realitatea demografică şi problemele specifice fiecărei comunităţi de credincioşi.
Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor va demara mâine şi se va încheia pe 31 octombrie.

Constănţenii sunt invitaţi la o lansare de carte.
Este vorba despre volumul intitulat “Cumplite încercări, Doamne” al scriitorului şi profesorului Marcel Petrişor.
Manifestarea face parte din seria mărturisirilor foştilor deţinuţi ai închisorilor comuniste.
Evenimentul se va desfăşura mâine, de la ora 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.

Jumătate din populaţia oraşului Constanţa va primi subvenţie la căldură.
Primarul Radu Mazăre a precizat că banii pe care primăria îi cheltuia pentru subvenţie au fost redistribuiţi în aşa fel încât să îi ajute pe cei cu venituri mici să acopere ceea ce nu mai dă Guvernul, fiind vorba despre 40.000 de familii.
Totodată, primarul a anunţat că va deschide două birouri, la sediul Primăriei şi în centrul de la City Park Mall, unde să poată fi depuse reclamaţii sau sesizări privind problemele întâmpinate în procesul de accesare a subvenţiei.

Proiectul de lege care interzice cămătăria a fost adoptat în Camera Deputaţilor.
Iniţiativa legislativă prevede că darea de bani cu dobândă de către cămătari se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani, iar sumele de bani şi bunurile provenite din săvârşirea acestei infracţiuni se confiscă.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru proiectul de lege, deşi acesta a fost respins în Senat.

România va reduce taxele de trecere a podului între Giurgiu şi Ruse.
Anunţul a fost făcut de ministrul de Finanţe al Bulgariei.
În martie, guvernul bulgar a aprobat propunerea ca taxa pentru trecerea podului să fie redusă pentru autoturisme de la 6 la 2 euro şi pentru microbuze, de la 12 la 6 euro.
Totodată, ministrul Finanţelor Publice din România, Gheorghe Ialomiţianu a dat asigurări că bugetul pe 2012 prevede fonduri pentru reconstrucţia părţii româneşti a podului.

Copiii cu vârsta de până în doi ani nu ar trebui să fie lăsaţi să privească la televizor.
Aceasta este concluzia la care au ajuns pediatrii americani, după studii extinse.
Cercetările arată că un copil care priveşte la televizor la vârste fragede va vorbi mai greu şi va avea dificultăţi de adaptare. Conform unui sondaj, 90% dintre părinţi spun că îşi lasă copiii cu vârste de sub doi ani să se uite la televizor o oră sau două pe zi, iar la vârsta de trei ani o treime dintre copii au televizor în dormitor.
Specialiştii avertizează că un copil mai mic de doi ani nu înţelege nimic din imaginile de la televizor şi că, pentru o dezvoltare corectă, are nevoie de interacţiune cu oamenii.

Autostrăzile din România ar putea fi taxate începând cu 2013.
Primele care vor avea taxe vor fi Bucureşti – Constanţa, Bucureşti – Piteşti şi Centura de Sud a Bucureştiului, dar şi tronsoanele de pe Coridorul IV, dintre Sibiu şi Nădlac.
Modul în care se va aplica noua taxă de autostrăzi şi costul acesteia vor fi cunoscute la începutul anului viitor după ce se va finaliza un studiu realizat de Compania de Drumuri.
În prezent, discuţia se poartă cu consultanţii în ceea ce priveşte valoarea taxei, suma iniţială de care se discută fiind de 5 euro pe 100 km.

Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze săli de “corecţie” în şcoli.
Astfel, elevul care nu este cuminte după ce i s-a atras atenţia verbal va fi pus să stea o oră în sala de reflecţie unde va fi supravegheat de profesori.
Tipul de activitate suplimentară va fi stabilit de cel care aplică sancţiunea.
Această noutate apare în proiectul de Regulament privind organizarea şcolilor şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Jumătate dintre americani vor legalizarea marijuanei.
Aşa arată un sondaj, potrivit căruia 46% din cetăţenii americani se opun acestei măsuri.
În urmă cu un an, 46% dintre americani erau favorabili legalizării acestui drog, iar în anul 1969, proporţia era de doar 12%, faţă de 84% care se declarau împotriva oricărei legalizări. Specialiştii spun că dacă această tendinţă se confirmă, presiunea se va accentua pentru ca legile să se adapteze la ce vor oamenii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept