Ştiri 13 octombrie 2011

Constănţenii sunt invitaţi la un schimb de carte ortodoxă.
Evenimentul se va desfăşura duminică, pe 16 octombrie, la Liceul Decebal din Constanţa, de la orele 16 şi este organizat de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi „Orthograffiti”.
Mai multe detalii ne oferă profesorul de religie Raul Ivan.

Mâine Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la ora 16, slujba vecerniei, la biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva, din localitatea Cumpăna.
La această biserică au fost aduse de la mănăstirea Peştera Sfântului Andrei, moaştele Sfântului Apostol Andrei, care vor rămâne spre închinare până sâmbătă.
Credincioşii vor putea cinsti şi moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion care vor fi aduse de la Catedrala Arhiepiscopală.
De asemenea, la ora 17.00, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Năvodari, va fi oficiată slujba Vecerniei.
La ora 18.30, Ierarhul Tomisului va conduce procesiunea cu icoana, veşmântul Cuvioasei Parascheva, mir şi omofor de la mormântul Sfântului Nicolae.
Mâine, Înaltpreasfinţia Sa va participa la sfânta liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană din Iaşi, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Sâmbătă, ierarhul nostru va oficia de la ora 8.30 sfânta liturghie la biserica Sfântul Nicolae din localitatea Poarta Albă.

Ministerul Sănătăţii doreşte introducerea asigurărilor private de sănătate, prin crearea unor case de asigurări particulare care să fie dirijate de CNAS.
Ministrul Sănătăţii a precizat că această măsură face parte din obiectivele reformei în sistemul naţional de sănătate.
Acesta a mai precizat că pachetul de bază pentru fiecare asigurat prevăzut în proiectul de lege este de 200 de euro. Totodată, ministrul a menţionat că, până la sfârşitul anului, va fi introdusă coplata formală, cea care presupune utilizarea cupoanelor pentru obţinerea serviciilor medicale.

Ordonanţa privind noile ajutoare de încălzire a fost adoptată de Senat.
Aceasta stabileşte noile cuantumuri ale ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, după decizia Ministerului Muncii privind eliminarea subvenţiei de la bugetul de stat la preţul gigacaloriei.
Ordonanţa va fi dezbătută şi de Camera Deputaţilor, care este decizională.

Rompetrol a majorat preţurile carburanţilor cu trei bani pe litru.
Potrivit companiei, majorarea a fost determinată de aprecierea dolarului în raport cu leul.
Pentru benzină, noile preţuri sunt de 5,51 lei pe litru pentru sortimentul Efix 95 şi 6,16 lei pentru sortimentul Alto 101.
Litrul de motorină Efix Diesel costă 5,49 lei, iar Diesel Alto 55 este 5,8 lei.

Persoanele cu activităţi independente nu mai sunt obligate să plătească TVA retroactiv.
Instanţa a suspendat definitiv decizia Ministerului Finanţelor Publice care îi viza pe artişti, jurnalişti şi alţi creatori, care erau obligaţi să plătească TVA din urmă pentru drepturile de autor.
Totodată, Fiscul va trebui să plătească şi cheltuielile de judecată celor care au intentat proces ANAF-ului.

Cămătăria ar putea fi pedepsită prin lege.
Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă, conform căreia cămătăria constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani, iar sumele de bani şi bunurile provenite din această activitate se confiscă.
Deputatul Mircea Toader a subliniat necesitatea unei astfel de legi în condiţiile în care fenomenul de camătă a devenit, în ultimii 20 ani, apanajul unor grupuri interlope,  iar, din cauza cămătarilor, foarte mulţi oameni au rămas fără case sau bunuri.

Energia electrică pentru consumatorii casnici se va scumpi de luna viitoare.
Banii vor fi folosiţi pentru producerea de energie regenerabilă.
Măsura va fi aplicabilă în baza unei ordonanţe adoptate de Guvern.
Astfel, legislaţia susţine şi sprijină proiectele care promovează energiile regenerabile, ce permit investitorilor recuperarea investiţiilor.
Această schemă de sprijin a fost deja aprobată de Comisia Europeană.

Comercianţii care vând substanţe etnobotanice ilegale vor face închisoare între 2 şi 7 ani.
Legea care prevede acest lucru a trecut atât de Camera Deputaţilor cât şi de Senat şi urmează să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
Astfel, potrivit legii, se va renunţa la lista de substanţe interzise şi se vor testa compuşii chimici din fiecare substanţă, iar dacă se va descoperi că au efecte halucinogene, vor fi interzişi.

România este cel mai sărac stat din Europa.
Aşa arată datele unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, potrivit căruia, în ţara noastră,18% din populaţie obţine mai puţin de 40% din venitul mediu la nivel naţional.
Pe lista celor mai sărace 20 de regiuni din Europa, România se înscrie cu şase zone, ce acoperă aproape toată ţara, mai puţin zona Bucureşti-Ilfov.
La fel de săraci mai sunt bulgarii şi polonezii, cu anumite regiuni din ţară, fiind urmaţi de România cu regiunea de Nord-Est şi cea de Sud-Vest.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept