Ştiri 11 februarie 2011

Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi de la ora 9, Sfânta Liturghie la biserica “Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Constanţa.
Aceasta este situată în cartierul Inel 2, pe strada Ion Neculce.
După Sfânta Liturghie, va fi oficiată slujba de sfinţire a locului unde va fi construit Aşezământul Social – Filantropic „Vasiliada”.
Acesta va găzdui, pe perioada cursurilor şcolare, tinerii din mediul rural care aparţin unor familii creştin-ortodoxe cu venituri mici sau orfani.

Consilierii locali constănţeni au adoptat hotărârea privind interzicerea substanţelor etnobotanice.
Primarul Radu Mazăre a declarat în cadrul şedinţei consiliului că modelul de hotărâre a fost preluat de la Prefectura Constanţa.
Hotărârea prevede că este interzisă comercializarea şi utilizarea substanţelor şi preparatelor halucinogene, de orice fel şi indiferent de regimul juridic reglementat de legislaţia în vigoare.
Potrivit hotărârii, cei care încalcă această prevedere riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.

Faleza Cazinoului Constanţa va fi reconstruită.
Aleşii locali au votat, ieri, proiectul privind restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării – Cazino – Port Tomis.
Potrivit proiectului, lucrările au o valoare estimativă de patru milioane de euro şi vor fi realizate prin zona Metropolitană.
Astfel, se urmăreşte reparaţia şi refacerea zidurilor de sprijin, realizarea unei alei pietonale în parc, reamenajarea zonei de promenadă în stilul arhitectonic al anilor 1903 – 1905, dar şi reabilitarea reţelei edilitare.

Meteorologii anunţă ninsori abundente săptămâna viitoare, la Constanţa.
Astăzi şi mâine vor mai fi temperaturi ridicate, însă începând de duminică se va răci semnificativ.
Potrivit ANM, de luni revine gerul, iar meteorologii spun că vom avea parte şi de zăpadă.

Guvernul va reduce numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700.
De asemenea, Executivul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine.
Pentru anul viitor, Guvernul anunţă intenţia de a controla costurile farmaceutice ale celor mai scumpe medicamente printr-un nou sistem electronic de prescripţii şi pe baza unor proceduri mai stricte.

Guvernul va permite CFR Călători să majoreze tarifele pentru eficientizarea companiei.
Strategia pentru CFR Călători include o scădere a pierderilor cu 15% în acest an, neacumularea de noi arierate şi eficientizarea activităţii prin restructurarea companiei.
Cea mai recentă majorare a fost operată de CFR Călători în septembrie anul trecut, când a urcat costul biletelor de tren cu 8%, după doi ani de stagnare.
De asemenea, CFR va închide până la sfârşitul lunii august 1.000 de kilometri de cale ferată şi va închide alţi 6.000 de kilometri de linii, reprezentând 30% din reţeaua feroviară, dacă nu va reuşi să externalizeze întreţinerea în urma unor licitaţii.

Majorările salariale vor fi limitate şi anul viitor.
Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va continua şi în 2012 politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3%.
Totodată, sistemul alocaţiilor de încălzire va fi schimbat până la sfârşitul lunii iulie, urmând să fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse.
Prin revizuirea modului de acordare a alocaţiilor de încălzire, Executivul estimează că economiile la buget vor creşte semnificativ.

Studiile de masterat aflate în derulare la forma de învăţământ la distanţă vor intra în lichidare.
De asemenea, universităţile vor putea organiza admiterea numai pentru cele acreditate, în urma evaluării, până cel târziu pe 1 septembrie 2011.
Totodată, cadrele didactice din învăţământul superior care vor fi pensionate înaintea finalizării anului universitar 2010-2011 îşi pot continua activitatea fără aprobarea senatului universitar, până la sfârşitul anului.
Prevederile sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Educaţiei, publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Programul Rabla ar putea începe în jur de 20 martie.
Ministrul Mediului a declarat că săptămâna viitoare va fi tipărit în Monitorul Oficial bugetul Fondului de Mediu şi va fi publicat şi ghidul programului.
El a adăugat că şi anul acesta va fi alocată o sumă echivalentă, iar programul va presupune la fel ca anul trecut, cupoane de 3.800 de lei şi posibilitatea folosirii a maxim trei cupoane.

Microbii devin din ce în ce mai rezistenţi la antibiotice.
Acesta este avertismentul pe care îl dă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Potrivit organizaţiei, companiile nu mai investesc suficiente fonduri în crearea unor noi medicamente, deoarece fondurile destinate cercetărilor au scăzut în ultimii ani.
În plus, antibioticele fiind medicamente care sunt luate pentru scurte perioade de timp pentru a vindeca boala, companiile nu au interesul de a investi în cercetare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că virusurile devin din ce în ce mai rezistente la tratamentele în uz, însă nu apar noi medicamente care să lupte cu infecţiile.
La nivel mondial, mii de pacienţi contractează infecţii de care sunt responsabile bacterii rezistente la antibiotice precum stafilococul auriu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept