Ştiri 3 octombrie 2011

Taxele la podurile peste Dunăre au revenit de sâmbătă, la valorile din luna iulie.
Anunţul a fost făcut de CNADNR.
Astfel, la podul de la Giurgeni-Vadu Oii pentru autoturisme şi vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone taxa va fi de nouă lei.
La podul de la Feteşti-Cernavodă, taxa pentru motociclete va reveni la valoarea de opt lei, iar pentru autoturisme, la 11 lei.

Programul “Rabla” se extinde, de astăzi, şi pentru cumpărătorii de maşini hibrid sau electrice.
Conform legii, persoanele şi instituţiile care casează o maşină veche şi vor să-şi cumpere una nouă primesc două tichete “Rabla” dacă autovehiculul ce va fi cumpărat este hibrid şi patru dacă este complet electric.
Cei care nu casează o maşină dar vor să cumpere un autoturism cu motor hibrid primesc bonus de la Administraţia Fondului pentru Mediu o subvenţie de zece la sută din valoarea maşinii noi dar nu mai mult 1.800 de euro şi 20 la sută dar nu mai mult de 3.700 de euro dacă-şi cumpără o maşină cu motor electric.
În acest an, programul va fi disponibil doar pentru o lună până pe 4 noiembrie, însă autorităţile dau asigurări că el va fi reluat anul viitor.

Accizele la ţigări, benzină şi energie electrică ar putea creşte anul viitor.
Potrivit Codului Fiscal, cursul la care se vor calcula accizele şi taxele începând cu ianuarie 2012 este cel din prima zi lucrătoare a lunii octombrie, stabilit de Banca Centrală Europeană.
Astfel, ţigările, benzina şi energia electrica se vor scumpi cu cel puţin 1,5% începând de la 1 ianuarie 2012, iar ţinta de inflaţie pentru anul viitor este de 3%.

Motorina ar putea fi mult mai scumpă din 2013.
Comisia Europeană a propus introducerea unei noi taxe, care va fi mai mare cu 8-15% pentru motorină decât pentru benzină, deoarece motorul diesel este mai poluant.
Producătorii de maşini se pregătesc deja pentru normele de poluare Euro 6, care intră în vigoare în 2014 şi care va scumpi maşinile cu până la 2.000 de euro.
Propunerea va fi discutată în Parlamentul European în luna noiembrie şi va fi aplicată din 2013.
Obiectivul îl constituie lupta cu poluarea pe care o generează cele şapte milioane de maşini din Europa.

Peste 80% dintre români sunt îngrijoraţi de corupţie, salarii şi diferenţa mare dintre bogaţi şi săraci.
Potrivit unui studiu, aceste îngrijorări sunt urmate de cele privind sistemul de pensii, sănătatea, şomajul, poluarea sau starea mediului înconjurător.
De asemenea, cea mai importantă problemă a României identificată de respondenţi este lipsa locurilor de muncă.
Studiul mai arată că situaţia economică a ţării este percepută ca fiind proastă sau foarte proastă în acest moment de către 81% dintre respondenţi, în timp ce doar 15% consideră că aceasta este bună sau foarte bună.
Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eşantion la nivel naţional de peste 1.000 de persoane de peste 18 ani.

Încă un satelit se va prăbuşi pe Pământ în curând.
La sfârşitul acestei luni sau începutul lui noiembrie, satelitul astronomic german ROSAT se va prăbuşi necontrolat pe Pământ.
Deşi este mai mic decât satelitul american NASA, este aşteptat ca acesta să aibă mai multe piese la reintrarea în atmosferă.
Agenţia spaţială germană estimează că acesta are o şansă la 2000 de a lovi o zonă populată.
Potrivit reprezentanţilor NASA, resturile desprinse din satelitul american căzut sâmbătă pe Pământ, au ajuns într-o zonă nepopulată din sudul Oceanului Pacific.

Danemarca a introdus taxa pe grăsimi.
Aceasta a devenit prima ţară din lume care introduce o astfel de taxă.
Reprezintă o măsură împotriva consumului de grăsimi şi prevede circa 2,15 euro, la un kilogram de grăsimi saturate.
Taxa se va aplica la toate produsele ce conţin grăsimi saturate, inclusiv la semipreparate.

Anul viitor vom plăti mai mult pentru energie.
Potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, consumatorii de electricitate vor plăti în acest an cu 1,12% mai mult, ca urmare a aplicării legislaţiei de sprijinire a energiilor regenerabile, iar anul viitor factura va creşte cu circa 5%.
Legislaţia sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investiţiilor.

Pe paşapoartele din Anglia nu mai există denumirea de „mamă” şi „tată”.
Schimbarea a fost făcută în urma cerinţelor repetate ale unor grupuri de homosexuali care au invocat drepturile omului.
Astfel, denumirea de „mamă” şi „tată” va fi înlocuită cu „părinte 1” şi „părinte 2”.
Schimbarea care va avea loc în câteva săptămâni doreşte să elimine orice discriminare care poate apărea pentru copiii ai căror părinţi sunt de acelaşi sex.

România va avea cel mai important centru de investigare a atmosferei joase din sud-estul Europei.
Pe platforma de la Măgurele se va instala un observator de cercetare 3D a atmosferei, capabil să combine mai multe activităţi de cercetare, iar datele colectate de noul Observator Atmosferic vor fi puse la dispoziţia reţelelor de cercetare din întreaga lume.
Specialiştii de la centrul ştiinţific român vor explora fenomenele atmosferice şi interacţiunea atmosferei cu suprafaţa Pământului, hidrosfera şi biosfera.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept