Ştiri 30 septembrie 2011

Prima expoziţie de icoane bisericeşti ortodoxe din Arhiepiscopia Tomisului a fost vernisată, ieri, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Capitală.
Intitulată ”Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Arhiepiscopia Tomisului’’, expoziţia cuprinde 110 piese, provenite din 24 de localităţi.
Colecţia numără în special icoane, componente pictate ale iconostasului mare, sculptură în lemn, textile pictate sau ţesute şi cărţi de cult.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat pentru Radio Trinitas că expoziţia este menită să ilustreze reînvierea fenomenului religios în Dobrogea apostolică.

Expoziţia continuă programul ”Biserica – centru de spiritualitate al satului’’, iniţiat de Muzeul satului în scopul promovării a ceea ce are mai frumos ţara noastră în materie de artă creştină şi de civilizaţie ortodoxă.
Afirmaţia îi aparţine directorului Muzeului Satului, conferenţiarul Paulina Popoiu şi a fost făcută la Radio Trinitas.

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 13 noiembrie, între orele 11-18.

Preafericitul Părinte Daniel aniversează astăzi patru ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu acest prilej, Preafericirea Sa oficiază la această oră, Sfânta Liturghie, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viaţa Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, de la orele 11.30, în Catedrala patriarhală, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, la care vor participa membri ai Sfântului Sinod, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti, clerici şi mireni.

Mâine Biserica Ortodoxă cinsteşte Acoperământul Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie arhierească la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din localitatea Dorna Arini, judeţul Suceava.
După slujbă, ierarhul nostru va ţine un cuvânt de învăţătură despre importanţa acestei sărbători.

Noul Cod Civil interzice prenumele “excentrice”.
Astfel, ofiţerul de stare civilă poate interzice înregistrarea prenumelor pe care le consideră indecente sau ridicole.
Noul Cod Civil care va intra în vigoare mâine, schimbă regulile şi în privinţa căsătoriei şi divorţurilor.
Cei care nu au copii minori şi nici bunuri de împărţit pot divorţa la notar.

Gazele din producţia internă vor fi mai scumpe de mâine.
Petrom a decis să mărească preţul gazelor din producţie internă cu 8 la sută.
În cazul în care celelalte companii din domeniu acceptă majorarea cerută de Petrom, ANRE este obligată să recunoască noile costuri, iar tarifele pentru populaţie vor creşte cu 3 la sută.
Majorarea a fost decisă unilateral de Petrom, deşi, în vară, Guvernul a hotărât ca preţul pentru populaţie să nu fie modificat până la 1 aprilie 2012.

FMI a aprobat a doua evaluare a acordului.
Acesta va pune la dispoziţia României încă o tranşă de 480 milioane de euro.
Potrivit FMI, România are nevoie de progrese privind atragerea fondurile europene şi reforma companiilor.
În luna martie, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Elevii care au picat bacalaureatul ar putea să meargă la facultate.
Potrivit unui proiect de lege, este vorba despre cei care au ratat o probă dar au în rest o medie de peste şapte.
Ei ar putea beneficia de un an pregătitor la orice universitate cu condiţia ca în 2012 să dea din nou bacalaureatul.
Pregătirea organizată de universităţi ar trebui să fie gratuită, iar statul ar urma să asigure finanţarea anului pregătitor cu banii pe care i-ar economisi din ajutorul de şomaj acordat acestor tineri.

Astăzi este ultima zi de plată pentru impozitele pe semestrul doi.
Directorul Serviciului Public de Taxe şi Impozite Constanţa, Virginia Uzun, le recomandă contribuabililor să-şi achite la termen impozitele şi taxele pentru a evita plata majorărilor de întârziere.
Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună.

Uniunea Europeană ar putea interzice sistemul “all inclusive”.
Motivul invocat este că acest sistem, practicat în Bulgaria, Grecia, Spania, dar şi în România, iroseşte prea multe produse alimentare.
Din acelaşi motiv, ar putea fi interzise şi ofertele promoţionale din supermarketuri.
Până în anul 2013 însă, fiecare stat membru va trebui să prezinte un plan de reducere a deşeurilor alimentare.

Maşinile parcate neregulamentar ar putea fi ridicate numai ca măsură excepţională.
Potrivit unei iniţiative legislative, este vorba despre cazurile în care un autoturism obturează traficul sau constituie obstacol pentru circulaţie.
Toate sumele încasate în urma acestor acţiuni vor deveni venituri la bugetele locale, fiind interzisă solicitarea lor de firme private.

Românii cu maşini înmatriculate în alte state vor putea circula doar 90 de zile.
Aşa prevede un proiect de act normativ pentru modificarea legii circulaţiei pe drumurile publice.
Excepţie de la prevederile acestui articol fac autovehiculele înmatriculate pe numele persoanelor care le conduc în România, cele de transport rutier public de mărfuri ori transport în regim de închiriere şi cele utilizate în baza unui contract de leasing.
Modificările actului normativ vin în contextul în care, după aderarea României la Uniunea Europeană, numărul autoturismelor înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, care circulă pe teritoriul ţării noastre a crescut simţitor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept