Ştiri 29 septembrie 2011

Astăzi a avut loc şedinţa de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.
Aceasta s-a desfăşurat la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
S-au discutat teme precum Definitivarea textului Acatistului Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, Definitivarea textului slujbelor Sfinţilor Ierarhi Bretanion şi Teotim, episcopii Tomisului, şi transformarea Schitului Oancea din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei din schit de călugăriţe în schit de călugări.

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă.
Tema o constituie Obezitatea – Cauze şi remedii şi va fi susţinută de doamna conferenţiar doctor Floarea Damaschin, care ne-a oferit câteva detalii.

Evenimentul se va desfăşura mâine, de la ora 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.

Astăzi a avut loc vernisarea primei expoziţii de icoane bisericeşti ortodoxe din Arhiepiscopia Tomisului.
Vernisajul s-a desfăşurat de la ora 12, la muzeul Dimitrie Gusti din Bucureşti.
La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 13 noiembrie.

Preafericitul Părinte Daniel aniversează mâine patru ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu acest prilej, Preafericirea Sa va oficia de la ora 9.30, Sfânta Liturghie, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viaţa Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, de la orele 11.30, în Catedrala patriarhală, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, la care vor participa membri ai Sfântului Sinod, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti, clerici şi mireni.

Mâine va fi dată în folosinţă şi cea de-a doua bandă de autostradă de pe sensul Constanţa – Murfatlar.
Tronsonul de 14 kilometri a fost inaugurat pe jumătate în prezenţa ministrului Transporturilor Anca Boagiu şi a premierului Emil Boc, în luna iulie.
În prezent, pe tronsonul Murfatlar – Valu lui Traian se circulă în ambele sensuri, pe câte un fir.

Traficul greu va fi interzis prin municipiul Constanţa.
De la 1 octombrie se restricţionează traficul auto greu pe pasajul IPMC Filimon Sîrbu şi pe pasajul Cumpenei. Transporturile către Portul Constanţa şi cele legate de construcţia autostrăzii şi centurii ocolitoare a municipiului se vor desfăşura pe un alt traseu.
Dinspre Portul Constanţa traficul auto greu se va desfăşura pe acelaşi traseu, în sens invers.

Actuala taxă auto se aplică până în 2013.
Anunţul a fost făcut de ministrul mediului, Laszlo Borbely.
El a adăugat că speră ca Parlamentul să adopte cât mai repede modificările la taxa auto, care prevede o reducere de 25% a taxei plătite de cumpărător la prima vânzare, pentru toate autovehiculele înmatriculate după 1 ianuarie 2007.

Românii nu merg la medic pentru a-şi face analizele medicale.
Conform unui studiu, trei sferturi dintre români îşi fac analize sau investigaţii medicale o dată pe an sau mai rar, în timp ce doar 1% apelează lunar la astfel de controale.
Lunar ajung la medicul de familie 13% dintre românii de peste 18 ani.
De asemenea, frecvenţa de vizitare a medicului specialist este mai rară, doar 2% îl vizitează lunar sau mai des, dar cei mai mulţi, 62%, o dată pe an sau mai rar.

Mâine este ultima zi de plată pentru impozitele pe semestrul doi.
Directorul Serviciului Public de Taxe şi Impozite Constanţa, Virginia Uzun, le recomandă contribuabililor să-şi achite la termen impozitele şi taxele pentru a evita plata majorărilor de întârziere.
Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună.

Guvernul a aprobat legea ce se referă la refacerea faţadelor clădirilor.
Astfel, proprietarii trebuie să aibă un avans de 10% din valoarea lucrărilor şi nu vor plăti dobândă la credit, deoarece aceasta este subvenţionată de stat.
O facilitate similară este oferită şi asociaţiilor de proprietari care îşi reabilitează termic blocurile de locuit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept