Ştiri 10 februarie 2011

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Haralambie.
Acesta a fost preot şi a trăit la sfârşitul secolului al II-lea şi începutul secolului al III-lea, când conducător al oraşului Magnezia din Asia Mică era Lucian.
În anul 202, în timpul împăratului Septimiu Sever, când s-a pornit persecuţia împotriva creştinilor, Sfântul a fost prins, adus înaintea lui Lucian şi obligat să jertfească zeilor.
Sfântul Haralambie nu a acceptat şi a fost supus la chinuri pe care le-a răbdat cu multă credinţă.
Călăii Porfiriu şi Vaptos şi trei femei care au văzut cum a răbdat chinurile Sfântul Haralambie s-au lepădat de credinţa păgână şi s-au convertit la creştinism, însă dregătorul a poruncit ca toţi să fie ucişi.
Apoi, însuşi dregătorul l-a bătut, dar îndată i-au căzut mâinile. Sfântul Haralambie s-a rugat lui Dumnezeu şi l-a vindecat pe dregător printr-o minune, iar la câteva zile acesta s-a botezat.
Sfântul Mucenic Haralambie a trecut la Domnul la vârsta de 113 ani.

Părintele Iustin Pârvu împlineşte astăzi 92 de ani.
Socotit unul dintre marii duhovnici din România, părintele s-a născut în anul 1919 în satul Poiana Largului din judeţul Neamţ.
În anul 1936 intră ca frate la mânăstirea Durău, iar în 1942 este numit preot misionar pe frontul de est.
În anul 1948 este arestat şi condamnat la 17 ani de închisoare grea, pe motive politice şi religioase.
Alături de el, vor mai face închisoare şi alţi duhovnici renumiţi din ţară, printre care Părintele Arsenie Papacioc şi Părintele Adrian Făgeţeanu.
În anul 1964 este eliberat şi reintră în viaţa monahală, iar în anul 1991 întemeiază mânăstirea Petru-Vodă din jud. Neamţ, unde în prezent este stareţ.
Pentru meritele deosebite în slujirea Bisericii, în anul 2008, părintelui Iustin i-a fost acordat rangul de Arhimandrit.

Guvernul a alocat 10 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, solicitase, în luna decembrie 2010, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, înscrierea în bugetul de stat pe 2011 a 20 de milioane de lei pentru proiectul Catedralei Mântuirii Neamului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, suma solicitată acoperă doar în parte necesarul pentru finalizarea lucrărilor, care urmează să fie executate în acest an, iar restul banilor vor fi acoperiţi din fonduri proprii ale Patriarhiei.

Furnizorii de gaze naturale vor să crească preţul atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali.
Autoritatea de reglementare în domeniul energiei nu ia încă o decizie, dar va face un studiu care să arate care ar fi impactul acestei scumpiri pentru populaţie.
Furnizorii de gaze cer majorarea tarifelor pentru că importurile de gaze au crescut semnificativ faţă de 2009, iar preţul de cumpărare s-a majorat.
Creşterea preţului ar trebui să se aplice în special consumatorilor industriali, dar, liberalizarea pieţei energiei, cerută de FMI va duce la scumpiri şi pentru populaţie.

Ministerul Sănătăţii va introduce în acest an un sistem de plată diferenţiată a medicilor.
Medicii vor fi plătiţi în funcţie de un set de criterii de performanţă şi la un nivel mai ridicat, depăşindu-se astfel actualul sistem de plată bazat pe grade şi vechimea în profesie.
Pe lângă stabilirea acestor criterii, o altă variantă luată în calcul este posibilitatea medicilor de a încheia contracte de prestări servicii medicale cu mai multe unităţi publice.
Consilierul prezidenţial pentru probleme de sănătate, Virgil Păunescu, a explicat că acest sistem în care medicii să aibă contracte cu mai multe spitale va avantaja doctorii tineri, care au nevoie de mai multă mobilitate, pentru a putea profesa.

Senatul a respins proiectul de lege privind înlocuirea termenului “rom” cu cel de “ţigan”.
Senatorii au apreciat că proiectul de lege nu rezolvă principala problemă, cea a incluziunii acestei etnii.
Legea iniţiată de deputatul Silviu Prigoană prevede înlocuirea în actele oficiale ale instituţiilor statului a termenului de “rom” cu cel de “ţigan”, în scopul evitării confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de român.

Guvernul a aprobat construirea a 285 de parcuri la nivel naţional.
Ministrul mediului a declarat că în acest sens a fost alocată suma de 214 milioane lei din Fondul de Mediu.
Conform directivelor europene şi conform legislaţiei în domeniu din România, până în 2013 ţara noastră trebuie să atingă ţinta de 26 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor.

Persoanele care locuiesc lângă benzinării pot avea sănătatea în pericol.
Potrivit unui studiu, aerul din apropierea benzinăriilor este poluat şi poate dăuna sănătăţii celor care locuiesc în preajma unor astfel de instalaţii.
Oamenii de ştiinţă spanioli au constat că, în apropierea benzinăriei, concentraţiile anumitor substanţe toxice, ca benzenul, substanţă care favorizează apariţia cancerului, şi n-hexanul sunt mai mari decât mediile înregistrate în oraşe, unde traficul auto este principala sursă de emisii poluante.
Cercetătorii spanioli susţin că distanţa sigură faţă de o benzinărie este de cel puţin 50 de metri.

România va primi de la Banca Mondială bani pentru spitale.
Aceasta va acorda ţării noastre o tranşă din Programul de Împrumut pentru Dezvoltare în valoare de 400 de milioane de euro, pentru a susţine măsurile de eficientizare a cheltuielilor bugetare, a salariilor din domeniul public, sănătate, educaţie şi asistenţă socială.
De asemenea, suma de 750 de milioane de euro va fi acordată pentru aprofundarea reformelor în sectorul asistenţei sociale şi sănătăţii publice, completând măsurile susţinute de FMI şi Comisia Europeană.

Olanda s-a alăturat statelor care sunt împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Ministrul olandez al Afacerilor Europene a declarat că potrivit rapoartelor redactate de Comisie, sunt prea multe puncte deficiente pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen.
Franţa şi Germania au decis în luna decembrie să blocheze aderarea în acest an a celor două state la spaţiul Schengen din cauza carenţelor Sofiei şi Bucureştiului cu privire la lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.
Finlanda şi Norvegia şi-au exprimat şi ele rezervele asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept