Ştiri 27 septembrie 2011

Biserica ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Originar din localitatea Iviria, din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, va fi ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, este caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât într-o zi de 26 septembrie, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă.
Tema o constituie Obezitatea – Cauze şi remedii şi va fi susţinută de doamna conferenţiar doctor Floarea Damaschin, care ne-a oferit câteva detalii.

Evenimentul se va desfăşura joi, de la ora 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.

Femeile nu vor mai beneficia de poliţe RCA mai ieftine.
Curtea Europeană de Justiţie a decis interzicerea stabilirii preţurilor pentru produsele de asigurare pe diferenţieri statistice în funcţie de sex.
Rezultatul acestei decizii va fi o creştere de până la 50% a sumelor pe care femeile vor trebui să le plătească pentru poliţele de asigurări auto.

Peste două milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului.
Aşa arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Dintre aceste victime, 1,3 milioane mor din cauza poluării urbane, atât în statele dezvoltate, cât şi în cele sărace.
De asemenea, din totalul deceselor anuale, 1,1 milioane ar fi putut fi evitate dacă normele în materie de poluare ar fi fost respectate.
Potrivit specialiştilor, aerul poluat poate pătrunde în plămâni, poate intra în circulaţia sângelui şi cauza cardiopatii, cancere ale plămânilor, astm şi infecţii respiratorii.
Tichetele Rabla sunt valabile până la data de 23 noiembrie.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a adăugat că cel puţin 60.000 de vouchere nu au fost încă folosite.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Borbely, până la acest moment au fost cumpărate 21.300 de maşini cu ajutorul tichetelor pentru “Rabla”.

Ortodocşii români sunt cei mai toleranţi.
Conform unui sondaj, 75% dintre ei consideră că pot fi credincioşi şi cei care nu merg la biserică.
De asemenea, peste 70% cred că fiecare religie are dreptate în felul său, iar 56% sunt de părere că nu trebuie pedepsiţi toţi cei care nu respectă legile lăsate de Dumnezeu.
Totodată, peste 80% dintre români, indiferent de confesiunea religioasă de care aparţin, declară că religia este importantă şi foarte importantă în viaţa lor.

Taxa de autostradă va fi introdusă de anul viitor.
Ministerul Transporturilor anunţă că întreţinerea autostrăzilor va fi concesionată, iar firmele care se vor ocupa de ea, trebuie să îşi recupereze investiţia.
Ministerul a înaintat spre aprobare un memorandum către Guvern în care solicită permisiunea de a începe licitaţiile în acest sens.
Deocamdată nu se ştie cât vor plăti şoferii, însă în Italia, Spania, Franţa, Croaţia taxa nu depăşeşte 5 euro pe suta de kilometri.

Vineri este ultima zi de plată pentru impozitele pe semestrul doi.
Directorul Serviciului Public de Taxe şi Impozite Constanţa, Virginia Uzun, le recomandă contribuabililor să-şi achite la termen impozitele şi taxele pentru a evita plata majorărilor de întârziere.
Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună.

Ambasadorul Finlandei a declarat că Helsinki nu se opune intrării României în Schengen.
Acesta consideră prematură o decizie în acest, ea cerând progrese suplimentare în combaterea corupţiei şi funcţionarea sistemului judiciar.
De asemenea, Ministrul finlandez de Interne este de părere că nivelul de pregătire al României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen ar putea fi reevaluat anul viitor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept