Ştiri 22 septembrie 2011

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi.
Acesta s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea şi s-a călugărit de tânăr la Mânăstirea Bogdana.
În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuţi,iar în anul 1671 a fost ales episcop al Romanului,după are, în 1674 a devenit mitropolit al Moldovei.
Retras în sudul Moldovi,Sfântul Teodosie s-a îngrijit de construirea Mânăstirii Brazi,unde în anul 1694 a fost decapitat,după ce a refuzat să predea tătarilor odoarele biseicii.
Sinodul Bisericii noastre l-a canonizat în anul 2003 şi este considerat patronul spiritual al Vrancei.

Duminică se împlinesc 140 de ani de la naştere şi 95 de ani de la trecerea la Domnul a preotului erou Belizarie Popescu.
Cu acest prilej, va avea loc în parohia Mereni, sfânta liturghie, de la ora 9, urmată de slujba de parastas.
De la ora 11.30 va avea loc prezentarea temelor legate de eveniment.
Acestea sunt “Turtucaia şi Dobrogea în contextul Primului Război Mondial”, temă ce va fi susţinută de părintele Arhimandrit Paisie Fantaziu, „Viaţa preotului erou Belizarie Popescu”, susţinută de
Ionuţ Druche, iar părintele Ciprian Bucea va vorbi despre „Istoricul parohiei Mereni”.
Evenimentul este organizat de Asociaţia „De la Dunăre la Mare” în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Parohia Mereni, A.S.C.O.R. – Constanţa şi Radio Dobrogea, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Regele Mihai se va adresa Parlamentului pe data de 25 octombrie.
Parlamentarii au decis ca fostul rege al României să se adreseze Camerelor reunite ale Parlamentului, în cadrul unei şedinţe solemne, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.
Casa Regală a primit cu bucurie decizia Parlamentului şi consideră că naţiunea română se află intr-un moment în care are nevoie de încredere, unitate, speranță și respect.

Guvernul a aprobat programul „Coşul de solidaritate”, destinat pensionarilor.
Acesta presupune vânzarea de produse alimentare la un preţ redus pentru pensionari.
Coşul va include făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, dar şi alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, şi va fi distribuit săptămânal, prin firme special înfiinţate de către autorităţile locale.
Reprezentanţii pensionarilor spun că sunt de acord cu decizia Guvernului, dar ar trebui indexate şi pensiile.

Autostrada Cernavodă – Constanţa va fi gata anul viitor.
România a semnat ieri contractul de execuţie pentru secţiunea Cernavodă – Medgidia.
Conform documentelor, construcţia se va realiza în 15 luni, garanţia lucrării va fi de 4 ani, iar costurile se ridică la 116 milioane de euro.
Lungimea tronsonului este de 20 de kilometri.

Bugetarii ar putea primi mai greu drepturile băneşti câştigate în instanţă.
Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au decis, ieri, prelungirea termenului de plată a acestor drepturi, de la 31 decembrie 2012 la 31 decembrie 2016.
Totodată s-au modificat şi procentele anuale de returnare a sumelor respective.
O decizie finală va fi luată în plenul Camerei Deputaţilor.

Producătorii de medicamente vor plăti o nouă taxă.
Guvernul a aprobat ieri taxa „clawback”, care se va plăti trimestrial de către producători, în funcţie de profiturile obţinute.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat imediat că medicamentele s-ar putea scumpi ca urmare a introducerii taxei.

Spitalul Judeţean Constanţa va cumpăra lenjerii noi.
Managerul unităţii, Dan Căpăţână a spus că schimbarea era absolut necesară, deoarece lenjeriile existente au grad mare de uzură.
Fiecare secţie a spitalului va avea câte o culoare a lenjeriilor, iar fiecare pat va avea câte două rânduri de lenjerie.

Căscatul are rolul de termostat pentru creier.
Specialiştii americani susţin că atunci când creierul se încălzeşte prea mult căscatul permite aerului rece să intre şi să îl răcească.
Cercetătorii mai spun că oamenii casc de două ori mai mult iarna decât vara, deoarece temperatura corpului este mai mare decât a aerului din jur.

Diabetul predispune la boli mintale.
Cercetătorii japonezi au descoperit că persoanele bolnave de diabet prezintă un risc de două ori mai mare de ase îmbolnăvi şi de afecţiuni neurologice.
Motivul este acela că zahărul din sânge joacă un rol important în întărirea şi îngustarea arterelor din creier, ceea ce provoacă demenţă vasculară.
În prezent, în întreaga lume aproximativ 250 de milioane de oameni suferă de diabet.

Pe Internet a apărut cimitirul virtual.
Contra unei taxe anuale cuprinse între 50 şi 120 de dolari, abonaţii vor avea un loc virtual unde pot depune amintiri despre propria persoană.
Afacerea a adus până acum investitorului un profit de două milioane de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept