Ştiri 9 februarie 2011

Mâine biserica ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Mucenic Haralambie.
Cu acest prilej, biserica Sfântul Haralambie din Constanţa îşi sărbătoreşte hramul.
Aceasta este situată în cartierul constănţean Tomis Nord, zona Boema.
Astfel, astăzi va fi săvârşită slujba vecerniei, de la orele 17, iar
mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 8.
Credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Mucenic Haralambie ce vor fi aduse de Ierarhul tomitan.

Biserica Ortodoxă Sârbă va ridica cea mai înaltă cruce din Balcani.
Aceasta va fi construita la Niş, locul de naştere al împăratului Constantin cel Mare, cu ocazia împlinirii a 1700 ani de la edictul din Milano.
Crucea va avea o înălţime de 80 metri şi va fi ridicată pe muntele Vinik.
Lucrările ar trebui să fie finalizate în anul 2013, iar costul lor este estimat la 1,5 milioane euro.

Clerul Bisericii Ruse poate candida la alegerile electorale.
Sinodul rus, întrunit în şedinţă la Moscova a luat în discuţie implicarea clericilor în viaţa politică.
Potrivit unui document al Sinodului, excepţie de la această regulă se poate face dacă alegerea episcopilor sau a preoţilor în rândul corpului legislativ, ar contrabalansa candidatura unor schismatici sau non-ortodocşi, care şi-ar putea folosi puterea electorală, pentru a lupta împotriva Bisericii Ortodoxe.
Documentul menţionează că Sinodul Bisericii Ruse va stabili persoanele care vor participa la alegeri pentru organele puterii de stat şi le va da binecuvântare individual.

Comisia de sănătate din Senat a aprobat coplata în sănătate.
Actul normativ stabileşte că vor fi scutiţi de la coplată copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţii de liceu, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă.
De asemenea, vor fi scutiţi de coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei pe lună.
Proiectul de lege va fi dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Universităţile trebuie să închidă specializările şi programele de studii neautorizate.
Potrivit legii educaţiei care intră în vigoare astăzi, instituţiile care nu închid specializările şi programele de studii neacreditate sau neautorizate vor intra în lichidare, iar vinovaţii vor fi sancţionaţi.
Studenţii şi absolvenţii care au fost înmatriculaţi la specializările sau programele de studii ce vor fi închise au dreptul să-şi finalizeze studiile la specializări identice sau similare din acelaşi domeniu.
De asemenea, va fi constituit Registrul Matricol Unic al Universităţilor din România, o bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile de stat sau particulare acreditate, pentru a se asigura un control riguros al diplomelor.

Învăţământul obligatoriu de la 6 ani va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013.
De asemenea, introducerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial, de la generaţia de elevi care începe clasa a V-a se va face în anul şcolar 2011-2012.
Admiterea la liceu şi examenul de bacalaureat vor avea loc în acest an la fel ca în anul şcolar precedent.
Totodată, introducerea costului standard per elev şi a principiului “finanţarea urmează elevul” se aplică de anul viitor.
Statul asigură finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat.

Guvernul a anunţat că principalele taxe rămân nemodificate.
Premierul Emil Boc a declarat că în urma acordului pe care România îl va încheia cu Fondul Monetar Internaţional pentru următorii doi ani, principalele taxe vor rămâne nemodificate, iar arieratele vor fi eliminate treptat.
Alte măsuri prezentate de premier presupun eliminarea sau renegocierea contractelor neperformante din domeniul transporturilor, restructurarea companiilor feroviare, precum şi impozitarea marilor averi nedeclarate de către persoanele fizice, în scopul combaterii evaziunii fiscale.
De asemenea, în ceea ce priveşte restructurarea bugetarilor, premierul a declarat că nu există un număr fix de bugetari care să fie disponibilizaţi.

Comisia de cultură din Senat a respins obligativitatea radio-urilor de a difuza muzică românească.
Membrii Comisiei au motivat avizul negativ prin faptul că ar fi o încălcare a principiilor de proprietate şi de incluziune în actul editorial al radiourilor şi că acest proiect legislativ ar fi mai potrivit instituţiilor publice de media.
La rândul său, vicepreşedintele CNA Ioan Onisei, a susţinut că propunerea legislativă este în contradicţie cu directiva europeană privind serviciile audio-vizuale, care prevede pentru ţările membre ale Uniunii o proporţie de opere europene, nu de opere muzicale.
Senatul este Camera decizională la acest proiect.

Romii nu sunt de acord cu denumirea de “ţigani”.
Asociaţia Civică a Romilor a trimis o scrisoare deschisă conducerii Senatului, prin care cere un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pentru Democraţie prin Drept cu privire la iniţiativă şi mai cere ca preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau preşedintele României să sesizeze Curtea Constituţională a României, dacă legea va fi aprobată. Propunerea legislativă de schimbare a denumirii de “rom” cu cea de “ţigan” a fost avizată pozitiv de comisia de egalitate de şanse şi de cea a cultelor şi minorităţilor din cadrul Senatului.

Rusia renunţă la ora de iarnă.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că ora va fi tot anul cea de vară.
El a precizat că schimbarea orei destabilizează ritmul biologic al omului şi a apreciat că astfel va proteja sănătatea ruşilor.
Şeful Kremlinului anunţase din 2009 că se va gândi la renunţarea schimbării orei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept