Ştiri 15 septembrie 2011

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Iosif cel nou de la Partoş.
Acesta s-a născut în anul 1568, în Dalmaţia, şi a ajuns Mitropolit al Banatului la vârsta de 80 de ani.
A intrat în monahism în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrid, sub numele de Iosif, fiind hirotonit ieromonah la vârsta de 20 de ani.
A vieţuit în mai multe mănăstiri din Muntele Athos şi a devenit egumen al Mănăstirii “Sfântul Ştefan” din Adrianopol.
A fost ales mitropolit al Timişoarei şi a păstorit până în 1653, când, din cauza vârstei înaintate, s-a retras la Mănăstirea Partoş, în Banat.
A trecut la cele veşnice în anul 1656, la data de 15 august.
Sfintele sale moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Canonizarea sfântului Iosif cel nou de la Partoş a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Biserica Ortodoxă de la World Trade Center va fi reconstruită.
Arhiepiscopul ortodox Demetrios al Americii susţine că o decizie finală va fi luată anul acesta şi a subliniat că nu există nici un motiv pentru a nu reconstrui biserica.
Aceasta purta hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” şi a fost complet distrusă de prăbuşirea turnurilor gemene din Manhattan pe 11 septembrie 2001.
Anul trecut, Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă din America a depus o plângere împotriva Autorităţii Portuare din New York şi New Jersey, care este responsabilă pentru dezvoltarea zonei, deoarece noul director a ridicat “diferite pretexte” pentru a preveni reconstruirea bisericii ortodoxe.

Ridicarea abuzivă a maşinilor parcate neregulamentar ar putea fi interzisă.
Un proiect de lege depus ieri la Parlament, restricţionează drastic ridicarea maşinilor, prevăzând această măsură doar în cazurile extreme în care autovehiculele blochează circulaţia, traficul rutier sau accesul la instituţiile publice.
Documentul mai prevede ca sumele încasate pentru ridicarea, transportul şi depozitarea maşinilor să devină sursă la bugetele locale, urmând a fi folosite pentru amenajarea de locuri de parcare sau pentru achiziţionarea utilajelor necesare acestei activităţi.

Consumul de seminţe reduce rata de deces la cancerul de sân cu 40%.
Potrivit specialiştilor, alimentele care includ seminţe, grâu şi legume conţin un compus numit fitoestrogen.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceşti compuşi distrug celulele cancerigene şi previn apariţia tumorilor secundare oprind creşterea de noi vase de sânge.

Legea pentru obligativitatea uniformelor a fost respinsă de Senat.
Potrivit proiectului, modelul de uniformă specific fiecărei unităţi ar fi trebuit stabilit de consiliile de administraţie împreună cu consiliile consultative ale părinţilor şi elevilor.
Achiziţionarea uniformelor trebuia făcută de conducerea unităţilor de învăţământ cu respectarea legislaţiei privind contractele de achiziţie publică, fondurile urmând să fie asigurate, în cazul elevilor cu burse sociale, de către Guvern.
Senatul este prima Cameră sesizată.

Încă două benzi de pe Autostrada Soarelui vor fi date în funcţiune la sfârşitul acestei luni.
Este vorba despre tronsonul cuprins între Murfatlar şi Valu lui Traian.
Primele două benzi, pe sensul de mers spre Valu lui Traian, au fost date în folosinţă la sfârşitul lunii iulie.
În prezent, pe tronsonul Murfatlar-Valu lui Traian se circulă în ambele sensuri, pe câte un fir.

Medicii avertizează că tuberculoza devine imună la tratament.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat ca TBC-ul se răspândeşte cu o rată alarmantă în Europa.
Potrivit datelor organizaţiei, aproximativ 12% dintre pacienţii nou-diagnosticaţi cu tuberculoză au contactat o formă care este rezistentă la medicaţie.
Aceeaşi formă de TBC o au şi 37% dintre pacienţii care au fost trataţi în trecut de boala de plămâni.
Specialiştii avertizează că aproximativ jumătate dintre persoanele infectate cu TBC mor.

Vaccinarea antigripală se va face gratuit pentru persoanele cu risc de îmbolnăvire.
Ministerul Sănătăţii ia în calcul achiziţionarea unui milion de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2011-2012.
Imunizarea populaţiei, conform prevederilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie – decembrie.
Vor fi vaccinate gratuit, persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi şi personalul medical.

România mai are ţiţei şi gaze pentru 15 ani.
Datele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice arată că rezervele sigure de ţiţei ale României sunt de 55 milioane de tone, ceea ce ar ajunge pentru următorii 15 ani, iar cele de gaze naturale sunt de 109 miliarde metri cubi.
De asemenea, în ceea ce priveşte resursele de huilă şi lignit, acestea sunt mult mai mari şi exploatarea lor s-ar putea întinde pe o perioadă de 115 ani, pentru lignit şi 260 de ani pentru huilă.

De astăzi, pâinea trebuie să aibă minim 300 de grame.
Aşa prevede o reglementare a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Decizia vine după ce inspectorii ANPC au descoperit că tot mai mulţi producători de panificaţie înşeală cumpărătorii producând pâine mai mică decât gramajul normal, cu până la 80 de grame.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept