Ştiri 14 septembrie 2011

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Sfintei Cruci.
Această sărbătoare ne aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie a anului 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.
Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în anul 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului.
Momentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut la început un caracter local, dar până în secolul 6 s-a generalizat în întreaga Biserică.
Ziua de astăzi este marcată ca zi de post în amintirea Patimilor, Răstignirii şi morţii de pe Cruce a Mântuitorului.

Arhiepiscopia Tomisului găzduieşte un seminar de economie socială.
Acesta are ca scop promovarea conceptului de economie socială, a principiilor economiei sociale şi modelelor de bună practică în rândul actorilor sociali care gestionează activităţi economice şi servicii sociale.
Seminarul va avea loc mâine, la ora 10.00, la sediul Hotelului Arion, din zona Faleză Sud Constanţa.
Evenimentul este organizat de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Fundaţia Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie Ialomiţa, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă seară duhovnicească.
Tema serii o constituie „Rolul efortului în urcuşul duhovnicesc” şi va fi susţinută de părintele protosinghel Nicodim Petre.
Evenimentul se va desfăşura astăzi, de la orele 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.

Proiectul privind obligativitatea dublării filmelor în limba română a fost respins.
Potrivit proiectului legislativ, nerespectarea dispoziţiei privind dublarea filmelor este considerată contravenţie.
Deputatul Victor Socaciu şi-a argumentat iniţiativa legislativă prin faptul că prin înlocuirea expresiilor din limba străină folosite în film cu traducerea lor în limba română s-ar contribui la protejarea identităţii naţionale.
De asemenea, el a susţinut că, prin dublare, mesajul filmului este mai uşor receptat de public.
Propunerea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, Senatul având rol decizional în acest caz.

Imnul naţional ar putea fi cântat în şcoli, în fiecare zi de luni.
De asemenea, potrivit unei propuneri legislative, drapelul va fi arborat permanent deasupra tablei de scris din clase.
Totodată, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că a cerut inspectorilor şcolari generali ca la festivităţile de la deschiderea anului şcolar din toate unităţile de învăţământ să fie intonat imnul naţional, cel puţin cele patru strofe obligatorii.
Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, iar forul decizional este Camera Deputaţilor.

O persoană moare de diabet la fiecare şapte secunde, pe glob.
Potrivit Federaţiei Internaţionale a Diabeticilor, numărul cazurilor de diabet este în creştere.
Oficiali din domeniul sănătăţii au apreciat că 370 de milioane de persoane din întreaga lume sunt bolnave de diabet.
Diabetul provoacă 4,6 milioane de decese în fiecare an şi sistemul de sănătate cheltuieşte sute de miliarde de dolari anual pentru programele de combatere a ambelor tipuri de diabet, diabet tip 1 şi diabet tip 2.

Cei care agresează personalul medical pot face închisoare.
Conform unui proiect de act normativ, vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani.
De asemenea, reprezentanţii ministerului propun ca orice acte de violenţă săvârşite împotriva cadrelor medicale să fie sancţionate cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vătămarea corporală să poată fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Potrivit ministrului Sănătăţii, noile măsuri au ca scop descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem.

Cartelele de acces în şcoli vor fi introduse cel mai devreme la iarnă.
Directorii de şcoli şi inspectorii şcolari sunt obligaţi ca, până cel târziu la finalul primului semestru, să găsească soluţii şi bani pentru implementarea sistemului de acces pentru elevi.
Presiunea este mai mare asupra liceelor, unde se urmăreşte descurajarea absenteismului nemotivat în vederea unor rezultate mai bune la examenul de bacalaureat.
Costurile ar ajunge la 2.000 de lei pentru fiecare şcoală, însemnând cartele şi două cititoare de carduri.

O propunere legislativă care obligă supermaketurile să aloce spaţiu produselor româneşti tradiţionale a fost respinsă de Senat.
Senatorii sunt de părere că soluţia nu stă în condiţii impuse comercianţilor, ci într-o mai bună organizare a producătorilor români şi de asemenea, măsura încălcă legislaţia europeană.
Propunerea prevedea că centrele comerciale au obligaţia să expună spre comercializare produse tradiţionale alimentare si nealimentare, specifice judeţului în care îşi desfăşoară activitatea, într-un procent de cel puţin 10% din suprafaţa acestora.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept