Ştiri 12 septembrie 2011

Astăzi a început un nou an şcolar.
Potrivit Ministerului Educaţiei, elevii vor avea două săptămâni de vacanţă în plus după sărbătorile de iarnă şi cea de Paşte.
Totodată, elevii vor fi evaluaţi la toate disciplinele încă de la începutul anului şcolar.
Astfel, fiecare profesor va face două săptămâni de recapitulare, după care, în a treia săptămână de şcoală, va da elevilor un test.
Notele obţinute de elevi nu vor fi trecute în catalog, dar vor fi anunţate individual părinţilor.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat în această dimineaţă în Catedrala Arhiepiscopală sfânta liturghie arhierească şi o slujbă de Te Deum, după care a ţinut şi un scurt cuvânt de învăţătură.

Miercuri Biserica Ortodoxă va cinsti Înălţarea Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Mănăstirea Dervent îşi sărbătoreşte unul din hramuri.
Astfel, mâine seară de la orele 19, se va oficia slujba Privegherii, apoi miercuri dimineaţă de la ora 7, se va oficia taina sfântului maslu şi slujba acatistului.
De la ora 9, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sfânta liturghie de hram.
După sfânta liturghie, ierarhul nostru va merge în procesiune la izvorul tămăduirii, situat în apropierea mănăstirii, unde se va oficia slujba de sfinţire a apei.

Luna aceasta va fi înfiinţat un nou minister.
Este vorba despre ministerul pentru coordonarea absorbţiei fondurilor europene.
Potrivit premierului Emil Boc, numele persoanei care va fi desemnată pentru acest portofoliu va fi comunicat public numai după ce se va obţine acordul Coaliţiei în toate aspectele acestui demers.

Înregistrările postate pe Internet ar putea fi folosite pentru sancţionarea şoferilor care încalcă regulile de circulaţie.
Potrivit şefului Direcţiei Poliţiei Rutiere, se va încerca promovarea unui proiect de lege în acest sens.
Anunţul a fost făcut în contextul în care, în urmă cu câteva zile, a fost postat pe Internet un filmuleţ în care cinci tineri teribilişti se deplasează cu viteză excesivă pe contrasens, pe Drumul Naţional 1.
În prezent, legislaţia prevede aplicarea de sancţiuni numai atunci când încălcările legii au fost constatate direct cu mijloace atestate.

Sarea de masă dăunează sănătăţii.
Potrivit directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, sarea de masă este un produs rafinat care se obţine prin recristalizare, din sarea naturală, însă din cauza proceselor prin care trece, peste 90 de elemente minerale sunt îndepărtate.
În plus, se combină diverşi aditivi în compoziţia ei, precum fenocianură de potasiu sau de sodiu şi antiaglomeranţi, şi este iodată artificial.
În urma consumului excesiv apar problemele de sănătate, precum hipertensiunea arterială, infarctul, accidentul cerebral vascular, osteoporoza, pietrele la rinichi sau fiere, artrita, diverse forme de cancer.
În schimb, specialistul recomandă alimentele care conţin sodiu, precum sucul de ţelină, pătrunjelul, coriandrul, algele marine şi legumele proaspete, în general.

Doar 30% din români mai au dinţi naturali.
Potrivit datelor Comisiei Europene, 41% dintre europeni au încă toţi dinţii naturali, iar în România, 30%.
Printre cei care nu au toţi dinţii naturali, aproape o treime poartă o proteză detaşabilă.
Medicii spun că, în cele mai multe situaţii, caria dentară rămâne cea mai frecventă boală cronică la nivel mondial, care afectează copiii, adulţii şi persoanele în vârstă.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, vor desfăşura, luna aceasta, o campanie de informare a populaţiei privind sănătatea orală, care se va desfăşura în şcoli şi în centrele de medicină de familie şi stomatologie.

Ministrul Educaţiei interzice impunerea cumpărării culegerilor.
El le-a spus inspectorilor şcolari generali să evite situaţiile în care unii profesori ar exercita presiuni asupra elevilor sau părinţilor pentru a cumpăra anumite culegeri de exerciţii sau alte auxiliare didactice.
Ministrul a menţionat totodată, că i-a avertizat pe inspectorii şcolari generali că va monitoriza personal respectarea acestor interdicţii.

Părinţii ar putea să nu mai afle sexul copiilor înainte de naştere.
Conform unei rezoluţii a Comitetului pentru Egalitatea Şanselor, doctorii nu vor mai avea voie să comunice părinţilor sexul copiilor.
Propunerea este o reacţie vizavi de practica avorturilor selective, care afectează fetuşii de sex feminin şi care sunt din ce în ce mai numeroase în unele state din fosta URSS, membre ale Consiliului European.
Dacă va fi votată, legea se va aplica în toate cele 27 de state membre.

Divorţurile se vor pronunţa şi la notar.
Aşa prevede noul cod civil care va intra în vigoare de la 1 octombrie.
Potrivit acestuia, copiii cu vârsta de 10 ani vor putea decide cu care dintre părinţii divorţaţi vor sta.
Noul Cod civil mai stabileşte că interceptările telefonice fără acord, înregistrările audio sau video într-un spaţiu privat, urmărirea vieţii private, anchetele sau dezvăluirile despre viaţa intimă sunt considerate, “atingeri ale vieţii private”.
Mai mult, sunt considerate “atingeri ale vieţii private” difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau reportaje privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză.

Românii vor predarea religiei în şcoli.
Conform unui studiu, peste 80% dintre cetăţenii români sunt de părere că materia religie trebuie predată la şcoală, în timp ce doar 8% nu sunt de acord cu acest lucru.
Aceleaşi date relevă că jumătate dintre români sunt de părere că religia trebuie să fie o materie obligatorie, faţă de 40% care cred că ar trebui să fie opţională.
La nivel naţional, în ultimii cinci ani, ponderea celor care nu sunt de acord cu obligativitatea religiei s-a dublat, de la 22 la 40%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept