Ştiri 9 septembrie 2011

Astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfinţii Părinţi de la sinodul 3 ecumenic, la care a participat şi Arhiepiscopul Timotei al Tomisului.
Desfăşurat la Efes în anul 431, sinodul a condamnat erezia nestorianimului, care susţinea că Maica Domnului l-a născut pe Iisus omul, motiv pentru care nu poate fi numită Născătoare de Dumnezeu.
Cei 200 de episcopi participanţi au stabilit că Hristos este o singură persoană, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, astfel că Sfânta Fecioară este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi şi pe sfinţii şi Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.
Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda, trăgându-şi neamul din casa lui David.
Ioachim era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie.
O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, având soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Fiind bogaţi material, Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu păzind poruncile Lui şi trăiau după lege.

Mâine va avea loc o manifestare privind rolul mocanilor ardeleni în dezvoltarea oraşului Hârşova, începând cu a doua jumătate a secolului XIX.
Manifestarea cuprinde colocvii, vizite şi parastase oficiate la cimitirul orăşenesc unde sunt înmormântaţi ctitorii oraşului modern.
La eveniment vor participa reprezentanţi ai instituţiilor administrative, culturale şi bisericeşti locale şi din municipiul Săcele, judeţul Braşov.
Manifestarea este organizată de Parohia Hârşova II şi se va încheia duminică.

Duminică biserica ortodoxă se va afla în duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci sau a convorbirii lui Iisus cu Nicodim.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 9, sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură despre răscumpărarea omului din moarte prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos.

Proprietarii care îşi reabilitează termic locuinţele vor fi scutiţi de la impozitul local aferent imobilului respectiv pe o perioadă de şapte ani.
Declaraţia a fost făcută de premierul Emil Boc, care a precizat că au fost aduse modificări de Guvern Codului fiscal.
El a precizat însă că pentru această scutire beneficiarul va trebui să obţină şi validarea consiliului local al localităţii unde îşi are proprietatea respectivă.

Trenurile suplimentare spre litoral ies din circulaţie.
CFR Călători informează că oferta de călătorie a companiei spre şi dinspre litoralul românesc se va încheia în cursul acestei luni.
Astfel, trenurile de călători care au fost introduse suplimentar vor ieşi din circulaţie în perioada 10 – 13 septembrie.
De asemenea, trenurile al căror mers a fost prelungit până la Mangalia vor reveni treptat la circulaţia iniţială, iar trenurile permanente îşi vor modifica orarul de circulaţie.

Importurile de alimente au crescut.
În primele cinci luni ale anului, importul de legume şi fructe a crescut cu 20%.
Multe dintre importuri se fac fără acte, iar într-un singur an, statul pierde peste 100 de milioane de euro.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Agrostar, România utilizează doar două treimi din terenul cultivabil, iar activitatea de producere a legumelor pe timp de iarnă a dispărut în totalitate.

Primăria Constanţa va dubla preţul la gigacalorie pentru populaţie.
Anunţul a fost făcut de primarul Radu Mazăre, care a menţionat că încă nu s-a stabilit cât anume vor plăti constănţenii pentru căldură, dar a specificat că cifrele exacte vor fi anunţate cu prilejul următoarei şedinţe de consiliu local.
Astfel, potrivit primarului, de subvenţie vor mai beneficia doar persoanele defavorizate, iar alocaţiile bugetare pentru restul populaţiei vor fi suspendate.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi decisă pe 22 septembrie.
Declaraţia a fost făcută de ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov.
Ministrul a precizat că ar trebui să fie dat publicităţii un raport al Comisiei Europene privind România şi Bulgaria înainte să fie trase concluzii privind aderarea celor două ţări la Schengen.
El a adăugat că cele două ţări ar putea fi incluse în spaţiul de liberă circulaţie în iulie 2012.

Elevii ar putea intona imnul la clasă.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu îşi doreşte ca elevii să intoneze imnul naţional măcar o dată pe săptămână.
Ministrul spune că ideea i-a venit într-o vizită la o şcoală din ţară, unde preşedintele Traian Băsescu a acordat distincţii unor elevi.

Parlamentul României va găzdui Adunarea Parlamentară a NATO.
Aceasta va avea loc în perioada 7-10 octombrie, şi vor participa peste 350 de parlamentari din cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, America de Nord şi Europa, precum şi delegaţi din ţările asociate.
Parlamentarii se vor întâlni pentru a discuta probleme de interes privind securitatea internaţională, pentru a adopta rapoartele comisiilor de specialitate dezbătute cu ocazia sesiunii de primăvară care a avut loc în Bulgaria, şi pentru a formula recomandări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept