Ştiri 8 septembrie 2011

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Naşterea Maicii Domnului.
Denumită popular şi Sfântă Măria Mică sărbătoarea ne aduce aminte de momentul naşterii Sfintei Fecioare Maria din Sfinţii şi Dumnezeieştii părinţi Ioachim şi Ana, după îndelungate rugăciuni şi posturi ale acestora, din cauza faptului că nu puteau avea copii.
Conform documentelor istorice, începutul acestei sărbători este între al 3-lea şi al 4-lea Sinod Ecumenic, adică între anii 431-451.
Originea sărbătorii constă în sfinţirea unei biserici din Ierusalim, închinate Sfintei Fecioare Maria, şi zidită pe la anii 430 pe locul unde fusese casa părinţilor ei.
Sfântul Roman Melodul va compune în secolul 4 Condacul şi Icosul sărbătorii, iar în anul 715 Sfântul Andrei Criteanul va compune 4 predici şi un canon.
Mâine, Biserica Ortodoxă va cinsti pe cei doi Dumnezeieşti Părinţi ai Fecioarei Maria, Sfinţi Ioachim şi Ana.
Cu acest prilej, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Constanţa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va efectua o vizită canonică în Germania.
Aceasta va avea loc în perioada 9-12 septembrie, în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, la invitaţia Înalt Preasfinţitului Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
Sâmbătă, delegaţia Bisericii Ortodoxe Române va ajunge în landul Bavariei, unde va avea întâlniri cu reprezentanţii Bisericii Catolice şi ai Bisericii Evanghelice.
De asemenea, duminică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi şi preoţi ortodocşi români, va pune piatra de temelie pentru viitoarea biserică ortodoxă românească din München, cu hramurile “Înălţarea Sfintei Cruci” şi “Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”.

Pensionarii ar putea scăpa de plata contribuţiei pentru sănătate.
Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a respins Ordonanţa prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%.
Reprezentantul Guvernului a susţinut că această Ordonanţă urmăreşte extinderea bazei de colectare pentru contribuţiile asigurărilor sociale de sănătate şi a cerut avizarea favorabilă a acestui proiect de lege.
Ordonanţa a fost adoptată de Senat şi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor care este for decizional.

De la 1 noiembrie, românii nu vor mai putea plăti facturile la energia electrică la domiciliu.
Motivul pentru care companiile de electricitate au renunţat la acest serviciu este că foarte puţini dintre clienţi îl folosesc ca modalitate de achitare a facturii.
În ultimii ani, au câştigat teren metode moderne de plată precum viramentul bancar, debitul direct, plata prin bancomat sau online.

Guvernul a aprobat parametrii programului fructe în şcoli.
Astfel, elevii claselor I-VIII vor beneficia zilnic de câte un măr timp de 94 de zile.
Potrivit programului, vor fi organizate, printre altele, vizite la firme pomicole sau legumicole, precum şi concursuri tematice şi educative pentru copii.
Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 50 milioane lei.

Senatorii au respins legea privind înregistrarea datelor utilizatorilor de servicii de tip PrePay.
Potrivit proiectului, utilizatorul ar fi fost obligat să prezinte un act de identitate la achiziţionarea unei cartele PrePay, iar furnizorul de servicii de telecomunicaţii să suspende numerele de telefon ale utilizatorilor care, în decurs de şase luni, nu au prezentat un act de identitate.
În expunerea de motive se arată că o serie de infracţiuni privind criminalitatea organizată, traficul de persoane, de droguri de mare risc au fost puse la punct de infractori care foloseau serviciile PrePay, fiind astfel greu de identificat.

Guvernul a aprobat trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
Astfel, ministerul va avea drept de avizare a proiectelor privind bugetul de venituri si cheltuieli, a actelor normative iniţiate de CNAS, a planului de activitate, a raportului anual şi a statutului acestei instituţii.
De asemenea, CNAS va răspunde în faţa Guvernului, dar şi în faţa ministerului pentru întreaga activitate.

Preţul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creşte anul viitor cu 10%.
Motivul îl constituie punerea în funcţiune a tot mai multor centrale eoliene şi sprijinirea acestor investiţii prin schema de certificate verzi.
La sfârşitul anului trecut în România erau instalate turbine eoliene de 442 MW.
Pentru sfârşitul acestui an este estimată dublarea capacităţilor de producţie a energiei în turbine eoliene, după ce investitorii în energii regenerabile au anunţat investiţii importante în România, în acest sens.

Românii merg la medic doar atunci când au probleme de sănătate.
Aceasta este concluzia unui studiu potrivit căruia, 58% dintre români nu merg la controale anuale de rutină sau merg doar atunci când au probleme de sănătate.
De asemenea, aproximativ 45% dintre respondenţi au spus că nu şi-au făcut un control medical de rutină în ultimii doi ani, în timp ce 6% au susţinut că nu au fost niciodată la un astfel de control.
Conform studiului, comparativ cu restul ţării, persoanele din Bucureşti sunt mai atente cu sănătatea lor.

Maşinile noi din Europa vor fi dotate din 2015 cu sistemul automat de alertă.
În anul 2005, Comisia Europeană şi industria auto s-au pus de acord pentru dezvoltarea unui sistem care apelează automat numărul de urgenţă 112 în caz de coliziuni şi care permite localizarea accidentului.
Majoritatea statelor Uniunii Europene, între care şi România, au semnat un memorandum de înţelegere cu Comisia Europeană, prin care se angajează să susţină introducerea rapidă a sistemului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept