Ştiri 7 septembrie 2011

Mâine, Biserica Ortodoxă va cinsti Naşterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia în această seară, de la ora 19, slujba vecerniei la biserica Sf. Maria din Constanţa.
Tot astăzi, de la ora 11, Înaltpreasfinţia Sa va participa la lansarea volumului „Puncte cardinale îndepărtate: Helsinki – Tokio – Canberra – Note ale unui ambasador al României”, scrisă de prof. dr. Constantin Vlad.
Evenimentul va avea loc la sediul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din Bucureşti.
Mâine, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Ierarhul nostru, va săvârşi, de la ora 9, Sfânta Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Eforie Nord.
Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Vineri, biserica ortodoxă cinsteşte pe Sfinţii şi Drepţii Părinţi Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.
Cu acest prilej, vineri, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Constanţa.

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi.
Sfântul Cuvios Simeon de la Pângăraţi s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viaţa monahală şi a intrat în obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1476, în timpul bătăliilor cu otomanii, Cuviosul Simeon şi-a luat ucenicii, şi s-au stabilit la Mănăstirea Caşva din zona Mureşului, unde, după puţin timp, s-a mutat la Domnul, în toamna aceluiaşi an.
Spre sfârşitul anului 1484 Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a adus moaştele Sfântului Simeon în cetatea sa de scaun de la Suceava.
Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângăraţi s-a născut în anul 1487, undeva în partea de nord a Moldovei.
Viaţa monahală şi-a început-o de foarte tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, de unde a venit la Pângăraţi, în anul 1508, unde a şi fost ales stareţ, conducând obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din data de 5-7 martie 2008.

30 septembrie este ultima zi de plată pentru impozitele pe semestrul doi.
Directorul Serviciului Public de Taxe şi Impozite Constanţa, Virginia Uzun, le recomandă contribuabililor să-şi achite la termen impozitele şi taxele pentru a evita plata majorărilor de întârziere.
Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună.

Elevii nu vor fi obligaţi să poarte uniforme.
Senatorii din Comisia pentru învăţământ au respins propunerea legislativă care prevede obligativitatea purtării uniformei şcolare în unităţile de învăţământ primar şi gimnazial.
Opiniile membrilor Comisiei în această privinţă au fost împărţite, unii considerând că măsura ar putea „armoniza” atmosfera din şcoli.
Pe de altă parte, unii senatori au susţinut că purtarea unei uniforme şcolare ar putea afecta în mod negativ personalitatea în formare a elevilor din învăţământul primar şi din cel gimnazial.

Universitatea „Ovidius” a fost introdusă în categoria cercetare ştiinţifică şi educaţie.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat, ieri, situaţia privind clasificarea universităţilor.
Potrivit Legii Educaţiei, universităţile sunt clasificate în trei categorii: universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie.
La nivelul judeţului Constanţa, în afară de Universitatea „Ovidius”, instituţiile de învăţământ superior au fost clasificate în categoria universităţi centrate pe educaţie.

Taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o carte verde.
Ministrul Mediului a anunţat că intenţionează ca de la jumătatea anului viitor, sau cel târziu de la 1 ianuarie 2013 să înlocuiască taxa de înmatriculare cu un sistem prin care se plăteşte în fiecare an, în funcţie de noxele autovehiculului.
Cărţile verzi vor înlocui actualul sistem de încasare a taxei de poluare pentru autoturisme cu unul bazat pe principiul „poluatorul plăteşte“, iar taxa va fi mult mai mică.
În ceea ce priveşte vechea taxă auto, considerată discriminatorie de Curtea Europeană de Justiţie, statul va restitui celor care şi-au înmatriculat maşinile, circa 240 milioane de lei.

Senatorii jurişti au respins proiectul privind majorarea vârstei minime pentru permis de portarmă.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, măsura s-ar fi impus în contextul creşterii violenţelor produse de persoane care procură, deţin, poartă şi folosesc arme letale.
Astfel, propunerea legislativă ar fi modificat vârsta minimă a persoanelor care pot procura arme letale de la 18 la 25 de ani şi ar fi impus condiţia că aceste persoane să fie declarate apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi folosi arme şi muniţii.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa va avea, până la sfârşitul anului, un compartiment de cardiologie intervenţională.
Amenajarea noii unităţi începe săptămâna aceasta, iar investiţiile sunt făcute de o firmă privată din Timişoara, printr-un parteneriat public – privat cu spitalul constănţean. Compartimentul va avea un angiograf, indispensabil pentru depistarea şi tratarea infarctului miocardic, iar investiţia totală se ridică la un milion de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept