Ştiri 8 februarie 2011

Joi, biserica ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Mucenic Haralambie.
Cu acest prilej, biserica Sfântul Haralambie din Constanţa îşi sărbătoreşte hramul.
Aceasta este situată în cartierul constănţean Tomis Nord, zona Boema.
Astfel, mâine va fi săvârşită slujba vecerniei, de la orele 17, iar
joi, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 8.
Credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Mucenic Haralambie ce vor fi aduse de Ierarhul tomitan.

În Rusia, Guvernul regiunii Belgorod se opune celebrării în spaţii publice a Sfântului Valentin.
97% din populaţia locală este ortodoxă iar aceştia nu sunt de acord cu implantarea sărbătorilor catolice în regiune.
Cu toate acestea, autorităţile nu interzic sărbătorirea acestei zile, cu condiţia să fie făcută în intimitate.
Printr-un document, autorităţile din această zonă au decis să interzică petrecerile de Sfântul Valentin şi de Halloween în stabilimentele culturale, educative şi alte administraţii orăşeneşti şi departamentale din această regiune.

Litoralul românesc ar putea dispărea în 5 ani de pe harta turismului mondial.
Reprezentanţii Asociaţiei Litoral-Delta Dunării sunt de părere că disputele politice afectează turismul din România.
Operatorii de la Marea Neagră acuză dezinteresul guvernelor pentru adoptarea unor proiecte specifice litoralului în ceea ce priveşte legislaţia muncii şi acordarea unor facilităţi fiscale pentru investitori.
Potrivit asociaţiei, o altă greşeală este schimbarea regimului de administrare a plajelor, în plin sezon, în anul 2006, de către autorităţile publice centrale, care a împiedicat realizarea unei strategii comune împreună cu autorităţile locale şi cu hotelierii.

Ministrul Agriculturii susţine că fermierii vor organisme modificate genetic.
El a precizat că introducerea în cultură a unor tipuri de soia modificate genetic se bazează în primul rând pe solicitarea primită din partea asociaţiilor de producători agricoli şi crescători de animale.
Mai mult, elementele pe care se bazează fundamentarea solicitării ministrului, respectiv finalizarea procedurilor necesare autorizării culturilor de soia modificată genetic în UE, sunt de natură ştiinţifică.

Medicii de familie ameninţă cu măsuri extreme.
Aceştia spun că vor pleca din ţară, din cauza haosului din sistem produs ca urmare a neregulilor din legislaţie, dar şi a reducerii continue a bugetelor cabinetelor începând din 2009.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu a precizat că la şedinţa de senat care va avea loc sâmbătă va fi discutată situaţia din sistem şi, în final, vor fi anunţate măsurile extreme la care vor recurge medicii de familie.

Tarifele la gaze şi energie electrică vor creşte în perioada 2013-2015.
Aceasta după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI.
Majorările vor fi făcute pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011, urmând să fie definiţi consumatorii consideraţi vulnerabili, care trebuie protejaţi.
Mai mult, ministrul Economiei, Ion Ariton, a anunţat, săptămâna trecută că preţul gazelor va creşte pentru firme, ceea ce va duce la scumpiri în lanţ.

Taxa TV ar putea fi eliminată.
Iniţiatorii acestui proiect sunt parlamentari din opoziţie, care spun că menţinerea taxei tv ar reprezenta o dublă taxare a cetăţenilor, dar şi o discriminare faţă de alte televiziuni care nu primesc subvenţii de la stat.
În replică, Executivul susţine că eliminarea taxei tv ar însemna o gaură la bugetul de stat.
La rândul său Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a respins propunerea, pe motiv că taxa lunară de 4 lei nu reprezintă o sumă atât de mare pentru români.
Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat de Senat.

România nu va mai lua ultima tranşă de la FMI.
Aceasta a fost declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, care a precizat că ţara noastră va lua banii de la Uniunea Europeană, pentru a acoperi deficitul bugetului de stat.
El a mai anunţat că noul acord cu FMI se va întinde pe doi ani, începând cu luna aprilie, şi nu va implica finanţare, fiind unul de tip preventiv.

România este unul dintre cele mai importante puncte de tranzit pentru traficul de persoane în Uniunea Europeană.
Potrivit unui articol publicat de CNN, ţara noastră a devenit o destinaţie favorită pentru traficanţi, mai ales după aderarea la spaţiul comunitar în 2007.
Jurnaliştii americani menţionează că, deşi România interzice prin lege orice formă de trafic de fiinţe umane, aşezarea geografică şi condiţiile create de autorităţi facilitează această infracţiune, şi îi permite dezvoltarea la nivel european şi nu numai.
Oamenii de toate vârstele, inclusiv copii, sunt aduşi aici din state precum Congo, China şi Afganistan, iar apoi sunt vânduţi spre Vest, unor reţele de exploatatori.
Jurnaliştii mai spun că traficul prin România este facilitat de vameşii şi poliţiştii de frontieră corupţi.

Uniunea Europeană impune dotarea cu faruri speciale de zi pentru maşinile noi.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, luminile pentru circulaţia pe timp de zi sunt elemente de iluminat speciale care intră în funcţiune odată cu pornirea motorului şi au ca rol îmbunătăţirea siguranţei în circulaţie prin creşterea vizibilităţii autovehiculelor.
Totodată, aceste lumini au un consum de energie mai redus decât dispozitivele care asigură în prezent lumina de întâlnire a autovehiculelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept