Ştiri 11 august

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi mitropolitul Ţării Româneşti, care a fost primul sfânt canonizat de biserica noastră.
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri,până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte , unde s-a mutat către Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre, aceasta fiind prima canonizare cunoscută din Biserica noastră.

Maestrul Boris Cobasnian s-a mutat către Domnul, la vârsta de 85 de ani.
Personalitate a muzicii corale româneşti şi promotor al culturii muzicale în Dobrogea, maestrul s-a născut pe 9 martie 1926, în satul Petroşani – Bălţi din Basarabia, de Sărbătoarea Sfinţilor 40 de mucenici.
În anul 1959 maestrul a venit la teatrul Liric din Constanţa, unde timp de aproape 30 de ani a pregătit peste 40 de lucrări de operă şi operetă, precum şi 3 spectacole în premieră.
În 1960 a fondat corala « Vox Maris », cu care a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, în Italia, Germania, Spania şi Ungaria.
Maestrul a fost şi un bun pedagog pentru mulţi dirijori care s-au afirmat în viaţa corală naţională şi internaţională, fiind şi profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.
Calităţile de compozitor, dirijor şi pedagog i-au fost recunoscute proverbial maestrului Boris Cobasnian prin zicala : „Maestrul scoate voce şi din piatră seacă”
Personalitatea maestrului a fost evocată de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Trupul maestrului se află depus la Casa Niculescu din zona Cimitirului Central.
Astăzi, de la ora 12, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de înmormântare.
Dumnezeu să-l odihnească.

Către Domnul s-a mutat şi părintele Arhimandrit Gheorghe Avram, fost stareţ al Mânăstirii Dervent.
Părintele s-a născut în anul 1961, în comuna Valea-Mare din judeţul Covasna.
În anul 1984 a intrat în monahism la mânăstirea Cocoş, apoi a fost hirotonit ieromonah în anul 1990.
Între anii 1991 şi 1998 a fost stareţ al mânăstirii Dervent, după care a ctitorit un amplu complex monahal în satul natal, cu hramul Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Slujba de înmormântare va avea loc mâine, la ora 10,la mânăstirea Valea-Mare din judeţul Covasna.
Dumnezeu sa-l odihnească.

Mânăstirea Sf. Ioan Casian organizează în perioada 16-18 august „Zilele Sfinţilor Brâncoveni”.
Manifestarea va debuta la miezul nopţii de luni spre marţi, odată cu oficierea Sfintei Liturghii în Peştera Sf. Ioan Casian.
Marţi dimineaţa, de la ora 8, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească.
După slujbă, va avea loc vernisajul unei expoziţii de icoane realizate de Iconarul Cosmina Spânoche, apoi se va lansa cartea „Prin mânăstirile din Dobrogea” scrisă de profesoaraTudosa Romanov.
La final, formaţia de muzică veche „Trei parale” va susţine un concert intitulat „Cântări la curţile boiereşti”.
Joi, de la ora 19, constănţenii sunt invitaţi la Casa de Cultură pentru o conferinţă duhovnicească pe tema „Femeia. Între Eva şi Maria” ce va fi susţinută de Înaltpreasfinţitul Teodosie şi de Avocatul Cezar Axinte.
În cadrul conferinţei se va evoca şi personalitatea vrednicului de pomenire părinte Arhimandrit Arsenie Papacioc.

Muntele Athos are o contribuţie majoră la civilizaţia europeană.
Aceasta este concluzia unei conferinţe interconfesionale desfăşurate luna trecută în Austria,
Evenimentul şi-a propus să atragă atenţia că Sfântul Munte este un loc important pentru patrimoniul cultural şi spiritual mondial, dar este necesar să fie protejat în faţa agresiunilor turistice, comerciale sau de imixtiune în viaţa internă a mânăstirilor.
Totodată,s-a pus în evidenţă faptul că spiritualitatea Muntelui Athos poate oferi răspunsuri la întrebările cele mai urgente ale omului modern.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Ortodoxiei din Sfântul Munte, Grecia, Rusia şi Georgia, reprezentanţi ai şcolilor teologice din Oxford, Cambridge şi Amsterdam, delegaţi ai Bisericii Romano-catolice şi Anglicane,reprezentanţi ai organismelor publice şi guvernamentale, ale comunităţilor ştiinţifice şi de afaceri.

Brâul Maicii Domnului va ajunge în Rusia anul acesta, pentru prima dată în istorie.
Autorităţile ecleziale din Muntele Athos si-au dat acordul ca preţiosul dar să fie dus în pelerinaj în luna octombrie, după toate probabilităţile la Moscova.
Anunţul a fost făcut de către preşedintelui Forumului de Dialog între Civilizaţii Vladimir Yakunin.

Moaştelor sfinţilor mucenici bulgari din Batak au intrat în posesia Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Decizia a fost luată de Primăria din Batak,care a oferit sfintele moaşte Episcopiei de Plovdiv.
Moaştele aparţineau până acum fondului Muzeului de Istorie din Batak.
Sfântul Sinod din Bulgaria a luat decizia canonizării martirilor din Batak, în luna aprilie a acestui an.

Patrimoniul religios ortodox din Kosovo este distrus în continuare.
Patriarhia Moscovei informează despre distrugerea unui locaș de cult, din satul Samodraza, despre furtul acoperișului unei străvechi biserici Ljevska – Prizren şi despre construirea ilegală a unui drum printr-un cimitir sârb care datează de secole.
Kosovo, care și-a proclamat unilateral independența în 17 februarie 2008, este un teritoriul locuit în majoritate de albanezi, dar este inima culturală şi istorică a Serbiei, având sute de biserici şi mănăstiri care definesc identitatea religioasă și națională a Serbiei.
Aceste monumente sunt distruse în mod sistematic sau lăsate pradă distrugerii de către autoritățile autoproclamate din Pristina.
Patriarhia Rusă crede că toate aceste incidente discreditează abilitatea poliției din Kosovo de a controla tezaurul cultural sârb în teritoriu.

La Mamaia se deschide astăzi târgul de carte Gaudeamus.
Evenimentul va fi organizat într-un pavilion expozitional amplasat pe faleza din faţa Studioului Radio Vacanţa din Mamaia.
Vizitatorii vor găsi volume de poezie şi literatură de fictiune, memorii şi jurnale, albume de artă, cărţi de gastronomie, sport sau petrecere a timpului liber, dar şi volume din domeniul religios.
Cu acest prilej, Părintele Ioan Aurel Bolba din Mangalia va lansa cartea „Patriarhii României”.
Programul de vizitare este zilnic între orele 16.00 şi 23.00, până luni, 15 august, iar intrarea este liberă.

În Republica Moldova nu se va mai preda istoria românilor.
Disciplina de studiu va fi comasată cu istoria universală, un alt obiect de studiu.
Ministrul Educaţiei de la Chişinău, Mihai Sleahtiţchi, a anuntat ieri că noua disciplină de istorie va conţine 50% istorie universala, 45% istorie naţională şi 5% istorie locală sau regională.

Chinezii vor construi autostrăzi în România.
Ieri a sosi la Bucureşti o delegaţie oficială care va analiza mai multe proiecte de autostrăzi ce trebuie construite în regim de parteneriat public – privat.
Printre acestea se găsesc autostrada Sibiu-Piteşti, în lungime de 116 kilometri, autostrada Ploieşti – Buzău – Focşani în lungime de 133 kilometri şi autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni în lungime de 307 kilometri.
Autorităţile române vor încerca să obţină finanţare şi pentru centurile de nord şi de sud ale Bucureştiului, în lungime totală de 101 kilometri.
Un alt proiect vizează amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie.

6 coloranţi alimentari sunt periculoşi pentru sănătatea copiilor.
Oficialii europeni au decis ca din luna ianuarie, alimentele care conţin aditivii periculoşi să conţină un text de avertizare care spune că : „Acest produs poate afecta negativ activitatea şi atenţia copiilor.”
Cei 6 coloranţi sunt practic nelipsiţi din alimente, sucuri, dulciuri si produse de cofetărie.
Denumirea lor este următoarea: E102 tartrazină, E 104 – galben de chinolină, E110 –galben portocaliu, E122 – carmoizină, E 124 – roşu ponceau, E 129- roşu allura.
După 1 ianuarie 2012, toate produsele care conţin aceşti coloranţi, dar care nu vor avea pe eticheta avertismentele cerute vor fi retrase de pe piaţa, iar producătorii vor fi amendaţi.

Femeile pot afla din primele săptămâni de sarcină dacă bebeluşul lor va fi fată sau băiat.
Cercetătorii americani au descoperit că ADN-ul bebeluşului se află şi în sângele mamei, motiv pentru care un simplu test de sânge poate spune de ce gen este bebeluşul.
Mai mult, testele pot arăta dacă bebeluşul suferă de boli genetice.
Femeile gravide din Olanda, Marea Britanie, Franţa şi Spania folosesc deja testele, iar unele companii vând rezultatele direct pe Internet.
Testul generează probleme în India, unde femeile însărcinate cu fetiţe sunt obligate să avorteze pentru a echilibra numărul de băieţi şi fete din ţară.

Sinuciderea este din ce în ce mai prezentă în filmele americane.
Un studiu al cercetătorilor americani arată că în perioada 1950-2006, numărul filmelor ce prezintă sau vorbeşte de o sinucidere s-a triplat.
Studiul, publicat în luna august, a fost făcut pe 855 de filme cu încasări mari şi va trebui continuat cu studii viitoare care să arate care este efectul exact al acestor filme asupra tinerilor.
Autorii analizei au legat acest fenomen de numărul din ce în ce mai mare de sinucideri în rândul adolescenţilor din Statele Unite.

Planeta Marte poate avea apă în stare lichidă.
O sondă spaţială americană a transmis imagini care arată şuvoaie care se scurg pe versanţii unui crater în anotimpul cald marţian şi dispar când vremea se răceşte.
Cercetătorii cred că este vorba de apă foarte sărată, care rămâne în stare lichidă chiar şi la temperaturi destul de scăzute.
Pe de altă parte, există specialişti care susţin că acestea sunt numai dovezi indirecte ale existenţei apei pe Marte, până la efectuarea unei misiuni cu echipaj uman.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept