Ştiri 10 august

Maestrul Boris Cobasnian s-a mutat ieri dimineaţă către Domnul, la vârsta de 85 de ani.
Personalitate a muzicii corale româneşti şi promotor al culturii muzicale în Dobrogea, maestrul s-a născut pe 9 martie 1926, în satul Petroşani – Bălţi din Basarabia, de Sărbătoarea Sfinţilor 40 de mucenici.
În anul 1959 maestrul a venit la teatrul Liric din Constanţa, unde timp de aproape 30 de ani a pregătit peste 40 de lucrări de operă şi operetă, precum şi 3 spectacole în premieră.
În 1960 a fondat corala « Vox Maris », cu care a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, în Italia, Germania, Spania şi Ungaria.
Maestrul a fost şi un bun pedagog pentru mulţi dirijori care s-au afirmat în viaţa corală naţională şi internaţională, fiind şi profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.
Calităţile de compozitor, dirijor şi pedagog i-au fost recunoscute proverbial maestrului Boris Cobasnian prin zicala : „Maestrul scoate voce şi din piatră seacă”
Personalitatea maestrului a fost evocată de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Trupul maestrului se află depus la Casa Niculescu din zona Cimitirului Central.
Mâine, de la ora 9, trupul maestrului va fi depus la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, iar de la ora 12, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de înmormântare.
Dumnezeu să-l odihnească.

Către Domnul s-a mutat şi părintele Arhimandrit Gheorghe Avram, fost stareţ al Mânăstirii Dervent.

Părintele s-a născut în anul 1961, în comuna Valea-Mare din judeţul Covasna.
În anul 1984 a intrat în monahism la mânăstirea Cocoş, apoi a fost hirotonit ieromonah în anul 1990.
Între anii 1991 şi 1998 a fost stareţ al mânăstirii Dervent, după care a ctitorit un amplu complex monahal în satul natal,cu hramul Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Slujba de înmormântare va avea loc vineri, la ora 10,la mânăstirea Valea-Mare din judeţul Covasna.
Dumnezeu sa-l odihnească.

Patriarhia Română răspunde atacurilor din presă cu privire la Catedrala Mântuirii Neamului.
Într-un comunicat de presă intitulat « Biserica noastră cultivă cu prioritate dialogul faptelor », Patriarhia exprimă câteva puncte de vedere urmare a atacurilor repetate ale unor persoane, publicaţii sau ONG-uri ostile construirii Catedralei.
Astfel, Patriarhia precizează că Biserica Ortodoxă Română nu se conduce după sondaje de opinie publică, adică nu se orientează după procente schimbătoare, ci după percepte religioase statornice.
Preocuparea principală a Patriarhiei este conştiinţa datoriei pastorale şi misionare în faţa lui Dumnezeu şi a credincioşilor pe care-i slujeşte, indiferent de gradul de democraţie al societăţii în care se află Biserica.
Mai mult, Catedrala Mântuirii Neamului va completa lucrarea ei spirituală cu activitatea socială, ea având astfel o multiplă utilitate publică.
În privinţa susţinerii financiare a Biserici Ortodoxe cu fonduri din bani publici, Patriarhia precizează că Biserica a fost deposedată de multe proprietăţi în secolul al XIX-lea şi în timpul comunismului , iar membrii ei sunt cei mai numeroşi contribuabili la impozitele către stat.
De asemeni, Biserica Ortodoxă Română deţine cele mai multe monumente istorice şi de artă care fac parte din patrimoniul naţional şi nu este susţinută din fonduri externe.
Totodată, Sfântul Sinod a aprobat o amplă colectă în toate parohiile şi mănăstirile din Patriarhia Română, pe bază de chitanţiere special imprimate pentru susţinerea financiară a construcţiei Catedralei Mântuirii.

La Oxford se desfăşoară zilele acestea o conferinţă internaţională de Studii patristice.
Evenimentul reuneşte 800 de participanţi şi se va încheia vineri, 13 august.
Ţara noastră este reprezentată de o delegaţie condusă de lectorul universitar Octavian Gordon, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
Comunicările mai importante din cadrul conferinţei vor fi publicate în revista “Studia Patristica”, care este cea mai importantă publicaţie de studii patristice din lume.

Biserica bulgărească de fier din Istanbul va fi restaurată.
Autorităţile turceşti au demarat lucrările de restaurare a Bisericii Sf. Ştefan, cunoscută şi ca Biserica de Fier din Istanbul.
Astfel, părţile murdare şi afumate vor fi curăţate , ornamentele care lipsesc de pe faţadă vor fi reproduse, folosind materialul original iar părţile deformate ale acoperişului vor fi reparate.
Biserica aparţine Bisericii Ortodoxe Bulgare şi este celebră deoarece este construită din fontă în anul 1898, piesele fiind realizate la Viena.

Fumatul de dimineaţa dăunează mult mai grav sănătăţii.
Studiile medicale au arătat că fumatul în primele 30 de minute după trezirea din somn măreşte cu 80 % riscul de îmbolnăvire de cancer de plămâni şi cu 60% riscul de a face o tumoare în regiunea capului sau a gâtului.
Medicii nu au determinat cu precizie cauza acestui fenomen, dar este posibil ca fumatul de dimineaţă să faciliteze pătrunderea în plămâni a fumului şi componentelor sale nocive.

La Mamaia se deschide mâine târgul de carte Gaudeamus.
Evenimentul va fi organizat într-un pavilion expozitional amplasat pe faleza din faţa Studioului Radio Vacanţa din Mamaia.
Vizitatorii vor găsi volume de poezie şi literatură de fictiune, memorii şi jurnale, albume de artă, cărţi de gastronomie, sport sau petrecere a timpului liber, dar şi volume din domeniul religios.
Cu acest prilej, Părintele Ioan Aurel Bolba din Mangalia va lansa cartea „Patriarhii României”.
Programul de vizitare este zilnic între orele 16.00 şi 23.00, până luni, 15 august, iar intrarea este liberă.

Românii nu prea compară ofertele bancare când apelează la credite.
Potrivit unui studiu financiar, aproape 60% dintre cei ce se împrumută la bănci nu compară mai multe oferte înainte de a semna contractul.
Specialiştii spun că pentru a evita un contract păgubos cu o bancă, trebuie să studiem mai multe oferte înainte de a ne decide.
Mai mult, citirea cu atenţie a contractului înainte de a semna ne poate feri de anumite riscuri.
Cele mai multe contracte bancare ale românilor sunt cele pentru carduri de debit, pentru credite, pentru conturi curente şi pentru diverse forme de economisire.

Benzina şi motorina s-au ieftinit la staţiile Rompetrol şi Lukoil.
Scăderea preţului combustibililor auto se datorează scăderii preţului petrolului, la aproximativ 80 de dolari pe baril.
Scăderile de preţ au valori cuprinse între 5 şi 12 bani pe litru.

Economia mondială se află în pragul unei noi crize majore.
Bursele europene, americane şi  asiatice s-au prăbuşit în ultimele zile cu până la 5%, ceea ce înseamnă dificultăţi economice şi financiare.
Specialiştii susţin că soluţiile pentru revenire sunt introducerea unor noi stimuli fiscali pe termen scurt şi angajarea în austeritate fiscală pe termen mediu.
Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei Europene au declarat ieri că este prematur să vorbim despre o noua recesiune.

Americanii au inventat contorul de mâncare.
Oamenii de ştiinţă din Carolina au inventat un aparat care numără fiecare înghiţitură şi care anunţă când trebuie să ne oprim din mâncat.
Dispozitivul arată ca un ceas de mână şi monitorizează mişcările încheieturii mâinii specifice mâncatului, cu o eficienţă de peste 90%, indiferent de alimentele consumate sau de tacâmurile folosite.
În acest fel, aparatul calculează numărul de kilocalorii servite, şi atenţionează proprietarul când depăşeşte limita alimentaţiei normale.
Motivaţia cercetătorilor a fost aceea că numărul persoanelor care au probleme cu greutatea este în creştere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept